Itsestä huolehtiminen keisarileikkauksen jälkeen
 

Itsestä huolehtiminen keisarileikkauksen jälkeen

Keisarileikkauksen läpikäyneiden naisten on erityisen tärkeää pitää huolta itsestään, jopa enemmän kuin alakautta synnyttäneiden.
Itsestä huolehtiminen keisarileikkauksen jälkeen

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Keisarileikkauksen jälkeen äitien on pidettävä hyvää huolta itsestään, jopa enemmän kuin alakautta synnyttäneiden naisten. Tässä artikkelissa kerromme, miksi itsestä huolehtiminen on keisarileikkauksen jälkeen niin tärkeää. Lisäksi keskustelemme muista seikoista, jotka on hyvä tietää sektioon liittyen.

Koska keisarileikkaus on invasiivinen toimenpide, siihen voi liittyä paljon komplikaatioita, ei vain itse leikkauksen aikana, vaan myös sen jälkeen. Tästä syystä keisarileikkauksen läpikäyneiden naisten on noudatettava erityistä varovaisuutta ja tiettyjä suosituksia.

Miksi itsestä huolehtiminen on erityisen tärkeää keisarileikkauksen jälkeen?

Yksinkertaisesti siitä syystä, että keisarileikkaus on pohjimmiltaan kirurginen toimenpide, johon liittyy muiden lääketieteellisten toimenpiteiden tavoin riskejä. Vaikka keisarileikkaukseen on joskus päädyttävä silloin, kun alatiesynnytyksessä ilmenee ongelmia, se ei ole täysin vaaraton toimenpide.

Palautuminen keisarileikkauksen jälkeen on paljon hitaampaa kuin normaalin synnytyksen jälkeen. Jotkut naiset pystyvät kävelemään ja jatkamaan käytännössä katsoen täysin normaalia elämää jo muutama tunti ongelmattoman alatiesynnytyksen jälkeen. Sitä vastoin keisarileikkauksen jälkeen naiset tarvitsevat viikkoja toipuakseen täysin.

Keisarileikkaus vaatii pitkää toipumista.

Lisäksi jotkut asiantuntijat uskovat, että leikkausviillot naisen vatsassa eivät koskaan parane sisäisesti, minkä vuoksi keisarileikkauksen läpikäyneiden naisten on aina otettava tämä erityispiirre huomioon ja vältettävä esimerkiksi liian raskaiden painojen nostamista tai jopa luonnollista synnytystä tulevissa raskauksissa.

Tämä väite on kuitenkin nyt osoitettu vääräksi useissa tutkimuksissa. Obstetrics and Gynecology -lehdessä julkaistu tutkimus osoitti, että alatiesynnytys keisarileikkauksen jälkeen vähentää äidin sairastuvuutta ja pienentää komplikaatioiden riskiä tulevissa raskauksissa.

Keisarileikkauksen jälkeen on noudatettava samaa varovaisuutta kuin minkä tahansa muunkin leikkauksen jälkeen. Alla kerromme kaiken, mitä tästä on hyvä tietää.

1. Lepää, mutta pysy myös jalkeilla ja liikkeellä

Vauvan syntymän jälkeen äideillä on epäilemättä vähiten aikaa levolle. Keisarileikkauksen jälkeen tuoreellä äidillä on kuitenkin oltava koko perheensä tuki saadakseen lepoa sekä apua itsestä ja vauvasta huolehtimiseen.

Naisen tulee levätä mahdollisimman paljon ja nukkua vähintään yhdet päiväunet, hyödyntäen vauvan nukkuma-aikoja. Tämä on ainoa keino toipua nopeammin.

Toisaalta taas, ja vaikka tämä saattaakin tuntua ristiriitaiselta, naisen on vältettävä täyttä lepoa ja istuma-asentoon painottuvaa elämäntyyliä.

Jalkeilla olo auttaa ylläpitämään verenkiertoa ja ehkäisemään veritulppien muodostumista vatsaan. Vuonna 2021 julkaistu tutkimus osoitti, että naiset, jotka kävelivät vähemmän keisarileikkauksen jälkeen, kärsivät todennäköisemmin komplikaatioista.

Ratkaisu on siis pysyä jalkeilla, hoitaa vauvaa, kantaa sitä, imettää, vaihtaa vaippa ja antaa itselleen aikaa kävelemällä hitaasti ja hyvin kärsivällisesti. Ja levätä riittävästi aina tilasuuden tullen, jotta et ylirasittaisi itseäsi.

Keisarileikkauksen jälkeen itsestä huolehtiminen on erityisen tärkeää.

2. Syö terveellisesti

Kun olet palautumassa synnytyksestä, sinun tulee noudattaa tasapainoista ja ravinteikasta ruokavaliota. Tällä on suotuisa vaikutus myös tuottamasi maidon laatuun. Tuore tutkimus osoittaa, että keisarileikkauksella on haitallinen vaikutus varhaiseen imetykseen, joten maidon laadun parantamisesta voi olla suurta hyötyä.

Vältä roskaruokaa sekä tulisia ja liian maustettuja ruokia. Ne voivat aiheuttaa ummetusta, jolloin ulostaminen on vaikeaa ja kivuliasta.

3. Älä nosta mitään painavaa tai harrasta seksiä

Juuri keisarileikkauksen läpikäyneiden naisten tulisi välttää nostelua, mutta tämä ei koske vauvaa. Vauvan painosta ei pitäisi olla mitään haittaa. Raskaiden tavaroiden nostaminen on kuitenkin kielletty ensimmäisten viikkojen aikana toimenpiteen jälkeen.

Myös kaikenlaista seksuaalista kanssakäymistä tulee välttää, kunnes lääkäri ilmoittaa sen olevan turvallista. Seksi rasittaa usein lantiota, mikä voi olla tässä tilanteessa haitallista. Myöskään tamponien käyttöä ja emätinhuuhteluita ei suositella.

4. Ole valppaana tiettyjen merkkien varalta

Alla mainitut oireet ovat merkki siitä, että sinun tulee käydä gynekologilla välittömästi. Ne kertovat nimittäin mahdollisesta keisarileikkaukseen liittyvästä komplikaatiosta.

  • Kuume
  • Voimakas kipu emättimen alueella
  • Sektioarven vuotaminen
  • Voimakas emättimen verenvuoto, johon liittyy kipua
  • Turvotus jaloissa

5. Puhdista leikkaushaava kunnolla

Keisarileikkauksen jälkeen haava on pidettävä puhtaana tulehduksen ehkäisemiseksi ja paranemisen edistämiseksi. Onneksi leikkaushaavan hoito on helppoa: se tulee vain puhdistaa vedellä ja neutraalilla saippualla kerran päivässä ja kuivata sitten sideharsolla hellävaraisesti.

Haava tulee peittää siteellä, joka antaa sen hengittää riittävästi, jotta kosteutta ei kerry liiaksi. Lisäksi tulee olla tietoinen kaikista tulehdukseen viittaavista muutoksista; näitä ovat esimerkiksi alueen kuumotus, turvotus tai vuodon tihkuminen ompeleesta. Jos huomaat näitä oireita, ota välittömästi yhteys lääkäriin.

Asiantuntijat suosittelevat pitämään leikkaushaavan kuivana ja vaihtamaan siteen, jos siihen roiskuu jotain. Alueelle ei tulisi myöskään levittää minkäänlaista luontaishoitoa.

Mitkä oireet ovat normaaleja keisarileikkauksen jälkeen?

Seuraavia oireita pidetään normaaleina, eivätkä ne ole aihe huoleen:

  • Tunnottomuus leikkaushaavan ympärillä.
  • Kutina ompeleiden ympärillä (tämä on merkki paranemisesta).
  • Erilaiset ihon värimuutokset haavan ympärillä: sinertävä, keltainen, vihertävä tai violetti. Samanlaisia värimuutoksia esiintyy esimerkiksi jalkoihin kohdistuneen iskun jälkeen. Niiden ei pitäisi olla aihe huoleen myöskään synnyttäneiden naisten kohdalla, sillä ne liittyvät alueen käsittelyyn kirurgisen toimenpiteen aikana.
  • Lochia eli lievä kohtuvuoto, jonka pitäisi lakata olemasta veristä ensimmäisten 24–48 tunnin kuluessa.

Itsestä huolehtiminen keisarileikkauksen jälkeen takaa nopean toipumisen

Itsestä huolehtiminen keisarileikkauksen jälkeen vaatii siis useiden tekijöiden huomioimista. Onneksi kyseiset toimet ovat varsin helposti toteutettavissa. Suurin osa niistä koskee sektiohaavan riittävää puhtaanapitoa ja sen paranemisen edistämistä.

Kun huomaat vaivoja tai hälyttäviä muutoksia, ota yhteyttä lääkäriin. Lääkäri pystyy tunnistamaan ja hoitamaan kaikki ongelmat hyvissä ajoin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • ACOG Practice Bulletin No. 205: Vaginal Birth After Cesarean Delivery. Obstet Gynecol. 2019 Feb;133(2):e110-e127.
  • Engel O, Haikin Herzberger E, Yagur Y, Hershko Klement A et al. Walking to a better future? Postoperative ambulation after cesarean delivery and complications: A prospective study. Int J Gynaecol Obstet. 2021 Jul 2.
  • Zhang F, Cheng J, Yan S, Wu H, Bai T. Early Feeding Behaviors and Breastfeeding Outcomes After Cesarean Section. Breastfeed Med. 2019 Jun;14(5):325-333.
  • Macones GA, Caughey AB, Wood SL, Wrench IJ et al. Guidelines for postoperative care in cesarean delivery: Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) Society recommendations (part 3). Am J Obstet Gynecol. 2019 Sep;221(3):247.e1-247.e9.
  • Fuchs F, Benhamou D. Post-partum management after cesarean delivery. Guidelines for clinical practice. J Gynecol Obstet Biol Reprod (Paris). 2015 Dec;44(10):1111-7.
  • Quinlan JD, Murphy NJ. Cesarean delivery: counseling issues and complication management. Am Fam Physician. 2015 Feb 1;91(3):178-84.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.