Keisarileikkaus ei ole helppo tapa synnyttää - Äitiyden Ihme
 

Keisarileikkaus ei ole helppo tapa synnyttää

Keisarileikkaus ei ole helppo tapa synnyttää

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Osa ihmisistä tuntuu uskovan, että keisarileikkaus on helppo tapa synnyttää, ja onpa sellaisiakin kommentteja kuultu, että sektio ei ole oikea synnytys, ja keisarileikkauksen kokeneet ovat jollain tapaa huonompia äitejä kuin alateitse synnyttäneet. On epäselvää, mistä tällainen ajattelu juontaa juurensa, mutta varmaa on se, että tämä ajatus ei pidä millään tasolla paikkaansa.

Jokainen äiti saapuu synnytyslaitokselle toivoen koko sydämestään kaiken sujuvan hyvin. Tästäkin huolimatta he ovat henkisesti valmistautuneita siihen, että kaikki ei etenekään toivotulla ja suunnitellulla tavalla.

Tavalla, jolla lapsi syntyy maailmaan, ei ole mitään tekemistä sen kanssa, onko nainen hyvä vai huono äiti. Äitiys on paljon muutakin kuin pelkkä biologinen rooli. Äitiydessä on kyse rakkaudesta ja lapsen suojelemisesta. Siinä on kyse elämältä saamamme lahjan huolehtimisesta.

Mistä syistä keisarileikkaus suoritetaan?

Jos lapsesi on syntynyt keisarileikkauksella, oletko joutunut kuulemaan, kuinka et oikeasti ole synnyttänyt häntä? Kuinka monta kertaa sinut on tuomittu huonoksi äidiksi vain siksi, että olet noudattanut lääketieteen ammattilaisen ohjeita ja varmistanut sektiolla oman ja lapsesi terveyden? Ei ole mitään kivuliaampaa kuin se, että joutuu kuuntelemaan tällaisia vihamielisiä väitteitä.

Joissain tapauksissa keisarileikkaus on yksinkertaisesti ainoa tapa tuoda lapsi maailmaan turvallisesti. Suomessa jokainen sektio on harkittu, ja keisarileikkaus suoritetaan yleensä, kun alatiesynnytykseen liittyy suurentunut komplikaatioiden riski tai jo alkanutta synnytystä ei voida saattaa loppuun turvallisesti.

Ennalta suunniteltu keisarileikkaus suoritetaan esimerkiksi äidin lantion ahtauden, sukupuolitaudin tai monisikiöraskauden vuoksi. Synnytyspelko on Suomessa erittäin harvoin syy elektiiviselle sektiolle.

Hätäsektioon turvaudutaan esimerkiksi, jos lapsen hapensaanti on heikkoa, kohtu supistelee heikosti, sikiö on asentovirheessä, synnytys pitkittyy tai äidin tai lapsen henki on vaarassa.

Keisarileikkaus ei ole helppo tapa synnyttää

Harva synnytykseen valmistautuva nainen haluaa kuulla joutuvansa keisarileikkaukseen, ja kätilön tai lääkärin sanat voivat olla äidille iso shokki. Eräänlainen maisemaa varjostava pilvi, joka estää näkemästä taivaanrantaa. Tämä voi turmella naisella olleen postikorttimaisen mielikuvan kauniista synnytyksen hetkestä.

Sektio on yhtä monimutkainen kuin luonnollinen synnytys

Keisarileikkaus on aivan yhtä monimutkainen ja kivulias asia kuin alatiesynnytys. Erona on se, että alatiesynnytys on tyypillisesti kivuliaampi synnytyksen hetkellä, kun taas keisarileikkauksesta palautuminen on hitaampaa, hankalampaa ja usein kivuliasta.

Kaikki äidit eivät aavista, että sektion jälkeen moni kehon osa on hyvin kipeä. Sängystä ylös nouseminen, yskiminen, nauraminen ja aivastaminen ovat kaikki kivuliaita toimia keisarileikkauksen jälkeen. On yleistä, että vatsaan kertyy ilmaa, mikä johtuu siitä, että suolisto ei ole keisarileikkauksen jälkeen yhtä aktiivinen kuin normaalisti.

On hyvä muistaa, että keisarileikkaus on kirurginen toimenpide, joihin liittyy aina riskejä. Leikkauksesta myös jää äidin vatsaan pysyvä arpi, joka muistuttaa häntä elämänsä kivuliaimmasta ja stressaavimmasta hetkestä.

“Itkevän vauvan vetäminen ulos vain 8 senttimetrin pituisesta haavasta, jonka tekeminen vaati leikkausta, repimistä ja vetämistä vatsan rasvakerrosten, lihasten ja sisäelinten ohittamiseksi, on kokemuksena niin erilainen kuin miten odotin tuovani lapseni maailmaan.”

– Rayan Lee, äidin ajatuksia aiheesta

Jostain syystä monet ihmiset – jopa naiset – kritisoivat keisarileikkauksella synnyttäneitä naisia. Kritisoijat saattavat ajatella, että sektio on helppo tapa synnyttää, ja että keisarinleikkaus valitaan, jotta vältytään luonnollisen synnytyksen aiheuttamilta peloilta ja komplikaatioilta.

Sektiolla synnyttäneiden naisten väheksyminen on pikkumaista ja epäreilua. Jotkut ajattelevat alatiesynnytyksen läpikäyneen naisen olevan jollain tapaa parempi äiti. Näin ei kuitenkaan ole, sillä se, että sektio on helppo tapa synnyttää, on harhaluulo.

Keisarileikkauksen riskit voivat olla pelottavia ja monimutkaisia. Kukapa ei haluaisi stressitöntä ja huoletonta synnytystä, mutta asia ei valitettavasti ole aina äidistä kiinni.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.