4 merkkiä siitä, että isä kärsii synnytyksen jälkeisestä masennuksesta
 

4 merkkiä siitä, että isä kärsii synnytyksen jälkeisestä masennuksesta

4 merkkiä siitä, että isä kärsii synnytyksen jälkeisestä masennuksesta

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 25 maaliskuuta, 2020

Synnytyksen jälkeinen masennus liitetään usein naisiin, mutta myös miehet voivat sairastua siihen. Maailman terveysjärjestön mukaan jopa joka kymmenes tuore isä kärsii synnytyksen jälkeisestä masennuksesta.

Raskauden aiheuttamat muutokset eivät lopu vauvan syntymään. Raskausaika ja vastasyntyneen hoitaminen voivat aiheuttaa vanhemmille paljon paineita, ja stressi sekä elämäntyylin ja tapojen muuttuminen voivat vaikuttaa tuoreisiin vanhempiin monin tavoin. Myös miehet kantavat raskasta taakkaa harteillaan, vaikka ulospäin ei ehkä siltä vaikuttaisikaan.

Raskainta synnytyksen jälkeisessä masennuksessa on se, että henkilö joutuu esittämään kaiken olevan hyvin. Monissa tapauksissa tuoreen isän voi olla vaikea myöntää, että tilanne on hänelle raskas ja vaikea. Naisten on usein helpompi ilmaista tunteensa ilman pelkoa seurauksista – joskin on totta, että myös liian moni nainen jättää edelleen puhumatta synnytyksen jälkeisestä masennuksesta. Aihetta pidetään vielä tänäkin päivänä tabuna, ja moni äiti ja isä voi virheellisesti ajatella, että synnytyksen jälkeisestä masennuksesta kärsiminen tekee ihmisestä jollain tapaa huonon vanhemman.

4 merkkiä siitä, että isä kärsii synnytyksen jälkeisestä masennuksesta

4 merkkiä siitä, että isä kärsii synnytyksen jälkeisestä masennuksesta

Miehillä synnytyksen jälkeisen masennuksen oireet eivät aina ole liitettävissä tyypillisiin surun merkkeihin. Ongelman alkuperä on sama kuin naisilla, mutta miehillä masennus näkyy naisia useammin ärtyisyytenä ja aggressiivisuutena. Asiantuntijoiden mukaan isyys vaatii paljon fyysistä ja henkistä ponnistelua, mikä voi aiheuttaa psykologisia vaikutuksia.

Ahdistus

Ahdistus on yleinen vaiva sekä raskauden aikana ja lapsen syntymän jälkeen. Vanhemmasta saattaa tuntua, että kaikki lapsen syntymän jälkeen esiin tulevat asiat ovat pysyviä, eikä perheen ole enää mahdollista palata niin sanottuun normaaliin olotilaan. Asiantuntijoiden mukaan moni tuore isä on myös huolissaan siitä, ettei hän pysty vastaamaan lapsen tarpeisiin. Samoin isä usein murehtii lapsen terveydestä ja kehityksestä – aivan samalla tavalla kuin äitikin.

Mielialan vaihtelut

Jos mies on luonnostaan kärttyisä, hänen käytöksensä saattaa pahentua lapsen syntymän jälkeen. Kuten aikaisemmin totesimme, synnytyksen jälkeinen masennus ilmenee pääosin hämmentävänä käytöksenä. Rajut mielialan vaihtelut voivat johtua siitä, että mies on puolustuskannalla, ja huono tuuli voi olla tapa piiloutua pelolta ja välttää kysymyksiä.

Aggressiivisuus

4 merkkiä siitä, että isä kärsii synnytyksen jälkeisestä masennuksesta

Aivan kuten mielialan vaihtelut, myös aggressiivisuus voi toimia suojakilpenä. On hyvä muistaa, että mies ei teeskentele, vaan hänen aggressiivisuutensa syntyy psykologisella tasolla. Myös pelko syrjäytetyksi tulemisesta voi saada toimimaan aggressiiviseksi, kun isä olettaa, että ennemmin tai myöhemmin hänellä ei enää ole virkaa ja hän tulee korvatuksi lapsella. Vastasyntynyt vaatii paljon huomiota, ja synnytyksen jälkeen äidin huomio on muutamien viikkojen ajan kiinnittynyt hyvin tiukasti lapseen, joten isän tunteet ovat jossain määrin ymmärrettävissä.

Motivaation puute ja apatia

Aikaisemmin mainitut oireet esiintyvät miehen reagoidessa elämässään tapahtuneisiin muutoksiin. Kuitenkin myös se, että tuore isä ei tiedä kuinka auttaa kumppaniaan, voi aiheuttaa apatiaa. Hän voi tuntea olonsa avuttomaksi esimerkiksi, koska ei osaa helpottaa puolisonsa huonoa oloa tai koska kokee, ettei osaa hoitaa lasta oikein. Valitettavasti joissain tapauksissa mies jätetään syrjään lapsen hoidosta, mikä voi ymmärrettävästi saada aikaan lannistumisen tunteen.

Vaikka kaikki yllä mainitut oireet ovat kohtalaisen helposti havaittavissa, niitä ei aina osata tulkita oikein. Vaikka aggressiivisuudesta tai rajuista mielialan vaihteluista kärsivän ihmisen kanssa toimiminen voikin tuntua vaikealta, läheisten on tärkeä auttaa tuoretta isää tilanteessa. Kärsivällisyydellä, ymmärryksellä ja rakkaudella päästään yleensä pitkälle – aivan kuten silloinkin, kun äiti kärsii synnytyksen jälkeisestä masennuksesta. Myös ammattiapuun kannattaa ehdottomasti turvautua vakavissa tai pitkittyneissä tapauksissa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.