Miksi äidillä on hyvä olla läheinen mukana synnytyksessä?
 

Miksi äidillä on hyvä olla läheinen mukana synnytyksessä?

Miksi äidillä on hyvä olla läheinen mukana synnytyksessä?
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Se, että äidillä on läheinen mukana synnytyksessä kannustamassa, tukemassa ja auttamassa rentoutumaan, on ajatus, jota myös tiede tukee.

On melko epätavallista, että äidin mukana synnytyksessä on isän sijaan tai lisäksi ystävä, doula tai joku muu perheenjäsen. Tämä oli jopa mahdotonta vielä joitakin vuosikymmeniä sitten. Joissakin sairaaloissa on edelleen rajoituksia, mutta toiset synnytyslaitokset ovat sallivampia asian suhteen. Muutos asenteissa johtuu siitä, että tänä päivänä tiedetään hyvin, mitä hyötyjä on siitä, että äidillä on läheinen mukana synntyksessä.

Tämä on ollut tärkeä tutkimusaihe, sillä tutkimuksissa on voitu osoittaa, että stressin kohdatessa, raskaana oleva nainen voi paremmin, kun hänellä on joku, johon hän voi luottaa, ja joka tarjoaa hänelle tukea ja apua. Se, että äidillä on läheinen mukana synnytyksessä, on hyödyllistä monella tapaa. Esittelemme seuraavaksi seitsemän syytä siihen, miksi äidin on hyvä olla rakkaidensa ympäröimä synnytyksen aikana.

Miksi äidillä on hyvä olla läheinen mukana synnytyksessä?

Miksi äidillä on hyvä olla läheinen mukana synnytyksessä?

1. Kun on seuraa, synnytys menee nopeammin

Kun äidillä on seuraa synnytyksessä, synnytyksen kesto lyhenee. Teorian ja kokemusten pohjalta, synnytyksen kesto voi vähentyä jopa 43 minuutilla. Tämä johtuu kumppanin tai muun läheisen tarjoamasta rauhoittelemisesta.

Ahdistuneisuus ja synnytyspelko aiheuttavat sikiölle poikkeavaa sydämensykettä, hitaampia supistuksia sekä pidentävät synnytystä.

2. Synnytys on helpompaa, kun vierellä on läheinen

Äidit, joilla on seuraa synnytyksessä, synnyttävät todennäköisemmin luonnollisesti eikä leikkauksen avulla. He myös epätodennäköisemmin tarvitsevat kipulääkkeitä.

Tutkimus osoittaa, että äidin saama tuki kasvattaa äidin hallinnan tunnetta sekä voimaannuttaa häntä ja sitä myöten tekee hänet riippumattomammaksi kipulääkkeistä, kuten epiduraalista. Kun äidin stressitasot ovat alhaiset, vauvan kulku lantion läpi tapahtuu helpommin.

3. Synnytyskokemus on mieluisampi, kun äiti ei ole yksin

Äidit, joilla oli läheinen mukana synnytyksessä, olivat tyytyväisempiä synnytyskokemukseen. Etenkin niille äideille, joilla oli kumppani mukana alusta asti, synnytyskokemus oli mieluisampi.

4. Synnytyksessä mukana oleva läheinen voi ottaa aikaa supistusten välillä

Kun äidillä alkaa supistella, on synnytyksessä mukana olevan läheisen hyvä kellottaa supistusvälejä. Jos supistusten väli on 8-10 minuuttia, ja jokainen supistus kestää 30-45 sekuntia, on se merkkinä synnytyksen varhaisesta vaiheesta.

Kun äidillä on läheinen mukana synnytyksessä, menee synnytys nopeammin

5. Mukana oleva läheinen voi olla yhteydessä synnytyslääkärin kanssa

Synnytyslääkäriin on hyvä olla yhteydessä. sillä läheisen antamat tiedot äidin tilasta ja supistusten tiheydestä auttaa lääkäriä tekemään päätöksen sen suhteen, milloin äidin on aika mennä lääkäriin.

6. Synnytyksessä mukana oleva seura rauhoittelee ja piristää sinua

Kun olet jännittynyt, myös kehosi on silloin todella jäykkä, ja saatat jopa luulla tarvitsevasi leikkausta. Tällöin tarvitset seuraa enemmän kuin koskaan, sillä läheinen tekee kaikkensa rohkaistaakseen ja rauhoittaakseen sinua sekä vakuuttaakseen sinut, että kaikki menee hyvin.

Kun äiti on tietoinen siitä, että synnytys ei välttämättä etene luonnollisesti ja se saattaa vaatia lääkinnällisiä toimenpiteitä, on hän hyvin haavoittuvainen. Tällöin hän tarvitsee synnytyksessä mukana olevan läheisen tukea ja rauhoittelua.

7. Seura pitää huolta äidistä – oli hänellä sitten jano, kylmä tai kuuma

Siitä lähtien, kun lapsivedet menevät, tulet tarvitsemaan läheisesi apua. Jatkuvan yhteyden ylläpitäminen on tärkeää, sillä sen avulla voi varmistaa, että sairaalalaukkuun on pakattu kaikki tarpeellinen.

Äidin läheisellä tulee olla paljon kärsivällisyyttä, etenkin jos kyseessä on ensikertalaisäiti. Läheisen tulee tarjota synnytyksen aikana äidille turvaa motivoivalla puheella, pitämällä kädestä kiinni ja muistuttamalla oikeanlaisesta hengitystavasta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.