Kuinka hallita synnytykseen liittyvää ahdistuneisuutta? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka hallita synnytykseen liittyvää ahdistuneisuutta?

Kuinka hallita synnytykseen liittyvää ahdistuneisuutta?
Nelton Ramos

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Ramos.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Ajatus synnytyksestä aiheuttaa hermostuneisuutta monelle raskaana olevalle naiselle. Monet ahdistuneisuutta aiheuttavat ajatukset kumpuavat peloista ja myyteistä. Onkin hyvä pitää mielessä, että jokaisella naisella on kaikki valmiudet, joita tarvitaan terveen lapsen synnyttämiseen

Jos toivot synnytyksesi sujuvan rauhallisesti, tulee sinun luottaa terveydenhoidon ammattilaisiin. On hyvä muistaa, että lääketiede on tänä päivänä hyvin kehittynyttä, ja se auttaa sinua synnyttämään turvallisesti.

Jokaisella on omat pelkonsa, mutta pelot ovat myös voitettavissa. Useimpia pelkoja voidaan hallita riittävällä tiedonsaannilla, itseluottamuksella ja asioiden opiskelulla. Nämä kaikki antavat sinulle voimaa käydä läpi elämän mullistavan kokemuksen, eli lapsen saattamisen maailmaan.

Yritä hallita hermojasi. On luonnollista tuntea olonsa hermostuneeksi, ja saatat kokea ahdistuneisuutta lasketun ajan lähestyessä. Siitä, että et pysty kontrolloimaan hermojasi, on kuitenkin pelkkää haittaa.

Mitä vähemmän tunnet olosi hermostuneeksi, sitä helpompaa on elää hetkessä synnytyksen aikana. Pelko ennemminkin vahingoittaa kuin auttaa sinua, sillä sen seurauksena lihakset jännittyvät, hikoilet enemmän ja sydämen sykkeesi nousee. Parasta on pysyä mahdollisimman rauhallisena, sillä se auttaa kohtua toimimaan normaaliin tapaan ja lievittämään kipua.

Kuinka hallita synnytykseen liittyvää ahdistuneisuutta?

Lisää voimaa synnytystä koskevasta tiedosta

Yksi parhaimmista tavoista karistaa pelon tunteet synnytyksen aikana on olla tietoinen synnytyksen eri vaiheista. Ei ole myöskään pahitteeksi kerätä tietoa eri synnytystavoista, kuten keisarileikkauksesta.

Tämän lisäksi on tärkeää osata erottaa oikeat supistukset harjoitussupistuksista, joten voit rohkeasti kohdata synnytyksen eri vaiheet.

On myös hyvä olla tietoinen yleisimmistä synnytyksen aikaisista komplikaatioista sekä niihin auttavista ratkaisuista. Informaatio auttaa sinua tuntemaan omaa kehoasi paremmin, jonka avulla pystyt käsittelemään synnytystä tietoisesti ja positiivisella tavalla.

Kuinka hallita synnytykseen liittyvää ahdistuneisuutta?

Ota selvää myös epiduraalista, sillä sen puuduttava vaikutus auttaa lievittämään synnytyksen aiheuttamaa kipua. Tiedonhankinnan lisäksi kommunikaatio on tärkeä keino päästä eroon synnytyksen aiheuttamista peloista.

Kysy mieltä askarruttavista asioista lääkäriltäsi. Voit myös jakaa pelkojasi kumppanisi, ystäviesi ja perheenjäsentesi kanssa, jotka voivat auttaa sinua pääsemään yli näistä ensikertalaisäideille hyvin tyypillisistä ajatuksista ja peloista.

Liikkuminen ja kehosi valmisteleminen tulevaan koitokseen on myös yksi hyvä tapa kohdata synnytys. Keskity etenkin jalkojen lihaksiin ja pakaralihaksiin.

Pidä mieli avoinna

Positiivinen asenne auttaa voittamaan minkä tahansa pelon tai takaiskun. Muista katsoa asioita positiivisesta näkökulmasta, jätä pessimistiset ajatukset taaksesi ja keskity raskaudesta saamaasi informaatioon: kaikki raskauden aikana tehtyjen tutkimusten tulokset sekä ultraäänitutkimukset vakuuttavat synnytyksen menevän hyvin.

Rentoudu. Rauhallisen raskauden ja synnytyksen salaisuus on oppia rentoutumaan. Jos olet jo käynyt synnytysvalmennuksissa, mutta haluaisit silti oppia rentoutumaan paremmin, voit kokeilla meditaatiota, joogaa, pilatesta tai uintia.

Hallitsemalla ahdistuneisuutta ja päästämällä irti peloista auttaa sinua synnytyksessä. On tiedossa, että pessimistisen asenteen omaavat naiset kokevat synnytyksen aikana enemmän kipua, sillä se vaikuttaa koko kehoon jännittyneisyytenä sekä nostaa kortisolin eli stressihormonin tuotantoa.

Kun taas tunnet olosi hyväksi ja positiiviseksi, kehosi täyttyy endrofiinista eli niin kutsutusta rakkaushormonista, joka auttaa kivunlievityksessä sekä edistää sinun ja lapsesi välisen yhteyden kehittymistä.

Ahdistuneisuutta voi lievittää myös olemalla positiivinen

Sinun on tärkeää olla realistinen ja pysyä vahvana, jos jotain odottamatonta tai pahaa tapahtuisikin. Tee yhteistyötä ja anna kaikkesi, jotta synnytysprosessi jatkuu.

Muista luottaa itseesi ja panna käytäntöön kaikki tieto, mitä olet oppinut raskauden aikana synnytyksestä. Ja vaikka et kaikkea muistaisikaan, vierelläsi olevat gynekologi ja kätilö auttavat synnytyksessä, muista vain noudattaa heidän antamia ohjeita.

Puhu ahdistuneisuudesta ja hanki tietoa, niin voit voittaa pelkosi. Saadessasi lapsesi syliisi, kaikki pelot ovat kaikonneet.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.