Synnyttäminen ilman epiduraalia - mitä äidin tarvitsee tietää?
 

Synnyttäminen ilman epiduraalia - mitä äidin tarvitsee tietää?

Synnyttäminen ilman epiduraalia - mitä äidin tarvitsee tietää?

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 10 joulukuuta, 2018

Odottava äiti voi yleensä itse päättää, kuinka haluaa kipua lievitettävän synnytyksen aikana. Joissain tapauksissa lapsen hyvinvointi tai synnytyksen vaihe vaikuttaa siihen, ettei äiti saa haluamaansa tai suunniteltua kivunlievitystä. Kivunlievitykseen on monia tapoja, joista yleisin lienee epiduraalipuudutus. Synnyttäminen ilman epiduraalia on kuitenkin mahdollista ja täysin normaalia.

Epiduraalipuudutuksen tarkoituksena on puuduttaa kohdusta ja synnytyskanavan alueelta kipua välittävät hermot, mikä lievittää supistusten aiheuttamaa kipua. Synnytyskipua ei voida yleensä poistaa kokonaan, mutta sitä on mahdollista lievittää huomattavasti.

Epiduraali on ainoastaan puudutus, jota käytetään kivun lievittämisessä, eikä kyseessä ole nukutusaine. Äiti siis pysyy hereillä ja valppaana myös epiduraalin antamisen jälkeen.

Synnytyskivun lievittäminen auttaa äitiä keskittymään, minkä johdosta hän pystyy käyttämään erilaisia hengitystekniikoita ja ponnistamaan, kun sen aika on. Vähentämällä kipua, epiduraali voi myös auttaa äitiä toipumaan synnytyksestä nopeammin.

Miksi valita synnyttäminen ilman epiduraalia?

  • Kivunlievityksestä päättäminen ei ole aina yksin äidin valinta. Joissain tapauksissa synnyttävällä naiselle ei voida annostella voimakasta kipulääkettä.
  • Epiduraalipuudutusta ei suositella veren hyytymiseen liittyvistä ongelmista kärsiville tai verenohentajia käyttäville naisille.
  • Osa naisista on allergisia puudutteissa käytettäville aineille, jolloin epiduraali voi aiheuttaa allergisen reaktion äidille tai lapselle.
  • Joissain tapauksissa epiduraali voi toimia anestesia-aineen tavoin, jolloin lääke rauhoittaa äidin, eikä tämä pysty osallistumaan synnytykseen kunnolla tai lainkaan, mikä vaarantaa lapsen hengen.
Synnyttäminen ilman epiduraalia - mitä äidin tarvitsee tietää?
  • Epiduraalipuudutuksessa katetri asetetaan selkäydintilaa ympäröivään tilaan. Puudutuksen aikana äiti istuu tai makaa kyljellään selkä pyöristettynä. Tietyt selkärangan epämuodostumat estävät puudutuksen tai tekevät siitä vaarallista.
  • Myös synnytyksen nopea eteneminen voi estää epiduraalin käyttämisen, sillä puudutusta ei voida antaa kuin tiettyyn synnytyksen vaiheeseen asti.

Epiduraaliin liittyvät riskit

Epiduraalipuudutukseen liittyvät riskit ovat yleisesti ottaen hyvin pienet, ja liittyvät yleensä katetrin asettamiseen. Anestesialääkäri asettaa katetrin, eli ohuen taipuisan letkun, epiduraalitilaan, joka on selkäydintilaa ympäröivä tila selkäydinkanavan sisäpuolella. Äidin äkkinäinen liike katetrin asettamisen hetkellä voi vahingoittaa selkäydintä, mikä saattaa aiheuttaa tunnottomuutta toisessa tai molemmissa jaloissa.

Vauvalle riskit ovat vielä pienemmät. Epiduraalipuudutus nostaa yleensä äidin ruumiinlämpöä, ja jos synnytys jatkuu pitkään, myös lapsen kehon lämpötila voi nousta.

Epiduraalin yleisimmät haittavaikutuksia ovat:

  • Vapina
  • Päänsärky
  • Pahoinvointi
  • Verenpaineen lasku

Tekniikoita, joiden avulla synnyttäminen ilman epiduraalia on siedettävämpää

Jos äiti haluaa synnyttää ilman epiduraalipuudutusta, tai puuduttaminen ei onnistu lääketieteellisistä syistä, muut kivunhallintatekniikat voivat olla tarpeen. Tärkeintä on pysyä rauhallisena ja pyrkiä olemaan stressaamatta.

Hermot ovat yksi isoimmista synnyttävän naisen kärsimyksen aiheuttavista syistä. Ahdistus ja pelko voivat saada äidin menettämään kehonsa hallinnan juuri, kun hänen tulisi keskittyä ja noudattaa saamiaan ohjeita.

Synnytys ilman epiduraalia

Hengitystekniikat

Erilaiset hengitystekniikat ovat synnytyksen aikana tärkeä apu, joiden avulla tuleva äiti pitää energiatasonsa korkeana. Hengitystekniikat voivat vaihdella synnytyksen edetessä ja supistusten voimistuessa. Synnytyksen alussa tarvitaan pitkää ja syvää hengitystä, kun taas ponnistusvaiheessa auttavat lyhyet henkäykset.

Vesisynnytys ja hieronta

Moni nainen, joka haluaa tai joutuu terveydellisistä syistä käymään synnytyksen läpi ilman kivunlievitystä, valitsee vesisynnytyksenLämmin vesi rentouttaa lihakset ja helpottaa mahdollista ahdistusta. Tämä tekniikka voi auttaa synnytyksen viimeisiä hetkiä etenemään nopeammin ja helpommin.

Myös alaselän hierominen voi helpottaa rentouttamaan lantion aluetta ja vähentämään syntyvän vauvan aiheuttamaa paineen tunnetta. Myös lämpimiä kääreitä voidaan käyttää apuna tällä alueella.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Analgesia epidural en el parto y otras medidas de apoyo. Hospital Universitario de Ceuta. Dirección Territorial de Ceuta. Instituto Nacional de Gestión Sanitaria. [En línea].
  • Hawkins, J. Epidural Analgesia for Labor and Delivery. The New England Journal o f Medicine, Vol. 326, pp 16. April 22, 2010.
  • Eltzschig, H., et. al., Regional Anesthesia and Analgesia for Labor and Delivery. The New England Journal o f Medicine, Vol. 348, pp 4. January 23, 2010.
  • Cunningham FG, et.al. Obstetricia de Williams. Ed. McGraw-Hill, 22ª ed. 2006.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.