Kuinka voittaa synnytyspelko? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka voittaa synnytyspelko?

Kuinka voittaa synnytyspelko?
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 31 maaliskuuta, 2020

Tänään jaamme muutaman hyvän vinkin, joiden avulla odottava äiti voi päästä yli synnytyspelostaan. Synnytyspelko on erittäin tavallinen ongelma etenkin ensimmäistä kertaa äidiksi tulevilla.

Kaikki on valmiina vauvan syntymää varten. Äiti on tehnyt erinäisiä valmisteluja, ja hänen olonsa on onnellinen ja kärsimätön. Valmistautumisesta huolimatta, tietyt asiat vaivaavat odottavaa äitiä.

Vaikka raskauden aikaiset neuvolakäynnit ja lääketieteen edistyminen ovatkin suureksi avuksi, ahdistus ja pelko synnytystä kohtaan on edelleen yleinen ja normaali vaiva. Se voi vaikuttaa naiseen sekä henkisesti että fyysisesti.

Lapsen syntymä on erityinen ja ainutlaatuinen kokemus, mutta se, että asiat eivät suju odotetusti, voi jättää mieleen kirpeän muiston. Tämän vuoksi äidin on tärkeä valmistautua vauvan syntymään parhaalla mahdollisella tavalla ja pitää itsensä rauhallisena välttääkseen synnytykseen liittyvää stressiä.

Kuinka voittaa synnytyspelko? 7 vinkkiä

1. Hanki tietoa sairaalasta

Ensimmäinen neuvomme on tämä, eli hanki mahdollisimman pian tietoa synnytysosastosta, johon tulet menemään. Voit saada suurta helpotusta internetin keskustelupalstoilta tai pyytämällä sukulaisten ja ystävien mielipiteitä.

Kun synnytysosasto on selvillä, tilojen katsastaminen ja sairaalassa sisällä käveleminen kannattaa. Saat hahmotettua tilat ja siten voit ennakoida paremmin lapsesi syntymän etenemistä.

Kuinka voittaa synnytyspelko?

2. Perehdy synnytykseen ja sen vaiheisiin

Vähentääksesi stressiä ja ymmärtääksesi paremmin, mitä edessä on, lue aiheeseen liittyviä kirjoja ja artikkeleita ja selvitä esimerkiksi, mitä ovat synnytyksen eri vaiheet. Tämä on hyvä tapa karkottaa osa huolista ja saada vastauksia kysymyksiin.

3. Harjoita hengitystekniikkoja

Jos et vielä ole kokeillut näitä, aloita esimerkiksi joogan harjoittaminen, tai kokeile sofrologiaa tai haptonomiaa. Niiden avulla pystyt saamaan aikaan sekä mielesi että lihastesi rentoutumista.

4. Keskustele ammattilaisen kanssa

Jos synnytyspelkosi on niin voimakasta, että se vaikuttaa jokapäiväiseen elämääsi, keskustele asiasta neuvolassa tai lääkärissä. Ammattilaisten kanssa keksitte varmasti tapoja, joilla helpottaa tilannetta. Älä epäröi kysyä asioita ja ilmaista huolestuneisuuttasi. Pidä mielessä, että et ole ensimmäinen tai viimeinen ihminen, jota synnytys pelottaa, ja asiantuntijat ovat tottuneet kohtaamaan ahdistuneen tulevan äidin.

“Se hetki, jolloin lapsi syntyy, synnyttää myös äidin. Nainen on jo ollut olemassa, mutta äiti ei. Äiti on aivan uusi asia.”

– Bhagwan Shree Rajneesh

5. Pyydä kumppaniltasi apua

Kumppanisi tulisi olla tärkein tukesi. Pyydä häntä olemaan läsnä ja aktiivinen synnytyksessäHän voi paitsi rohkaista, myös rauhoittaa sinua esimerkiksi hieromalla tai silittelemällä. Jos haluat synnytykseen mukaan toisen naisen, voit pyytää avuksesi doulan – näiden ammattilaisten rooli on juurikin synnyttäjän tukeminen suurella hetkellä.

6. Muista, että kipua voidaan lievittää

Synnytys ei tietenkään ole kivutonta – kaikki tietävät tämän. Jos kuitenkin päätät synnyttää ilman epiduraalia, monia menetelmiä on käyttössäsi, jotta kivuliaita supistuksia voitaisiin lievittää tehokkaasti:

  • Liiku, kävele tai tanssi, jotta voisit edistää vauvan nopeampaa laskeutumista.
  • Hyvä hengitys on elintärkeä asia synnytyksessä. Se mahdollistaa energian kanavoimisen ja kaiken voiman säilyttämisen, jotta vauva saadaan uols niin nopeasti kuin mahdollista.
  • Jokaisen supistuksen kohdalla vauvan etenemisen visualisointi saa aikaan sen, että et keskity ainoastaan kipuusi.
  • Supistusten välillä on hyvin tärkeää rentoutua maksimaalisesti ja tyhjentää mieli, jotta et olisi jatkuvasti jännittyneenä.
Kuinka voittaa synnytyspelko?

7. Pysy positiivisena

Lopuksi sitten tämä neuvo, eli synnytyspelon hallintaan saamiseksi kannattaa ajatella myönteisesti sitä taianomista hetkeä, jolloin pystyt vihdoinkin – pitkien kuukausien jälkeen – pitämään sylissäsi pientä ihmistä.

Kuten missä tahansa arjen tilanteessa, positiivisena ja toiveikkaana pysyminen auttaa sinua vahvistamaan itseäsi henkisesti, jotta voisit kohdata tämän erityisen hetken.

Ja olipa pelkojesi syynä mikä tahansa, on parasta hankkia asiantuntijan apua. Synnytysvalmennukseen osallistuminen ja peloistasi kätilölle tai gynekologille puhuminen auttavat saamaan vastauksia kysymyksiisi, ja siten ne vähentävät synnytyspelkoasi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.