Kuinka toimia, jos lapsivesi menee? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka toimia, jos lapsivesi menee?

Kuinka toimia, jos lapsivesi menee?

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Tänään kerromme perustiedot monesta elokuvasta tutusta tilanteesta, nimittäin hetkestä, jolloin lapsivesi menee. Selitämme, mitä lapsivesi on, mikä sen tarkoitus on ja kuinka lapsiveden menemisen jälkeen tulee toimia.

Mitä lapsivesi on?

Lapsivesi eli sikiövesi on nestettä, joka sisältää tärkeitä sikiötä suojaavia aineita, kuten valkuaisaineita sekä rasva- ja aminohappoja. Lapsivesi suojaa sikiötä ulkoisilta uhilta, auttaa kehittämään vauvan keuhkoja ja ruoansulatusjärjestelmää ja auttaa lasta liikkumaan äidin mahassa.

Se, että lapsi pystyy liikuttelemaan raajojaan kohdussa, kehittää vauvan lihaksia ja luustoa. Lapsivesi myös suojelee sikiötä sekä bakteereilta ja tulehduksilta että iskuilta ja liikkeiltä.

Lapsivesi on steriiliä ja uudistuu melko nopeasti, sillä vauva nielee sitä, suodattaa sen munuaistensa avulla ja poistaa sen elimistöstään virtsaamalla. Normaali lapsivesi on väriltään kirkasta, vaaleaa tai vaalenpunertavaa. Vihreä tai ruskea vesi on poikkeavaa ja tarkoittaa vauvan ulostaneen veteen.

Lapsiveden määrä lisääntyy raskausviikoilla 34-36, ja tällöin sen tilavuus on noin yksi litra. Neste poistuu emättimen kautta, kun vauvaa suojaava sikiökalvo puhkeaa.

Kuinka toimia, jos lapsivesi menee?

Lapsiveden meno voi tapahtua missä vaiheessa synnytystä tahansa, eikä lapsivettä voi pidätellä. Synnytys voi käynnistyä lapsiveden menolla ennen supistusten alkamista tai vesi voi mennä vasta synnytyssalissa. Tutkimusten mukaan lapsivesi menee vain 10 prosentilla naisista ennen supistusten alkua.

Jos lapsivesi menee sairaalan ulkopuolella, tärkeintä on pysyä rauhallisena. Ota mukaan tarpeelliset tavarat ja lähde sairaalaan niin pian kun mahdollista.

Lapsivesi on suojannut lastasi kuukausien ajan. Se on ollut hänen turvanaan tartuntoja ja vaurioita vastaan. Nyt tilanne on muuttunut, ja sairaalaan on tärkeä päästä mahdollisimman nopeasti. Lapsiveden meno aktivoi synnytyshormonien erittymisen, ja supistukset alkavat usein nopeasti veden menon jälkeen.

Kuinka toimia, jos lapsivesi menee?

Ennen kuin lähdet sairaalaan lapsiveden mentyä

Jos haluat lapsiveden mentyä käydä suihkussa ennen sairaalaan lähtöä, voit hyvin tehdä näin. Varo kuitenkin päästämästä emättimeen vettä tai pesuainetta, sillä sikiökalvo ei enää ole suojaamassa lasta tartunnoilta.

Voit käyttää pyyhettä tai useampaa sidettä estämään nestettä valumasta lattialle ja vaatteillesi. Lapsiveden määrä voi olla melko runsas, ja tämä on täysin normaalia. Joissain tapauksissa veden valuminen voi tuntua siltä, kuin kannullinen nestettä tyhjentyisi jalkojesi välistä, kun taas toisilla neste valuu hiljalleen.

Nainen saattaa huomata vaatteidensa olevan märät ja kuvitella kärsivänsä virtsan karkailusta.  Lapsivesi on kuitenkin huomattavasti virtsaa vaaleampaa ja myös sen koostumus on erilainen.

Synnytyksessä koet ainoat sokkotreffit, joiden aikana tapaat varmasti elämäsi rakkauden.

– Tuntematon

Voit myös syödä kevyen aterian ennen sairaalaan lähtöä. Kannattaa kuitenkin välttää rasvoja ja nauttia jonkin verran glukoosia, joka antaa energiaa synnytystä varten.

Vaikka lapsiveden mentyä voikin olla vaikea pysyä rauhallisena, on tärkeää pyrkiä rentoutumaan. Jos kärsit jo supistuksista, voit maata vasemmalla kyljelläsi. Voit myös kävellä edistääksesi lapsen kääntymistä hyvään asentoon.

Mitä lapsivesi on?

Saapuessasi sairaalaan, henkilökunta auttaa sinua, ja synnytys etenee normaalin prosessin mukaisesti. Jos koet jo supistuksia, tunnet niiden pian voimistuvan ja pitkittyvän. Jos supistukset eivät ole vielä alkaneet, synnytys saatetaan käynnistää oksitosiinin avulla.

On mahdollista, että lapsi ei synny vielä seuraavien 12-24 tunnin kuluessa. Vaikka lapsivesi onkin jo mennyt, on tärkeää pysyä rauhallisena ja luottaa siihen, että kaikki menee hyvin ja vauva syntyy terveenä. Hyvä asenne tekee synnytyksestä helpomman, ja auttaa myös sairaalan henkilökuntaa toimimaan nopeasti ja tehokkaasti.

Kuten jo mainitsimme, lapsiveden tulisi olla kirkasta. Jos huomaat nesteen olevan muun väristä, kerro asiasta kätilölle tai lääkärille, jotka osaavat toimia tilanteen vaatimalla tavalla. Kirkkaassa lapsivedessä voi näkyä punaisia tai ruskeita viiruja, jotka johtuvat kohdunkaulan sulkeneen limatulpan irtoamisesta.

On tärkeä muistaa, että kuukautisvuotoa muistuttava verenvuoto ei ole normaalia, eikä kyseessä ole lapsiveden meneminen.

Lapsiveden meneminen ei ole hätätilanne, vaan kertoo siitä, että synnytys on alkanut.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • López-Ramírez, C. E., Arámbula-Almanza, J., & Camarena-Pulido, E. E. (2014). Oxytocin, the hormone that everyone uses and that few know. Ginecologia y obstetricia de Mexico, 82(07), 472-482.
  • Lugones Botell, M., & Ramírez Bermúdez, M. (2010). Rotura prematura de membranas, aspectos de interés para la atención primaria de salud. Revista Cubana de Medicina General Integral, 26(4), 682-693. http://scielo.sld.cu/pdf/mgi/v26n4/mgi11410.pdf
  • Ventura, W., & Lam-Figueroa, N. (2008, June). ¿Es útil la amniotomía de rutina en el trabajo de parto de inicio espontáneo?: Una revisión de la literatura. In Anales de la Facultad de Medicina (Vol. 69, No. 2, pp. 127-129). UNMSM. Facultad de Medicina. http://www.scielo.org.pe/pdf/afm/v69n2/a12v69n2.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.