Kuinka äidin vartalo muuttuu raskauden aikana? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka äidin vartalo muuttuu raskauden aikana?

Kuinka äidin vartalo muuttuu raskauden aikana?

Viimeisin päivitys: 15 syyskuuta, 2018

Teet raskaustestin, ja tulos on positiivinen. Kannat nyt kaunista uutta elämää kohdussasi. Tämä loistava uutinen tuo kuitenkin mukanaan tuhat uutta kysymystä. Mitä tapahtuu kehollesi? Mitä kannattaisi syödä? Ei ole epäilystäkään siitä, että naisen vartalo muuttuu raskauden aikana dramaattisesti.

Tämä on yksi suurimmista huolenaiheista niillä naisilla, jotka ovat juuri saaneet kuulla raskaudesta. Äidin vartalo muuttuu raskauden aikana ja jatkaa muuttumistaan myös vauvan syntymän jälkeen.

Monelle naiselle raskaus on tietysti hyvin ihana ja kaunis asia. Tämän jakson aikana naisen vartalo mukautuu ylläpitämään ja hoitamaan uutta elämää.

On äärimmäisen ihmeellistä, että uusi elämä voi syntyä ihmisen omista sukusoluistaVielä ihmeellisempi on se prosessi, jolla tämä soluryhmä muuttuu täysin kehittyneeksi ihmiseksi.

Ollaksemme realistisia, on myönnettävä, että raskauden aikana elämä ei ole pelkkää ruusuilla tanssimista, ja vartalosi tulee muuttumaan monella tavalla odottaessasi lastasi. Jotkut merkit ovat hyvin selkeitä muillekin, toiset näkyvät ja tuntuvat vain sinulle itsellesi.

Päätös hankkia lapsi on todella mullistava. Se tarkoittaa, että annat “sydämesi alkaa kulkea oman kehosi ulkopuolella”.

Kerromme muutamista fysiologisista ja henkisistä muutoksia, joita voit odottaa kohtaavasi raskauden edetessä:

 • Rinnat kasvavat. Raskauden alusta lähtien rinnat alkavat kasvaa ja turvota – hitaasti, mutta varmasti. Yhden tai kaksi kuppikokoa nouseminen on joillekin ihanaa ja toisille taas painajaista, mutta lähes kaikki naiset kokevat tämän ilmiön.
 • Paino nousee. Saatat lihoa noin 400 grammaa joka viikko. Raskauden lopussa painosi on siis lisääntynyt noin 12 kilon verran. Syö hyvin, jotta varmistat vauvasi terveyden. On tärkeää pitää ruokavalio tasapainoisena ja noudattaa lääkärien neuvoja. Harrasta liikuntaa, jos lääkärisi suosittelee sitä.
 • Kohtu kasvaa. Tämä elin painaa normaalisti 50 grammaa, on 6,5 cm pitkä ja tilavuudeltaan 2-3 mm. Raskauden lopussa kohtu painaa 1,5 kiloa, on pituudeltaan 33 cm ja tilavuudeltaan 4-5 litraa.
 • Pahoinvointi ja oksentelu. Nämä ovat tavallisia oireita raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana.
 • Hormonaalisia muutoksia ilmenee. Seurauksena voi olla suonikohjuja, turvotusta ja jalkakramppeja.
Äidin vartalo muuttuu raskauden aikana

Raskauden aikaiset muutokset, joita et välttämättä huomaa

Vartalo muuttuu raskauden aikana niin monella tavalla, että lista voi tuntua loputtomalta. Listasimme yleisimpiä muutoksia, joista osaa et itse huomaa:

 • Veri. Raskauden aikana veren tilavuus kehossa lisääntyy 1,5 litran verran.
 • Pulssi. Koska kehossa on enemmän verta, sydämen lyöntinopeus tulee lisääntymään 10-15 lyönnillä minutissa. Tämä nousu mahdollistaa sen, että sydän kierrättää lisääntyneen verimäärän.
 • Hengitys. Ajoittain sinulla voi olla vaikeuksia hengittää. Mitä suurempi sikiö on, sitä enemmän tilaa hän vie sisälläsi.
 • Suu. Sen lisäksi, että sylkeä erittyy enemmän, ikenet ovat herkemmät ja vuotavat verta helpommin. Ole varovainen reikiintymisen suhteen.
 • Verisuonet. Verisuonet laajenevat, ja saatat huomata turvotusta jaloissasi, kuten myös epämiellyttäviä suonikohjuja.
 • Verenpaine. Verenpaine laskee, koska verisuonesi ovat laajentuneet. Yleensä verenpaine nousee takaisin normaalille tasolle viimeisen raskauskolmanneksen aikana.
 • Ummetus. Tämä voi olla yksi pahimmista raskauden oireista. Sen aiheuttaa hitaampi suoliston toiminta. Runsaasti kuitua sisältävä ruokavalio on suositelteltava ja voi auttaa ummetuksen estämisessä.
 • Virtsarakko. Virtsarakko on yhä enemmän litistyneenä, ja siten joudut käymään useammin pissalla.
 • Hormonit. Kuinka voisimme unohtaa hormoneita? Ne varmistavat, että raskaus etenee hyvin, ja ne vastaavat kaikista mainitsemistamme sisäisistä muutoksista odottaessasi lasta.
Äidin vartalo muuttuu raskauden aikana

Kehoni on kummallinen! Siinä on kaksi päätä, neljä kättä, neljä jalkaa ja kaksi lyövää sydäntä – mikä olento minä oikein olen? Olen äiti!

Asiantuntijat suosittelevat runsasta lepoa raskauden loppuvaiheissa. Kun vauva syntyy, tulet viettämään monia unettomia öitä hoitaessasi häntä. Kohtaat uniongelmia, ja tämä vaihe on myös tunnetasolla uuvuttava.

Kaikesta huolimatta, yritä nauttia raskaudestasi! Tämä on ohimenevä vaihe, jonka seurauksena tulet kokemaan monia asioita, jotka ovat paljon tärkempiä kuin se, miten kehosi muuttuu.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.