Äidinrakkaus ja äidinvaisto ovat selittämättömiä voimia - Äitiyden ihme
 

Äidinrakkaus ja äidinvaisto - ihmeellinen ja selittämätön voima

Äidinrakkaus ja äidinvaisto - ihmeellinen ja selittämätön voima
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 27 syyskuuta, 2018

Äidinrakkaus on saavuttanut merkityksen jopa jumalallisena voimana. Mitä enemmän äidinrakkaudesta opitaan, sitä enemmän yllätymme sen ylimaallisuudesta.

Rakkaus kukoistaa, kun olemme saaneet viettää elämää täynnä olevia hetkiä lastemme kanssa. Tieto siitä, että äidinrakkaus on olemassa jo ennen kuin lapsi on edes syntynyt, on hämmästyttävää.

Äidinrakkautta pidetään ihmisen vahvimpana tunteena. Kun äidin ja lapsen välinen yhteys syntyy ja syvenee, syntyy myös ymmärrys äidinrakkauden tunteesta, joka on syvintä, mitä ihminen on koskaan kokenut.

Äitiys muuttaa ihmistä perustavanlaatuisesti. Kun on kyse oman lapsen kasvun tukemisesta, ei näe, eikä koe sille olevan olemassa minkäänlaisia esteitä, vaan ajattelee kaiken olevan mahdollista.

Eräs äidinrakkauden yllättävimmistä ominaisuuksista on äidin kyky muodostaa syvä henkinen yhteys lapseen jo ennen kuin lapsi on edes syntynyt. Tätä tunnetta kutsutaan usein myös äidinvaistoksi.

Äidinvaisto vai äidinrakkaus?

Äidinrakkaus

Äidin ja lapsen välinen rakkaus on usein rakkautta ensisilmäyksellä. Jotkut sanovat tämän rakkauden saavan alkunsa jo hedelmöityshetkellä, mutta tämä on asia, josta ollaan montaa mieltä.

Äidinvaiston käsitteen liittäminen äidinrakkauden käsitteeseen voi olla jopa loukkaavaa monelle naiselle. Sen mukaan nainen tuntisi erityistä yhteyttä lapseensa jo ennen kuin lasta on edes olemassa. Tämä ilmiö liittyy ihmisen psykologisiin ominaisuuksiin, jotka vaativat tieteellisten asiantuntijoiden arviointia.

Tieteellisten tutkimusten mukaan äidinvaiston olemassaoloa ei voida todistaa, vaan ainoastaan äidinvaistoon liittyviä kokemuksia voidaan arvioida.

Sinun tulee olla äiti, jotta ymmärrät naisen tunteen lastaan kohtaan. Joidenkin tutkijoiden mukaan tunne on osa yhteiskunnassa vallitsevaa perinnettä tai yleistynyt ajatus, jonka yhteiskunta tuottaa.

Raskaana olevan naisen hormonimuutokset aiheuttavat hänessä tunteita, joita hän ei ole koskaan ennen tuntenut. 

Tuntemani rakkaus

Äiti, joka rakastaa lastaan jo ennen tämän syntymää, ei tule koskaan hyväksymään väitettä, jonka mukaan tätä tunnetta ei olisi olemassa. Etenkin, kun hänet valtaava tunne tuntuu hänessä niin voimakkaana. Äidit ympäri maailman voivat kaikki yhtyä seuraavaan: tunne, jota tunnemme lastamme kohtaan jo ennen hänen syntymäänsä, on aitoa rakkautta.

Äidinvaisto

Vauva on erittäin onnekas, kun häntä odottaa joku, joka rakastaa häntä niin paljon. Pienokaisen – jonka selviytyminen riippuu sinusta – rakastaminen jo hänen kasvaessa vatsassasi on täysin luonnollista.

Miljoonat äidit rakastavat lastaan jo ennen kuin tietävän tämän olemassaolosta. Tieto siitä, että sinusta on tulossa äiti, auttaa sinua  tuntemaan itsesi paremmin, sekä helpottaa löytämään itsestäsi kyvyn rakastaa syvästi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.