Odottavan äidin kokemat psykologiset muutokset - Äitiyden Ihme
 

Odottavan äidin kokemat psykologiset muutokset

Raskaus on monella tapaa erityinen aika naisen elämässä - joillakin ainoastaan positiivisessa mielessä ja toisilla valitettavasti myös negatiivisessa erilaisten odotuksen tuomien paineiden vuoksi. Fyysisten muutosten lisäksi raskauteen liittyy monia psykologisesti haastavia muutoksia.
Odottavan äidin kokemat psykologiset muutokset
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 27 toukokuuta, 2019

Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö raskausaika olisi monelle naiselle ääretöntä onnea tuova jakso. On kuitenkin syytä muistaa, että raskauden aikana nainen on tunnetasolla tavallista herkempi. Erilaiset psykologiset muutokset, kuten uupumus ja masennus, varjostavat monen naisen raskausaikaa.

Odottavan äidin kokemat psykologiset muutokset

Raskaus on monien fyysisten ja psyykkisten muutosten aikaa. Kuten sanottu, raskauden edetessä naisella voi ilmetä psykologisia häiriöitä, kuten ahdistuneisuutta, masennusta ja psyykkistä uupumusta.

1. Mielialan muutokset

Raskauden aikana naisen mieliala saattaa vaihdella ilman erityistä syytä. Ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana naisen kehossa tapahtuu runsaasti hormonaalisia muutoksia, jotka voivat vaikuttaa käytökseen, yleiseen mielialaan ja siihen, kuinka odottava äiti kokee asiat.

Ikävä kyllä mielialan vaihteluita voi olla vaikea hallita, sillä ne ilmenevät yleensä yllättävillä tavoilla. Niihin saattaa liittyä esimerkiksi inhoa erilaisia hajuja ja ruokia kohtaan sekä oksentelua ja pahoinvointia.

Raskaana olevalla naisella on yleensä mielessään monia kysymyksiä ja epäilyksiä, minkä lisäksi hän voi tuntea ahdistuneisuutta ja pelkoa, mikä voi aiheuttaa vakaviakin ongelmia.

Odottavan äidin kokemat psykologiset muutokset

2. Masennus

Masennus on häiriö, joka vaikuttaa ihmisen ajatuksiin, tekoihin ja tunteisiin. Joillakin naisilla on muita suurempi alttius raskauden aikaiseen masennukseen, ja raskausaika voi olla heille todellista kärsimystä.

Myös raskauden aikaiset hormonaaliset muutokset voivat aiheuttaa masennusta ja ahdistuneisuutta. Jännitteet parisuhteessa yhdistettynä huonoon fyysiseen vointiin voivat myös johtaa raskaana olevan naisen masentumiseen.

Raskauden aikaista masennusta tulee hoitaa, sillä siihen liittyy vakavia riskejä, kuten keskenmenon tai ennenaikaisen syntymän vaara. Näin masennus ei vaikuta ainoastaan odottavaan äitiin, vaan voi olla haitaksi myös lapselle esimerkiksi alhaisen syntymäpainon aiheuttajana.

3. Ahdistuneisuus

Raskaus ei valitettavasti ole aina pelkkää ruusuilla tanssimista. Monelle naiselle se on ahdistuneisuuden ja pelon leimaama ajanjakso. Odottavan äidin keho kokee valtavia muutoksia, mikä voi suistaa normaalin arjen täysin raiteiltaan. Hormonaaliset muutokset saattavat lisätä tunne-elämän epävakautta, mikä aiheuttaa joillekin naisille ahdistuneisuutta.

Suurimmat psykologiset muutokset ja haasteet ajoittuvat tyypillisesti raskauden viimeisille kuukausille, jolloin voi esiintyä monia voimakkaita huolia ja kysymyksiä. Esimerkkejä tällaisista ovat seuraavat:

  • Keskenmenon pelko
  • Synnytyspelko
  • Huoli vauvan terveydestä tulevaisuudessa
  • Pelko vauvan kuolemasta
  • Epävarmuus omasta kyvystä olla hyvä äiti

Kehon muutokset, synnytyspelko ja pohdinta omasta soveltuvuudesta äidiksi voivat saada aikaan ahdistuneisuutta.

Pahimmillaan odottavan äidin ahdistuneisuus aiheuttaa kohonneen ennenaikaisen syntymän tai vauvan alhaisen syntymäpainon riskin. On siis tärkeää pitää huolta omasta voinnista raskauden edetessä. Onneksi suurimmassa osassa tapauksia ahdistuneisuus ei kuitenkaan aiheuta vakavia seurauksia.

4. Psykologinen uupumus

Odottavan äidin kokemat psykologiset muutokset

Erityisen suuria raskauden aikaiset muutokset – sekä fyysisessä että psykologisessa mielessä – ovat viimeisellä kolmanneksella. Seuraavat ovat raskauden eri vaiheisiin liittyvät avainpiirteet:

  • Ensimmäinen kolmannes: Hormonit, kuten keltarauhashormoni, voivat aiheuttaa muutoksia unirytmissä. Pahoinvointi ja oksentelu ovat tavallisia vaivoja tässä vaiheessa raskautta. Nainen on fyysisesti väsynyt ja saattaa haluta nukkua normaalia enemmän.
  • Toinen kolmannes: Keltarauhashormonin määrä elimistössä vähenee. Nainen kokee vähemmän väsymystä, oksentelu lakkaa ja unihäiriöt ovat aiempaa harvinaisempia. Uupumus voi kuitenkin lisääntyä, jos nainen kärsii raudanpuutteesta.
  • Viimeinen kolmannes: Tässä vaiheessa väsymys yleensä palaa ja nukkuminen voi olla jälleen vaikeaa. Kohdussa olevan vauvan paino alkaa tuntua raskaalta äidin keholle. Siksi onkin luonnollista, että olo on viimeisellä raskauskolmanneksella väsynyt.

Raskaus on siis aikaa, jolloin nainen on tunnetasolla tavallista herkempi. Hänen kehossaan tapahtuu yhdeksän kuukauden aikana massiivisia hormonaalisia muutoksia. Odottava äiti joutuu käymään läpi merkittäviä psykologisia muutoksia, tarviten sekä fyysistä että tunnetason tukea. Tässä tuessa kumppanilla on todella merkittävä rooli.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.