Miten voittaa synnytyspelko ja nauttia raskaudesta? - Äitiyden Ihme
 

Miten voittaa synnytyspelko ja nauttia raskaudesta?

On tavallista, että odottava äiti kokee pelkoa ja ahdistusta lasketun ajan lähestyessä. Tänään jaamme neuvoja, jotka auttavat naista valmistautumaan ja kohtaamaan synnytyksen mahdollisimman rentona.
Miten voittaa synnytyspelko ja nauttia raskaudesta?
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 31 maaliskuuta, 2020

Synnytys lähestyy, ja jännityksen ja innostuksen lisäksi myös pelko ja epävarmuus lisääntyvät. Odottavan äidin on tärkeä tietää, miten synnytyspelko on voitettavissa.

Seuraavat vinkit auttavat vähentämään synnytyspelkoa, jotta naisen olo on mahdollisimman rauhallinen ja rento hänen elämänsä merkittävimpänä päivänä.

Miten voittaa synnytyspelko?

Tyynnyttääksesi epäilyksiäsi, pelkojasi ja ahdistustasi synnytystä kohtaan, ota huomioon alla listatut neuvot.

1. Puhuminen ja pelkojen ulos päästäminen kannattaa

Kun edessä on pelottava tilanne, on hyväksi ilmaista pelon ja ahdistuksen tunteet. Tee tämä luotettavan ihmisen kanssa, kuten kumppanisi, lähisukulaisen tai kätilön, joka pystyy ymmärtämään tilanteesi ja antamaan sinulle tarvittavaa tukea.

Tuntemattoman pelko on normaalia etenkin, kun on kyse jostakin täysin ensimmäistä kertaa tapahtuvasta.

Onko tämä pelko kohdallasi niin voimakas, että se aiheuttaa ahdistusta ja häiritsee arkeasi? Koetko lihasten jännittyneisyyttä, sydämentykytyksiä, runsasta hikoilua tai muita fysiologisia oireita?

Tässä tapauksessa on tarpeen puhua asiasta lääkärin kanssa. Hän pystyy ohjaamaan sinut asiantuntijalle, jolta saat lisäapua.

2. Tieto lisää luottamusta

Asiantuntijat suosittelevat, että nainen menee kumppaninsa kanssa sairaalaan, jossa vauva tullaan synnyttämään. Tällöin voidaan nähdä sisääntuloaula, synnytyssali sekä vastasyntyneiden osasto.

Voit myös saada tietoa siitä, mitä synnytyksen aikana tarkemmin ottaen tapahtuu, jotta sinulla ei olisi virheellisiä tai ennakkoluuloisia käsityksiä, jotka voivat aiheuttaa turhaa ahdinkoa.

Lisäksi voit tavata henkilökunnan ja saada itseluottamusta, ja tämä saa pelon vähenemään.

Miten voittaa synnytyspelko?

3. Fyysinen ja henkinen valmistautuminen

Fyysinen valmistautuminen synnytykseen on ensiarvoisen tärkeää. Siihen kuuluu muun muassa alavartalon lihasten harjoittaminen. Henkisen valmistautumisen takaamiseksi sinun muistettava, että jokainen nainen on luonnostaan valmis synnytykseen, sillä kyseessä on luonnollinen prosessi.

4. Synnytysvalmennus

Etukäteen valmistautuminen on yksi tärkeimmistä asioista, jotta synnytyspelkoa voitaisiin lievittää.

Synnytysvalmennuksesta saat hyödyllistä tietoa, jotta voisit saada tunteen varmuudesta. On tärkeää opetella rentoutumaan ja hengittämään oikein synnytyksen aikana.

Näiltä valmennuskursseilta saat erilaisia hengitystekniikoita, joiden avulla pystyt vähentämään ahdistustasi, ja näin voit hallita kipua ja negatiivisia tunteitasi, kuten pelkoa.

5. Kumppanin tuki

Isällä on suuri rooli raskaudessa, ja hänen tulisi olla mukana kaikessa, mikä liittyy tulevan lapsen syntymään.

Kerro kumppanillesi, mitä tunnet, sillä epäilystesi ja pelkojesi jakaminen hänen kanssaan auttaa sinua näkemään asiat toisesta näkökulmasta.

Jos pelkäät synnytystä, sinun kannattaa ilmaista pelon ja ahdistuksen tunteesi. Luottohenkilöt pystyvät ymmärtämään tilanteesi ja antamaan sinulle tarvitsemaasi henkistä tukea.

6. Suunnitelma synnytykseen

Odottava äiti voi usein suunnitella lähestyvää synnytystä kätilön tai muun hoitohenkilökuntaan kuuluvan henkilön kanssa kanssa. Tällöin pystyt kertomaan, miten haluat synnytyksen tapahtuvan ja kenen haluat olevan tukenasi synnytyksen hetkellä.

Vaikka tärkein henkilö onkin kumppanisi, joissakin tapauksissa joku toinen ihminen saattaa olla parempi valinta seuraksi. Valitse henkilö, joka pystyy varmistamaan, että tarpeesi tulevat täytetyiksi.

7. Kokemusten jakaminen muiden äitien kanssa

Pelkojen, epäilysten ja huolten jakaminen samassa tilanteessa olevien kanssa voi olla suureksi avuksi.

Kun tiedät, että et ole ainoa nainen maailmassa, joka käy läpi näitä haasteita, saat rauhoitettua hermojasi.

Kysymyksiä raskauden loppuvaiheessa

Monella naisella herää kysymyksiä synnytykseen liittyen jo raskauden ensimetreillä.

Onko synnytyskipua mahdollista sietää?

Kyllä, sillä kipu on subjektiivinen asia. Tämä tarkoittaa, että jokaisella naisella on oma kokemuksensa kivusta. Jotkut kokevat synnytyksen lähes ilman kivun tuntemusta, ja toiset taas tuntevat hyvinkin runsaasti kipua.

Tulee myös muistaa, että synnytyksessä kokeiltavat tekniikat saavat yleensä epämukavuuden lievittymään. Voit myös pyytää epiduraalipuudutusta kivusta eroon päästäksesi.

Laskettu aika lähestyy

Sattuuko episiotomia todella paljon?

Episiotomia ei satu. Viilto tehdään paikallispuudutuksessa välilihaan emättimen repeytymisen välttämiseksi ennen vauvan pään syntymistä.

Unohtuvatko hengitystekniikat synnytyksessä?

Jotkut naiset unohtavat ne, mutta sinulla on kokoajan kätilö tai muu asiantuntija rinnallasi antamassa tukea, kun tämä on tarpeen. Hengitystekniikoiden tarkoituksena on varmistaa, että vauva saa happea ja on rentoutunut syntyessään.

Näiden vinkkien avulla synnytyspelko on helpompi selättää, ja pystyt olemaan valmistautuneempi tulevan lapsesi saapumiseen. Hetki on unohtumaton ja ainutlaatuinen, joten muista myös nauttia siitä – ansaitset kokea myös nautintoa synnytyksestä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.