Yleisimpiä kysymyksiä ensimmäisestä raskaudesta
 

Yleisimpiä kysymyksiä ensimmäisestä raskaudesta

Ensimmäinen raskaus herättää yleensä paljon kysymyksiä. Käänny luotettavien lähteiden, kuten synnytyslääkärin, gynekologin tai yleislääkärin, puoleen.
Yleisimpiä kysymyksiä ensimmäisestä raskaudesta
Samanta Ruiz

Tarkistanut ja hyväksynyt: opettaja Samanta Ruiz.

Kirjoittanut Samanta Ruiz

Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2023

Ensimmäinen raskaus tarkoittaa epävarmuutta ja huolta. Tästä syystä olemme valinneet tähän artikkeliin yleisimpiä kysymyksiä ensimmäisestä raskaudesta vastauksineen. Tiedon hankkiminen etukäteen antaa sinulle lisää mielenrauhaa ja varmuutta tässä uudessa elämänvaiheessa.

Pane muistiin! Ja onneksi olkoon!

Yleisimpiä kysymyksiä ensimmäisestä raskaudesta

Kysymysten aiheet vaihtelevat tietyistä arkielämän näkökohdista odottavan äidin tarvitsemiin lääkärintarkastuksiin. Alla on 11 usein kysyttyä ja tärkeää kysymystä ensimmäisestä raskaudesta.

1. Mitä tutkimuksia minulle tehdään raskauden aikana?

Raskauden perusseurantaan kuuluu käyntejä lääkärin luona ja vähintään kaksi ultraäänitutkimusta viikoilla 10–14 ja 18–21. Lisäksi otetaan veri- ja virtsakokeet raskauden jokaisella kolmanneksella.

Nämä tutkimukset auttavat raskautta sujumaan ilman komplikaatioita. Sukuhistoriasta, raskauden kulusta ja raskauden vaiheesta riippuen voidaan kuitenkin tehdä vielä muitakin tutkimuksia.

“Ensimmäinen sikiön ultraääni tehdään yleensä ensimmäisen kolmanneksen aikana raskauden vahvistamiseksi ja raskauden vaiheen arvioimiseksi.”

– Mayo Clinic –

2. Voinko harrastaa liikuntaa tai urheilua?

Raskausaikana on terveellistä harrastaa liikuntaa ja urheilua, kunhan se ei ole kovatehoista. Tiettyjä lajeja, kuten hiihtoa, Crossfitiä tai kilpajuoksua on parasta välttää.

Kävely, uinti, jooga tai pilates ovat hyviä vaihtoehtoja. Kaikki matalatehoiset liikuntalajit auttavat rentoutumaan ja vahvistamaan selän, lantion ja jalkojen lihaksia. Tästä on erittäin paljon hyötyä synnytyksen aikana.

3. Voiko raskauden aikana ryhtyä dieetille?

Raskaus on huonoin ajankohta aloittaa dieetti, sillä odottava äiti tarvitsee tasapainoisen ja monipuolisen ruokavalion , joka sisältää ruokapyramidin kaikki ruokaryhmät.

Jos haluat varoa liiallista painonnousua, kysy lääkäriltäsi sopivista ruokailutottumuksista, joista saat kaikki sinun ja vauvasi terveydelle välttämättömät ravintoaineet.

Raskaana oleva nainen seisoo vaa'alla lääkärissä.
Terve painonnousu raskauden aikana on 9-12 kiloa. Tämä riippuu kuitenkin esimerkiksi lähtöpainosta.

4. Kuinka monta kiloa lihon raskauden aikana?

Tämä riippuu paljon lähtöpainostasi, mutta 9–12 kilon painonnousu on tervettä. Gynekologi kertoo sinulle, mikä on sopiva lukema terveydentilasi ja sairaushistoriasi perusteella.

5. Voinko harrastaa seksiä raskauden aikana?

Ellei sitä ole jonkin lääketieteellisen syyn vuoksi kielletty, voit harrastaa seksiä koko raskauden ajan.

6. Olen suunnitellut lähteväni lomalle, voinko matkustaa?

Tämä riippuu siitä, missä vaiheessa raskautta haluat matkustaa ja kuinka kauas aiot lähteä. Matkustamista ei suositella 24.–36. raskausviikolla, koska jos tarvitset sairaalahoitoa ennenaikaisen synnytyksen vuoksi, olet kaukana tavanomaisesta sairaalastasi.

Jos olet lähdössä lomalle, etsi kohde jossa saat tarvittaessa sairaalahoitoa, äläkä missään nimessä matkusta “keskelle ei mitään”.

7. Voinko ajaa autoa?

Autolla voi ajaa siihen asti, kunnes vatsa yltää 25 cm:n päähän ratista. Kun etäisyys on tätä pienempi, ajaminen ei ole enää turvallista.

Raskaana ollessa ei ole hyvä ajaa myöskään yli viittä tuntia päivässä, sillä paikallaan istuminen on haitallista selälle ja jalkojen verenkierrolle.

8. Milloin alan tuntea vauvani liikkeet?

Äiti alkaa tuntea vauvansa liikkeet yleensä 2. ja 22. viikon välillä ensimmäisessä raskaudessa. Mitään sääntöä tähän ei kuitenkaan ole, sillä jokainen raskaus on erilainen.

Äiti ja isä tuntevat vauvansa liikkeetkohdussa ensimmäistä kertaa.
Vauvan liikkeiden tunteminen vatsassa on yksi raskauden odotetuimmista hetkistä. Yleensä tämä tapahtuu viikkojen 2 ja 22 välillä, mutta se voi vaihdella.

9. Milloin tulee lähteä päivystykseen?

Joka raskaudessa on määrätyt tarkastukset erikoislääkärin luona, mutta tietyissä tilanteissa on suositeltavaa lähteä päivystykseen. Nämä tilanteet vaativat välitöntä konsultaatiota:

  • Vaikea vatsakipu
  • Emättimen verenvuoto tai lapsiveden valuminen
  • Säännöllisten supistusten alkaminen ennen viikkoa 37
  • Kuume, kova päänsärky, oksentelu ja jatkuva ripuli
  • Epämukavuus virtsatessa
  • Vatsaan kohdistuneet iskut (vaikka olosi olisi hyvä)
  • Et tunne vauvasi liikkeitä (viidennen kuukauden jälkeen)

10. Mihin asti voin tehdä töitä?

Työnteko ei yleisesti ottaen ole vaarallista raskaana oleville naisille. Se riippuu kuitenkin työtehtävien luonteesta ja työympäristöstä.

Raskaana olevia naisia suojellaan erityislailla, ja työnantajat ovat velvollisia ryhtymään tarvittaviin toimenpiteisiin sinun ja vauvasi turvallisuuden varmistamiseksi. Tästä syystä on tärkeää, että ilmoitat tilastasi työnantajallesi mahdollisimman pian.

11. Voinko käydä röntgentutkimuksessa?

Röntgensäteilylle altistumista ei suositella raskaana oleville naisille, mutta jos röntgentutkimukselle on tarvetta, terveydenhuollon ammattilaiset voivat tehdä varotoimia vauvan terveyden suojelemiseksi. Tällaista tutkimusta tulisi kuitenkin mahdollisuuksien mukaan lykätä siihen asti, kunnes nainen on synnyttänyt.

Turvaudu luotettaviin lähteisiin ensimmäisen raskauden aikana ja muulloinkin

Sinulla herää varmasti paljon muitakin kysymyksiä, joten suosittelemme kirjoittamaan ne ylös ja ottamaan yhteyttä lääkäriin.

On ihmisiä, jotka auttamaan pyrkiessään antavat joskus virheellisiä tai omaan tilanteeseesi sopimattomia neuvoja. Tästä syystä on parasta kääntyä aina luotettavien lähteiden puoleen, jos jokin asia mietityttää.

Synnytyslääkäri, gynekologi, päivystävä lääkäri, kätilö ja sairaanhoitaja voivat vastata kysymyksiisi ja antaa sinulle tarvitsemasi varmuuden. He ja perheesi ovat tukenasi tässä prosessissa, jossa vasta opettelet äitiyttä.

Älä anna kysymysten lamaannuttaa. Etsi vastauksia oikeista lähteistä ja nauti ensimmäisestä raskaudestasi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.