14 asiaa, joita raskaana olevan naisen ei tulisi tehdä
 

14 asiaa, joita raskaana olevan naisen ei tulisi tehdä

Raskausaikana kehossa tapahtuvat muutokset pakottavat naisen muuttamaan elämäntapojaan. Tässä on 14 asiaa, joita raskaana olevan naisen ei tulisi tehdä.
14 asiaa, joita raskaana olevan naisen ei tulisi tehdä

Viimeisin päivitys: 08 marraskuuta, 2022

Raskauden aikana kehossa tapahtuvat muutokset vaativat erityistä rutiinia. Toisin sanoen ne edellyttävät muutoksia elämäntapoihin sen varmistamiseksi, että äiti ja lapsi pysyvät synnytykseen asti terveinä. Siksi on tärkeää tietää tietää, mitä raskaana olevan naisen ei tulisi tehdä.

Omien tottumusten muuttaminen tarkoittaa tietysti terveellisten elämäntapojen noudattamista. Tietyt toiminnot ja aktiviteetit on unohdettava ja toisia rajoitettava. Esimerkiksi rannalle lähtiessä odottavan äidin on oltava varovaisempi auringonoton suhteen.

Mitä raskaana olevan naisen ei tulisi tehdä?

Kuten jo mainittiin, odottavan äidin on tärkeää olla tietoinen tietyistä tottumuksista, jotta raskaus onnistuisi. Mitä vastuullisempi äiti on raskauden aikana, sitä vähemmän komplikaatioita syntyy.

Lisäksi on tärkeää ottaa huomioon, että vauvan elämä on riippuvainen äidin elämästä. Jotta lapsi olisi tulevaisuudessa terve ja onnellinen, hänen hyvinvoinnistaan on huolehdittava heti siitä hetkestä lähtien, kun hän alkaa kehittyä kohdussa.

1. Alkoholi, tupakka ja huumeet

Kiellettyjen asioiden listan kärjessä on alkoholin, tupakan ja huumeiden käyttö. Ei ole mikään salaisuus, että nämä päihteet vahingoittavat sekä äidin että vauvan terveyttä. On jopa osoitettu, että ne voivat aiheuttaa sikiölle seuraavia ongelmia:

Alkoholinkäyttö on raskaana olevilta kielletty.

2. Kofeiinin ja teiinin runsas kulutus

Kaikki liika on haitaksi terveydelle. Siksi on tärkeää opetella maltillisuutta. Kofeiinin liiallinen nauttiminen raskauden aikana voi vaikuttaa vauvan kehitykseen ja aiheuttaa myös seuraavia:

  • Keskenmeno
  • Ennenaikainen syntymä

Hiljattain tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että kahvin suurkulutus raskauden aikana lisää verenvuodon riskiä ensimmäisten kuukausien aikana. Siksi asiantuntijat suosittelevat vähentämään kahvin ja muiden kofeiinipitoisten tuotteiden kulutusta riskien pienentämiseksi.

3. Dieetille ryhtyminen ilman lääkärin lupaa

Yksi asia, jota raskaana olevan naisen ei tulisi tehdä, on ryhtyä millekään dieetille keskustelematta asiasta ensin lääkärin kanssa. Varsinkin jos kyseessä on laihdutukseen tähtäävä dieetti, sillä se voi helposti aiheuttaa puutetta perusravintoaineista ja johtaa sairastumiseen. Ilman asianmukaista seurantaa vauva ei välttämättä saa kasvunsa ja selviytymisensä edellyttämiä ravintoaineita.

4. Alikypsennetyn lihan syönti

Liha tulee syödä kypsänä, sillä raa’assa tai puoliraa’assa lihassa voi olla sairauksia aiheuttavia bakteereita ja loisia. Salmonella ja toksoplasmoosi ovat kaksi sellaista infektiota, jotka voivat tarttua syömällä huonosti kypsennettyä tai epähygieenisesti käsiteltyä ruokaa.

5. Altistuminen äärilämpötiloille

Yksi asia, jota raskaana olevan naisen ei tulisi tehdä, on altistaa itseään auringolle pitkäksi aikaa, etenkään säteilyn ollessa voimakkaimmillaan. On hyvä muistaa, että raskauden aikana iho muuttuu paljon herkemmäksi. Odottavan äidin onkin tärkeää turvautua aurinkorasvaan ja ottaa aurinkoa maltillisesti.

Auringonvalo on kyllä hyväksi terveydelle ja mahdollistaa kehon kunnollisen toiminnan, mutta itseään ei tarvitse altistaa ihon palamiselle tai lämpöhalvauksille. Aurinkorasvaa kannattaakin käyttää asiaankuuluvalla tavalla.

6. Sauna

Kuumassa kylvyssä tai saunassa käyminen on varmasti erittäin miellyttävää, mutta ne ovat myös niiden 14 asian listalla, joita raskaana olevan naisen ei tulisi tehdä. Erittäin kuuma vesi ei ole hyväksi, sillä se laajentaa verisuonia. Tämä voi aiheuttaa naisella huimausta ja pyörtymisen.

7. Matkustaminen riskialttiisiin paikkoihin

Nykyään on oltava erityisen varovainen kaikenlaisten infektioiden kanssa. Ennen kaikkea on varottava hyttysten levittämiä tauteja, sillä ne voivat vaikuttaa vakavalla tavalla sikiöön ja jopa johtaa sen kuolemaan. Riskialueiden yleisimpiä tauteja ovat denguekuume, zika ja chikungunya.

Kädet, joissa on maailmankartta.

8. Röntgenkuvaus

Ellei hoitava lääkäri toisin määrää, röntgenlaitteiden säteilyä tulisi välttää. Yleensä lääkärit eivät annakaan lupaa niiden käyttöön, ellei kyseessä ole hätätilanne.

9. Myrkylliset kemikaalit

Vaikka joidenkin kemikaalien vaikutuksesta ei ole näyttöä, varotoimenpiteenä raskaana olevan naisen kannattaa välttää kontaktia niiden kanssa. Vältä siis suoraa altistumista torjunta-aineille, hyönteismyrkyille ja yleisesti käytetyille siivoustuotteille, kuten ammoniakkia sisältäville ja muille pesuaineille.

10. Äärimmäinen liikunta

Kovatehoinen liikunta ja sopimattoman pitkät liikuntaharjoitukset voivat johtaa pahimmillaan sikiön ennenaikaiseen kuolemaan. Liiallinen rasitus voi aiheuttaa myös äidille itselleen kirurgisia toimenpiteitä vaativia vaurioita, kuten tyrän.

11. Istuva elämäntyyli

Kuten jo todettiin, kaikki liika on haitaksi terveydelle. Aivan kuten raskaana olevan ei tulisi harrastaa kovatehoista ja liian pitkäkestoista liikuntaa, myöskään istuva elämäntyyli ei ole hyväksi. Odottavan äidin tulee pysyä aktiivisena lempeällä liikunnalla, halutessaan harrastusluonteisesti.

12. Laksatiivien käyttö

Vaikka ummetus onkin hyvin yleistä raskauden aikana, on tärkeää välttää ilman reseptiä saatavia laksatiiveja. Monet käsikauppatuotteet auttavat kyllä parantamaan suolen toimintaa, mutta raskaana olevien naisten tulee aina keskustella niiden käytöstä lääkärin kanssa.

Laksatiivien sijaan kannattaa syödä kuitupitoista ruokaa, juoda riittävästi nestettä ja pyrkiä liikkumaan vähän päivittäin suolen toiminnan edistämiseksi.

13. Itselääkintä

Ihmiset ottavat usein kotona olevia lääkkeitä pieniin vaivoihin. Raskaana olevien naisten tulisi kuitenkin välttää tätä hinnalla millä hyvänsä. Monet markkinoilla olevat lääkkeet kykenevät kulkeutumaan istukan läpi ja aiheuttamaan haitallisia vaikutuksia sikiöön.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) on luokitellut lääkkeet sen mukaan, miten turvallista niiden käyttö on raskauden aikana. Raskaana olevien naisten tulisi näin käyttää vain A- tai B-luokkaan kuuluvia lääkeaineita, kun taas muita tulisi välttää.

Tästä syystä odottavien äitien on erittäin tärkeää keskustella lääkärin kanssa kaikkien lääkkeiden käytöstä, koska niiden seuraukset vauvalle voivat olla vakavat.

14. Kissan hiekkalaatikon puhdistaminen

Kissat ovat toksoplasmoosia aiheuttavan loisen merkittävimpiä kantajia. Niiden ulosteet sisältävät ookysteja, loisen lisääntymiskierron muotoja, jotka pystyvät tarttumaan ihmisiin. Toksoplasmoosilla ei ole suurta merkitystä yleisväestölle, mutta se voi aiheuttaa paljon haittaa raskaana oleville naisille.

Useat tutkimukset osoittavat, että toksoplasmoosi voi vaikuttaa sikiöön ja aiheuttaa pysyviä neurologisia vaurioita ja sokeutta. Mahdollisen infektion välttämiseksi onkin tärkeää, että raskaana olevat naiset eivät siivoa kissan hiekkalaatikkoa. Eläin itsessään ei aiheuta vaaraa, joten rakkaasta lemmikistä ei tarvitse luopua.

Nämä vältettävät asiat muodostavat terveen raskauden kannalta tärkeän oppaan ja auttavat odottavaa äitiä pitämään vastuullisesti huolta niin itsestään kuin vauvastaankin.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.