Mitä on raskausajan turvotus?
 

Mitä on raskausajan turvotus?

Raskausajan turvotus on yleinen vaiva, joka johtuu nesteen kertymisestä kehoon. Miten oireita voi lievittää? Kerromme lisää tässä artikkelissa.
Mitä on raskausajan turvotus?

Viimeisin päivitys: 23 elokuuta, 2022

Raskausajan turvotus on yksi yleisimmistä raskauden aikana esiintyvistä vaivoista. Useimmat odottavat äidit kokevat turvotusta kehon eri osissa. Täällä kerromme siitä kaiken mitä tulee tietää.

Mistä raskausajan turvotus johtuu?

Raskauden aikana nesteen määrä kehossa kasvaa. European Journal of Clinical Nutrition -lehden julkaisun mukaan elimistön nesteen kokonaismäärä voi nousta jopa noin 8 litraan.

Plasman tilavuus kasvaa näin ollen 50 % veren kokonaistilavuuden mukana. Vaikka suuri osa nesteestä jää solujen sisään, loppu kertyy niiden ulkopuolelle täyttääkseen seuraavat toiminnot:

 • Säädelläkseen elektrolyyttien virtausta
 • Poistaakseen kuona-aineita
 • Parantaakseen hapensaantia

Veren tilavuus saavuttaa huippunsa raskauden viimeisellä kolmanneksella istukan ja äidin elinten tarpeiden täyttämiseksi. Tästä syystä turvotus ja muut vaivat ovat huipussaan tässä vaiheessa.

Kaksi raskausajan merkittävintä turvotusta aiheuttavaa tilaa ovat veritulppa ja pre-eklampsia. Katsotaanpa, mitä ne ovat.

Pre-eklampsia

Pre-eklampsia on komplikaatio, josta kärsii noin 5 % raskaana olevista naisista. Se ilmenee yleensä noin 20. raskausviikolla. Tämän tilan kolme pääoiretta ovat:

 • Proteinuria (virtsassa esiintyvä proteiini)
 • Kohonnut verenpaine
 • Nesteturvotus

Tähän sairauteen on puututtava kiireellisesti, koska sillä voi olla haitallisia seurauksia äidille tai vauvalle. Turvotus paikantuu yleensä kämmeniin, kasvoihin tai silmien ympärille. Lisäksi se ilmaantuu äkillisesti ja pahenee vähitellen. Siihen voi liittyä myös voimakasta päänsärkyä, vatsakipua, näköhäiriöitä ja nopeaa painonnousua.

Digitaalinen kuva veritulpasta.
Jos raskauden aikana ilmaantuu veritulppia, on otettava kiireellisesti yhteyttä lääkäriin. Niitä esiintyy yleensä jaloissa tai lantiossa.

Veritulpat

Raskausaika altistaa jalkojen, reisien tai lantion veritulpille eli syvälle laskimotromboosille. Vuonna 2017 tehdyssä katsauksessa todettiin, että raskaus viisinkertaistaa tromboosin riskin.

Syvä laskimotukos on tässä elämänvaiheessa varsin vakava tila ja se vaatii kiireellistä lääkärinhoitoa, koska se voi johtaa keuhkoemboliaan. Turvotus on paikallista, yleensä vain yhdessä alaraajassa, ja siihen liittyy seuraavia oireita:

 • Punoitus
 • Arkuus
 • Merkittävä kipu
 • Paikallinen lämpö

Raskausajan turvotuksen oireet

Useimmiten turvotusta esiintyy raskausaikana nilkoissa, jaloissa, jalkaterissä ja varpaissa. Se voimistuu yleensä iltaa kohden ja on yleisempää sydämestä kauimpana olevissa kehon osissa.

Kuumuus tai pitkäaikainen seisominen voivat edistää turvotusta, jolloin jalat ja jalkaterät näyttävät suuremmilta. Muita mahdollisia oireita voivat olla parestesia (pistelyn tunne), epämukavuus ja kipu.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin: Kuinka välttää kasvojen turvotus raskauden aikana?

Vinkkejä raskausajan turvotuksen hallintaan

Vaikka raskausajan turvotusta ei yleensä voida välttää, jotkin toimenpiteet voivat auttaa lievittämään tai ehkäisemään sitä. Tässä muutamia niistä:

 • Nosta jalat ylös, jotta neste palaa sydämeen.
 • Juo enemmän vettä poistaaksesi ylimääräistä natriumia elimistöstä.
 • Käytä kompressiosukkia pitääksesi yllä kunnollista verenkiertoa.
 • Vältä kuumia tai erittäin kosteita ympäristöjä.
 • Syö vähemmän hyvin natriumpitoisia ruokia, kuten ultraprosessoituja elintarvikkeita, valmisruokia ja pikaruokaa.
 • Vältä tiukasti istuvia kenkiä tai kenkiä, joissa on liian tiukat soljet.
Nainen saa jalkahierontaa.
Lymfahieronta on hyvä vaihtoehto jalkojen turvotuksen aiheuttaman epämukavuuden tai kivun vähentämiseen.

Onko lymfahieronnasta apua?

Yksi turvallisimmista vaihtoehdoista on mennä lymfahierontaan erikoistuneeseen keskukseen. Se on vaaraton toimenpide, jolla vähennetään turvonneiden jalkojen aiheuttamaa epämukavuutta.

Lymfa hieronta on lymfajärjestelmään kohdistuva kivuton ja manuaalinen hieronta, jolla stimuloidaan verisuonten ulkopuolelle jääneen nesteen takaisinimeytymistä. Tämän avustetun hoidon hyötyjä ovat muun muassa seuraavat:

 • Se vähentää turvotusta ja raajojen jäykkyyttä.
 • Se auttaa poistamaan kuona-aineita.
 • Se edistää lihasten rentoutumista ja lievittää kipua.
 • Se häivyttää selluliittia tekemällä ihosta kiinteämmän näköisen.

Raskausajan turvotus on yleistä

Yhteenvetona voidaan todeta, että tietty määrä turvotusta on normaalia ja siitä kärsii valtaosa raskaana olevista naisista. Se saavuttaa huippunsa raskauden viimeisellä kolmanneksella. Sitä voidaan ehkäistä nostamalla jalat välillä ylös päivän aikana ja juomalla runsaasti vettä nesteen kertymisen vähentämiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Widen, E. M., & Gallagher, D. (2014). Body composition changes in pregnancy: measurement, predictors and outcomes. European journal of clinical nutrition68(6), 643–652. https://doi.org/10.1038/ejcn.2014.40
 • Abalos E, Cuesta C, Grosso AL, Chou D, Say L. Global and regional estimates of preeclampsia and eclampsia: a systematic review. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2013 Sep;170(1):1-7. doi: 10.1016/j.ejogrb.2013.05.005. Epub 2013 Jun 7. PMID: 23746796.
 • Devis, Paola, and M Grace Knuttinen. “Deep venous thrombosis in pregnancy: incidence, pathogenesis and endovascular management.” Cardiovascular diagnosis and therapy vol. 7,Suppl 3 (2017): S309-S319. doi:10.21037/cdt.2017.10.08
 • Cataldo Oportus S, de Paiva Rodrigues L, Pereira de Godoy JM, Guerreiro Godoy Mde F. Lymph drainage in pregnant women. Nurs Res Pract. 2013;2013:364582. doi: 10.1155/2013/364582. Epub 2013 Oct 22. PMID: 24251034; PMCID: PMC3819918.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.