Voivatko raskauden aikaiset ultraäänitutkimukset olla vaarallisia sikiölle?
 

Voivatko raskauden aikaiset ultraäänitutkimukset olla vaarallisia sikiölle?

Voivatko raskauden aikaiset ultraäänitutkimukset olla vaarallisia sikiölle?

Viimeisin päivitys: 22 elokuuta, 2021

Jokainen raskaana oleva nainen haluaa tietää, kehittyykö sikiö normaalisti. Ultraäänitutkimuksen avulla on mahdollista saada tietoa sikiön voinnista raskauden aikana. Mutta ovatko nämä raskauden aikaiset ultraäänitutkimukset täysin turvallisia vai voivatko ne olla vaarallisia sikiölle?

Raskauden aikaiset ultraäänitutkimukset

Raskauden aikaiset ultraäänitutkimukset antavat tietoa kehittyvän sikiön tilasta. Ultraäänikuvaus on radiologinen kuvantamismenetelmä, joka perustuu ultraäänen heijastumiseen eri tiheyksisten kudosten rajapinnoista. Raskauden aikaisessa ultraäänikuvauksessa ääni ikään kuin poukkoilee kohdun seinämistä ja muodostaa näin tietokoneen näytölle kuvan kohdussa kehittyvästä sikiöstä.

On olemassa myös transvaginaalisia ultraäänikuvauksia, jotka suoritetaan tarvittaessa. Menetelmä on muuten hyvin samankaltainen kuin vatsanpeitteiden läpi tehtävä kuvaus, mutta transvaginaalinen kuvaus suoritetaan emättimen kautta. Kumpikaan kuvaustapa ei ole invasiivinen toimenpide, eikä vahingoita sikiötä.

Raskausajan ultraäänitutkimukset ovat vapaaehtoisia kuntien tarjoamia tutkimuksia, joiden tarkoituksena on raskauden keston määritys sekä sikiön rakenne- ja kromosomipoikkeavuuksien seulonta. Jokaisella odottavalla äidillä on mahdollisuus kahteen ilmaiseen seulontaultraäänitutkimukseen, joista ensimmäinen tehdään 10. ja 13. raskausviikon välillä ja toinen 18. ja 21. raskausviikon välillä.

Voivatko raskauden aikaiset ultraäänitutkimukset olla vaarallisia sikiölle?

Erään myytin mukaan ultraäänitutkimukset voivat olla vaarallisia sikiölle siitä syystä, että ultraääniaaltojen toiminta voi nostaa kudosten lämpötilaa. Ultraäänitutkimus on kuitenkin yksinkertainen ja harmiton toimenpide, joka ei aiheuta vahinkoa sikiölle tai äidille. Ultraäänitutkimuksissa ei käytetä ionisoivaa säteilyä, toisin kuin esimerkiksi röntgenkuvauksissa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.