Käsien hoitaminen raskauden aikana
 

Käsien hoitaminen raskauden aikana

Käsien laiminlyönti raskauden aikana voi saada ne kuivumaan ja halkeilemaan. Siksi on tärkeää antaa niille hyvää hoitoa ja valita oikeat kosteusvoiteet.
Käsien hoitaminen raskauden aikana

Viimeisin päivitys: 27 kesäkuuta, 2022

Käsien hoitaminen raskauden aikana on yhtä tärkeää kuin muustakin ihosta huolehtiminen. Niillä on kuitenkin tapana unohtua tässä elämänvaiheessa, ja kynsien laittamisen lisäksi ne eivät yleensä saa juuri muuta hoitoa.

Siksi tänään kerromme, mitä rutiineja sinun tulee omaksua saadaksesi käsiisi eloa ja pehmeyttä, kun käyt läpi tätä upeaa elämänvaihetta. Jatka lukemista!

Muutokset käsissä raskauden aikana

Cardiovascular Journal of Africa -lehden julkaisun mukaan käsissä voi raskausaikana ilmetä erilaisia tilapäisiä muutoksia.

  • Turvotusta, joka syntyy nesteiden fysiologisesta kertymisestä.
  • Punoitusta ja kutinaa kämmenissä ja jalkapojissa. Tämä johtuu muutoksista tiettyjen hormonien pitoisuuksissa. Oireet häviävät itsestään synnytyksen jälkeen, kun hormonit tasoittuvat.
  • Etusormen, peukalon, nimettömän toisen puoliskon ja keskisormen kipu ja puutuminen voivat johtua rannekanavaoireyhtymästä. Tämä on melko yleinen vaiva raskaana olevilla naisilla, koska se johtuu nesteen fysiologisesta kertymisestä ranteeseen.

Lisäksi hormonaaliset muutokset vievät ihon pinnalta sen tavanomaisen rasvaisuuden ja kimmoisuuden, mikä johtaa ihon kuivumiseen kaikkialla kehossa.

Saatat olla kiinnostunut myös tästä: Ihonhoitotuotteet raskaana oleville naisille

Vinkkejä käsien hoitamiseen raskauden aikana

Käsien hoitaminen raskauden aikana on yhtä tärkeää kuin muunkin ihon hoitaminen. Sään ääri-ilmiöt, erityisesti kuiva ja kylmä ilma, vaikuttavat ihoon ihan erityisellä tavalla.

Käsiä voidaan hoitaa muutamilla perusvinkeillä raskauden aikana tarvitsematta turvautua kalliisiin hoitoihin. Pane muistiin!

Lasta odottava pariskunta jouluna.
Kylmä ja kuiva ilma, villa tai keinokuidut paljaalla iholla sekä raskausajan hormonaaliset muutokset altistavat käsien ihon kuivumiselle.

Käsienpesu

Käsien säännöllinen peseminen poistaa kuolleet solut ihon pintakerroksesta, mikä voi edistää tunnetta ihon kuivuudesta. Kädet kannattaakin pestä synteettisillä puhdistusaineilla, jotka ovat vähemmän supistavia ja hellävaraisempia iholle.

Deodoranttisaippuoita tulee välttää, sillä ne sisältävät kosteutta imeviä komponentteja. Saippuaa kannattaa käyttää vain tarvittaessa, välttäen sen liikakäyttöä. Lisäksi kannattaa välttää antibakteerista nestesaippuaa, sillä “hyvien” bakteerien poistaminen iholta hävittää suojaavan tekijän ihokudoksesta.

Toinen huomioitava näkökohta on veden lämpötila. Vaikka kuuma vesi vähentää bakteereja, sen säännöllinen käyttö pahentaa ihon kuivuutta.

Käsien jatkuva kosteuttaminen

Kosteusvoiteiden tai pehmentävien aineiden levittäminen käsiin huuhtelun jälkeen auttaa sitomaan vettä ja ehkäisemään sen häviämistä. Tämä pätee erityisesti tuulisella tai kylmällä säällä.

Niitä tulee levittää toistuvasti päivällä ja vielä ennen nukkumaanmenoa. Sopivimmat tuotteet ovat yleensä hajusteettomia, sillä kuiva iho on pääosin on myös herkkä.

Tasapainoinen ruokavalio ja riittävä nesteytys

Ruoalla on erittäin tärkeä merkitys iholle, koska “olemme mitä syömme”.

Pyri siis sisällyttämään ruokavalioosi terveellisiä rasvoja (monityydyttymättömiä ja cis-rasvahappoja), joita löytyy seuraavista ruoka-aineista:

  • Avokadot
  • Pähkinät
  • Ekstra-neitsytoliiviöljy
  • Rypsiöljy

Myös veden riittävä juonti pitkin päivää auttaa pitämään ihon terveenä ja kosteutettuna.

Tee kuorintoja

Käsien hyvä hoito edellyttää epäpuhtauksien ja kuolleiden ihosolujen poistamista. Tätä voidaan edistää kuorinnalla, joka tekee ihosta myös nuorekkaamman ja raikkaamman näköisen. Lisäksi kuorinta tekee ihosta vastaanottavaisemman kosteusvoiteiden vaikutuksille ja hillitsee ihomuutosten ilmaantumista. Tehokkaampia tuloksia saa valitsemalla tuotteita, jotka sisältävät myös öljyjä.

Ihonhoidon iltarutiini

Tiettyjen iltarutiinien noudattaminen nopeuttaa halkeilevien ja kuivien käsien elpymistä. Hyvä vaihtoehto on käyttää manteliöljyä tai vaseliinia, jotka palauttavat iholle sen tarvitsemat välttämättömät rasvahapot. Näiden rasvahappojen tehtävänä on pitää iho kosteutettuna.

Kaupoissa myydään myös erityisiä käsihoitoja, jotka estävät läiskiä ja ryppyjä, kun niitä käytetään illalla ennen nukkumaanmenoa.

Nainen tekee sydämen käsillään auringonlaskussa.
Käsiesi avulla tutustut maailmaan ja ne antavat rakkautta, lämpöä ja suojaa tulevalle vauvallesi. Hoida niitä siis raskauden aikana entistä paremmin.

Suojaa kätesi joka päivä

Hyödynnä siivouskäsineitä kotiaskareissa (lattianpesu, astioiden pesu, lasinpuhdistus). Eli käytä niitä kaikissa sellaisissa puuhissa, joissa käytetään kemikaaleja.

Levitä tietysti myös aurinkorasvaa kämmenselkiin ennen uloslähtöä, sillä kädet altistuvat eniten UV-säteille.

Käsien hoitaminen raskauden aikana on tärkeää

Käsien iho ei juuri eroa muusta ihosta. Se tarvitsee kuitenkin enemmän hoitoa, koska kädet koskettelevat jatkuvasti eri pintoja ja kemikaaleja. Tästä syystä käsiä hoitaessa tulee aina noudattaa näitä kolmea vaihetta: puhdistus, kosteutus ja suojaaminen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Coiffard L, Couteau C. Soap and syndets: differences and analogies, sources of great confusion. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2020 Nov;24(21):11432-11439. doi: 10.26355/eurrev_202011_23637. PMID: 33215466.
  • Ouzir M, Bernoussi SE, Tabyaoui M, Taghzouti K. Almond oil: A comprehensive review of chemical composition, extraction methods, preservation conditions, potential health benefits, and safety. Compr Rev Food Sci Food Saf. 2021 Jul;20(4):3344-3387. doi: 10.1111/1541-4337.12752. Epub 2021 May 30. PMID: 34056853.
  • Soma-Pillay, Priya et al. “Physiological changes in pregnancy.” Cardiovascular journal of Africa vol. 27,2 (2016): 89-94. doi:10.5830/CVJA-2016-021

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.