Risiiniöljyn hyödyt
 

Risiiniöljyn hyödyt

Risiiniöljy tunnetaan erityisesti kyvystään edistää hiusten kasvua. Monet naiset käyttävät sitä silloin tällöin kulmakarvoihin ja ripsiin.
Risiiniöljyn hyödyt

Viimeisin päivitys: 25 huhtikuuta, 2022

Risiiniöljy sisältää runsaasti risinoleiinihappoa (87–91 %), mikä antaa sille korkeimman ja vakaimman viskositeetti-indeksin kaikista kasviöljyistä. Öljy on peräisin risiinipavusta, kasvista, jota viljellään öljysiemenenä teolliseen ja koristeelliseen käyttöön. Sillä on useita teollisia käyttötapoja, mukaan lukien saippuoiden, lääkkeiden, hajuvesien, tonikkien ja emulgointiaineiden valmistus.

Risiiniöljyn suosituimmat käyttötavat

  • Meikinpoistaja
  • Rentouttava hierontaöljy
  • Kosteusvoide hiuksille, iholle ja kynsille
  • Korjaa kaksihaaraisia ja yleensäkin vaurioituneita hiuksia
  • Hiusten, kulmakarvojen, ripsien ja kynsien kasvua stimuloiva aine
  • Adjuvantti (kovettumille ja känsille)
  • Vähentää arpia ja venymäarpia
  • Rauhoittaa hyönteisten puremia

Vaikka risiiniöljystä voi saada tiettyjä hyötyjä, sen vääränlainen käyttö voi johtaa epämiellyttäviin tilanteisiin. Siksi sitä on suositeltavaa käyttää johdonmukaisesti ja vastuullisesti.

Risiiniöljyn haittavaikutukset

Risiiniöljyä on käytetty kotitalouksien laksatiivina. Tämä ei kuitenkaan ole suositeltava käyttötapa, koska se aiheuttaa useita terveysriskejä. Risiiniöljyn käyttö kotona on itse asiassa aiheuttanut kiistaa tiedeyhteisössä.

Risiiniöljy on peräisin samannimisestä siemenestä, joka koostuu risinoleiinihapoista. Sitä on käytetty eri kulttuureissa suun kautta otettavana hoitona ummetusta vastaan. Vaikka se “auttaakin” ulostamisessa, sillä on merkittäviä haittavaikutuksia, kuten:

  • Ripuli
  • Pahoinvointi
  • Oksentelu
  • Heikotus
  • Kuivuminen
  • Ruokahaluttomuus
  • Vatsakipu

On tärkeää keskustella risiiniöljyn käytöstä ensin lääkärin kanssa riippumatta siitä, mihin tarkoitukseen sitä aikoo käyttää. Älä missään tapauksessa turvaudu sellaisten ihmisten neuvoihin, jotka eivät kuulu tiedeyhteisöön, sillä se voi vaarantaa terveytesi (sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä).

Risiiniöljyn kosmeettiset hyödyt

Risiiniöljy edistää ripsien kasvua.

Kuten edellä mainittiin, yksi risiiniöljyn yleisimmistä käyttötavoista on hiusten, kynsien, ripsien ja kulmakarvojen kasvun edistäminen. Kun käytät sitä päivittäin noin 15 päivän ajan, voit jo huomata sen hyödyt. Tämä johtuu öljyn korkeasta vitamiini- ja antioksidanttipitoisuudesta.

Ripset ja kulmakarvat

Jotta voisit käyttää risiiniöljyä kulmakarvojen ja ripsien kasvun edistämiseen, tarvitset ripsiväriharjan. Laita harja ihan ensiksi kiehuvaan veteen desinfioidaksesi sen ja poistaaksesi siitä meikkijäämät. Kuivaa se sitten puhtaalla pyyhkeellä ennen kuin kastat sen risiiniöljyssä. Levitä öljyä ripsiin ja kulmakarvoihin ennen nukkumaanmenoa.

Risiiniöljyä kannattaa mieluiten käyttää illalla juuri ennen nukkumaanmenoa, sillä näin öljyä ei pääse niin helposti silmiin aiheuttamaan ärsytystä ja epämukavuutta.

Hiukset

Risiiniöljy on paksua ja sitä on vaikea poistaa, jos sitä käytetään liikaa. Siksi teelusikallinen riittää levitettäväksi hiusten keskisosista kohti latvoja. Anna vaikuttaa puoli tuntia ja pese sitten hiukset tavalliseen tapaan. Tämä auttaa tekemään hiuksista kosteutetummat ja vahvemmat.

Kynnet

Tämä tehokas öljy stimuloi myös kynsien kasvua. Laita öljyä kynsiin ja kynsinauhoihin kosteuttaaksesi ihoa ja vahvistaaksesi kynsiä.

Risiiniöljy kosteusvoiteena

Risiiniöljy kosteuttaa kuivaa ihoa.

Kuten aiemmin mainittiin, risiiniöljy stimuloi kasvua, mutta se voi myös auttaa syväkosteuttamaan ihoa ja hiuksia.

Jos haluat päästä eroon kuivista kyynärpäistä, polvista ja kantapäistä, laita niihin muutama tippa risiiniöljyä. Näet jo 15 päivässä, kuinka nämä alueet ovat paljon sileämpiä ja näyttävät yleensäkin paremmalta.

Yhteenveto

Risiiniöljyä voidaan käyttää tiettyihin ongelmiin, kuten kuivan ihon ja hiusten kosteuttamiseen. Sitä on kuitenkin käytettävä kohtuudella, jotta sitä ei joudu silmiin esimerkiksi silmäluomien aluetta kosteuttaessa tai kulmakarvojen ja ripsien kasvua edistettäessä.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
9 vinkkiä kylmänkyhmyjen hoitoon
Äitiyden Ihme
Lue se täällä Äitiyden Ihme
9 vinkkiä kylmänkyhmyjen hoitoon

Kylmänkyhmyt eivät ole vaarallisia, mutta vaiva voi olla ärsyttävä ja kivulias. Tässä artikkelissa jaamme muutamia vinkkejä kylmänkyhmyjen hoitoon.



  • Abin Keen M, Hassan I. Vitamin E in dermatology. Indian Dermatology Online Journal. Julio-Agosto 2016. 7 (4): 311-315.
  • Azadmard-Damirchi, Sodeif & fathi achachlouei, Bahram & Alirezalu, Kazem & Alirezalu, Abolfazl & Hesari, Javad & Emami, Shiva. (2011). Physiological and Medicinal Properties of Castor Oil.
  • Patel, Vinay R et al. “Castor Oil: Properties, Uses, and Optimization of Processing Parameters in Commercial Production.” Lipid insights vol. 9 1-12. 7 Sep. 2016, doi:10.4137/LPI.S40233.
  • Purnamawati S, Indrastuti N, et al. The role of moisturizer in dressing various kinds of dermatitis: a review. Clinical Medicine and Research. Diciembre 2017. 15 (3-4): 75-87.
  • Reis Gavazzoni Mª F. Hair cosmetics: an overview. International Journal of Trichology. Enero-Marzo 2015. 7 (1): 2-15.
  • Vieira C, Evangelista S, et al. Effect of ricinoleic acid in acute and sub chronic experimental models of inflammation. Mediators of Inflammation. 2000. 9 (5): 223-228.