Onko raskaana olevien turvallista syödä spirulinaa?
 

Onko raskaana olevien turvallista syödä spirulinaa?

Spirulina on merilevä, jolla on monia terveyshyötyjä ja jota voidaan käyttää myös raskauden aikana. Lue aiheesta lisää täältä.
Onko raskaana olevien turvallista syödä spirulinaa?

Viimeisin päivitys: 12 elokuuta, 2022

Spirulinasta on tullut suosittua viime vuosina sen terveysvaikutusten vuoksi. Se on sini- tai viherlevä, joka sisältää reilusti mikroravintoaineita ja antioksidantteja. Jotkut miettivät, onko raskaana olevien turvallista syödä spirulinaa, ja tähän pureudumme alla.

Ensimmäiseksi on syytä muistaa, että merilevän lisäämistä säännölliseen ruokavalioon pidetään terveydelle suotuisana asiana, ainakin terveiden aikuisten kohdalla. Syötävät levät pystyvät edistämään tulehduksen ja hapettumisen hallintaa elimistössä, mikä edistää aineenvaihdunnan tehokkuutta. Lue eteenpäin saadaksesi selville, voidaanko spirulinaa käyttää raskauden aikana.

Onko raskaana olevien turvallista syödä spirulinaa?

Ei ole olemassa tieteellisiä artikkeleita, jotka varoittaisivat mahdollisista spirulinan nauttimiseen liittyvistä vaaroista raskauden aikana. Se on siis tuote, joka voidaan sisällyttää ruokavalioon.

Tähän liittyy kuitenkin yksi varoitus: sinun on varmistettava, että se on peräisin luonnonmukaisista lähteistä. Näin vältät sellaisen tuotteen nauttimisen, jossa on runsaasti raskasmetalleja, mikä voi olla todella haitallista sikiön terveydelle. Samaan tapaan tulee välttää suurten kalojen syömistä usein, koska niiden lihassa on runsaasti elohopeaa.

Spirulina voi kuitenkin olla välttämättömien mikroravinteiden, kuten raudan, lähde. Tämän mineraalin säännöllinen saanti auttaa ehkäisemään anemiaa raskauden aikana.

Spirulinan tulee olla peräisin luonnonmukaisista lähteistä.
Spirulina on eräänlainen levä, jota käytetään ravintolisänä sen terveyshyötyjen vuoksi. Se on vitamiinien, kivennäisaineiden, antioksidanttien ja korkealaatuisten proteiinien lähde.

Spirulinan ravitsemukselliset ominaisuudet ja hyödyt

Spirulinaa voi siis sisällyttää raskausajan ruokavalioon ongelmitta. Keskustelemme alla tämän levän tärkeimmistä ravitsemuksellisista ominaisuuksista ja hyödyistä:

  • Se on kalsiumin lähde: Tämä on oleellinen mineraali luuston terveydelle keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä. Nutrients -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kalsiumin puute voi lisätä osteoporoosin riskiä etenkin naisilla. Kalsiumin saannin säätelyn lisäksi on tietysti tärkeää ylläpitää riittävää D-vitamiinitasoa, mikä onnistuu altistamalla iho auringonvalolle muulloin kuin keskipäivällä.
  • Siinä on reilusti proteiinia: Siinä on proteiinia itse asiassa enemmän kuin melkeinpä missään muussa kasviperäisessä ruoassa. Lisäksi näiden ravintoaineiden aminogrammi on lähestulkoon täydellinen. Vaikka sen sulavuus ei olekaan hyvä, sen laatu on varsin mainio.

Kuinka spirulinaa käytetään?

Spirulinaa on kätevintä ostaa kapseleina. Näin annostelu helpottuu ja vältetään levien aistinvaraiset ominaisuudet, jotka eivät ole kaikkien mieleen. Sitä voi ostaa myös jauheena ja lisätä erilaisiin resepteihin. Lisäksi on olemassa useita kasvissoseita, joiden yksi ainesosa on spirulina.

Kaikissa vaihtoehdoissa tulee ottaa huomioon, että valmistajan vahvistamia enimmäisannoksia ei saa koskaan ylittää. On myös tärkeää keskustella lääkärin kanssa ennen spirulinan käyttöä, varsinkin jos käytät minkäänlaista monivitamiinia tai lääkettä.

Spirulinaa jauheena, tabletteina ja juomana.
Spirulinaa saa kapseleina tai jauheena, ja sitä on myös monissa kasvissoseissa. Sen hyödyistä huolimatta on aina parasta keskustella lääkärin kanssa ennen kuin sitä käyttää raskauden aikana.

Spirulinaa voi syödä raskauden aikana

Spirulinaa voi siis käyttää raskauden aikana. Sinun täytyy vain varmistaa sen alkuperä, jotta se ei sisällä raskasmetalleja.

Muista lopuksi, että hyvän terveydentilan ylläpitäminen tarkoittaa, että sinun on syötävä terveellisesti. Ruokavalion on oltava tasapainoinen, monipuolinen ja pohjauduttava tuoreisiin ruoka-aineisiin. Lisäravinteet voivat auttaa välttämään puutokset, mutta niistä ei koskaan saa tulla ruokavalion pääpilaria. Ennen kuin aloitat niiden käytön, kannattaa pyytää ravitsemusasiantuntijan mielipide tai arvio.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Stratakis, N., Conti, D. V., Borras, E., Sabido, E., Roumeliotaki, T., Papadopoulou, E., Agier, L., Basagana, X., Bustamante, M., Casas, M., Farzan, S. F., Fossati, S., Gonzalez, J. R., Grazuleviciene, R., Heude, B., Maitre, L., McEachan, R., Theologidis, I., Urquiza, J., Vafeiadi, M., … Chatzi, L. (2020). Association of Fish Consumption and Mercury Exposure During Pregnancy With Metabolic Health and Inflammatory Biomarkers in Children. JAMA network open3(3), e201007. https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2020.1007
  • Vannucci, L., Fossi, C., Quattrini, S., Guasti, L., Pampaloni, B., Gronchi, G., Giusti, F., Romagnoli, C., Cianferotti, L., Marcucci, G., & Brandi, M. L. (2018). Calcium Intake in Bone Health: A Focus on Calcium-Rich Mineral Waters. Nutrients10(12), 1930. https://doi.org/10.3390/nu10121930

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.