Onko auringonotto turvallista raskausaikana?
 

Onko auringonotto turvallista raskausaikana?

Raskausaikana voi ottaa aurinkoa. On kuitenkin tärkeää tehdä tarvittavat varotoimet ja ymmärtää auringonottoon liittyvät riskit.
Onko auringonotto turvallista raskausaikana?
Maria del Carmen Hernandez

Kirjoittanut ja tarkastanut ihotautilääkäri Maria del Carmen Hernandez.

Viimeisin päivitys: 04 kesäkuuta, 2023

Auringonotto raskausaikana on yksi monista odottavia äitejä mietityttävistä asioista. Totuus on, että sitä ei ole kielletty, mutta se ei ole varsinaisesti suositeltavaakaan. Raskaana olevien naisten (kuten muidenkin ihmisten) on tehtävä tiettyjä varotoimia, jotta auringonotto olisi terveellistä.

On hyvä ottaa huomioon, että raskauden aikana iho on tavanomaista herkempi. Hormonaalisten muutosten vuoksi tietyille ihoalueille kehittyy helpommin tummia läiskiä.

Auringonoton vaarat raskausaikana

Auringonoton riskien ja elimistön D-vitamiinitarpeen tyydyttämisen välillä tulisi ylläpitää tasapainoa. Tämä neuvo koskee tietysti muitakin kuin vain raskaana olevia naisia.

Melasma

Raskausaikana hormonitasojen muutoksilla on taipumus lisätä pigmenttiläiskien (kloasma) riskiä auringon ultraviolettisäteilylle altistuttaessa. Näitä tummia läiskiä ilmaantuu otsaan, nenään ja poskille.

Joissakin tapauksissa läiskät häviävät itsestään tai vaalentuvat synnytyksen jälkeen. Pigmenttiläiskiä voidaan kuitenkin myös hoitaa tietyillä toimenpiteillä.

Ihon palaminen

Ei ole näyttöä siitä, että ultraviolettisäteiden aiheuttamia vaurioita iholla voisi varmuudella kumota. Siksi ennaltaehkäisy on suositeltavinta. Aurinkovauriot ilmenevät ihosolujen DNA-muutoksina ja ne heikentävät myös immuunisolujen kykyä havaita ja torjua vaurioita.

Auringolle altistuminen nostaa elimistön ydinlämpötilaa, mikä lisää kuivumisen riskiä. Tämä voi johtaa ennenaikaisen synnytyksen oireisiin. Lisäksi sikiön lämpötila nousee äidin ruumiinlämmön noustessa. Tästä syystä on parasta välttää pitkäaikaista oleskelua auringossa.

Raskaana oleva nainen makaa auringossa uima-altaalla.
Raskaana olevilla naisilla on lievästi alentunut immuunivaste, mikä lisää riskiä kärsiä auringon haitoista.

Ihosyöpä

Ultraviolettisäteille altistuminen, varsinkin jos iho palaa, voi lisätä yhdenlaisen ihosyövän, melanooman, riskiä. Lisäksi jatkuva vähäinenkin auringolle altistuminen on yksi ihon ennenaikaisen ikääntymisen syistä.

Kuinka suojata iho auringolta raskausaikana?

Jokaisen tulee tehdä tarvittavat varotoimet altistuessaan auringolle, oli raskaana tai ei. Raskausaikana tulee ottaa huomioon joitakin erityisiä varotoimia.

Aurinkorasvan käyttö

Aurinkorasvan käyttö on yksi tärkeimmistä toimenpiteistä suojauduttaessa auringon haitoilta. Sitä kannattaa levittää joka päivä ympäri vuoden paljaille ihoalueille. Aurinkorasvan tärkeimpiä ominaisuuksia ovat seuraavat:

  • Laajakirjoinen (suojaa UVA- ja UVB-säteiltä)
  • Vedenkestävä
  • Suojakerroin vähintään 50

Aurinkorasvaa tulisi levittää lisää kahden tunnin auringossa oleskelun jälkeen. On olemassa sinkkioksidia tai titaanidioksidia sisältäviä mineraaliaurinkosuojia, jotka eivät imeydy ihoon.

Raskaana oleva nainen, jolla on leveälierinen hattu, katselee merelle.
Kasvot on tärkeää suojata auringolta leveälierisellä hatulla. Hiekasta, vedestä tai lumesta heijastuvat säteet voimistavat säteilyaltistusta varjossakin.

Hattujen käyttö

Leveälierisillä hatuilla kasvot saa peitettyä ja suojattua hyvin. Lisäksi auringosta kannattaa pysyä poissa kesäisin klo 11–15 välisenä aikana, jolloin paiste on voimakkaimmillaan.

Auringonotto raskausaikana ja verenpaine

Raskausajan korkean verenpaineen aiheuttamien komplikaatioiden ja ultraviolettisäteiden välillä on yhteys. Itse asiassa maksimaalinen aurinkoaltistus kolmen ensimmäisen raskauskuukauden aikana aiheuttaa korkeaan verenpaineeseen liittyviä komplikaatioita.

Useat tutkimukset kuitenkin osoittavat, että altistuminen ultraviolettisäteilylle vaikuttaa myönteisesti sikiön kasvuun.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin artikkelista: Korkea verenpaine naisilla

Turvallinen auringonotto raskausaikana

Ulkoilusta ja auringosta saa nauttia myös raskausaikana. On kuitenkin tärkeää tehdä tarvittavat varotoimet ja ymmärtää auringonottoon liittyvät riskit.

Joitakin keskeisiä varotoimia ovat riittävä nesteytys, aurinkosuojan käyttö ja altistuksen vähentäminen  ylikuumenemisen välttämiseksi. Näin minimoidaan ihovauriot.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Waldie, K. E., Poulton, R., Kirk, I. J., Silva, P. A. (2000). The effects of pre- and post-natal sunlight exposure on human growth: evidence from the Southern Hemisphere. Early Hum Dev, 60(1), 35-42. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11054582/
  • Algert, C. S., Roberts, C. L., Shand, A. W., Morris, J. M., Ford, J. B. (2010). Seasonal variation in pregnancy hypertension is correlated with sunlight intensity. Am J Obstet Gynecol, 203(3), 215.e1-5. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20537304/
  • Bolanca, I., Bolanca, Z., Kuna, K., et al. (2008). Cloasma: la máscara del embarazo. Coll Antropol, 32(S2), 139-141. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20537304/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.