Elintarviketurvallisuus raskauden aikana
 

Elintarviketurvallisuus raskauden aikana

Elintarviketurvallisuus on raskauden aikana äärimmäisen tärkeää, koska se estää listerian ja toksoplasmoosin kaltaisten sairauksien leviämisen ruoan välityksellä.
Elintarviketurvallisuus raskauden aikana
Marta Guzmán

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Marta Guzmán.

Viimeisin päivitys: 20 lokakuuta, 2022

Elintarviketurvallisuus on raskauden aikana erittäin tärkeää tiettyjen riskien välttämiseksi. Vaikka ne ovat harvinaisia, tietyt sairaudet voivat levitä ruoan välityksellä ja vaikuttaa haitallisesti sekä odottavaan äitiin että kehittyvään sikiöön. Siksi on oleellista noudattaa perushygieniatoimenpiteitä ja välttää tiettyjä elintarvikkeita.

Jatka lukemista saadaksesi lisätietoja.

Elintarviketurvallisuus raskauden aikana

Altistuminen tietyille ruokaperäisille sairauksille raskauden aikana voi aiheuttaa vakavia seurauksia syntymättömälle lapselle:

  • Listeria: Tämä sairaus johtuu listeria monocytogenes -bakteerista, joka pystyy elämään ja lisääntymään tietyissä elintarvikkeissa. Vaikka tämä infektio on harvinainen, se on vaarallisempi raskaana oleville naisille, koska se voi vaikuttaa vakavalla tavalla sikiöön ja vastasyntyneeseen vauvaan.
  • Toksoplasmoosi: Tämän sairauden aiheuttaa toxoplasma gondii -loinen, jota löytyy monista elintarvikkeista sekä kissan ulosteista. Listerian tavoin toksoplasmoosi voi vaikuttaa vakavalla tavalla syntymättömän vauvan terveyteen.

Onneksi nämä ja muut ruokaan liittyvät riskit ovat vältettävissä. Raskaana olevan naisen tulee vain noudattaa huolellisesti hygieniasuosituksia ja välttää tiettyjä elintarvikkeita, joista kerromme tarkemmin alla.

Elintarvikehygienian perussuositukset

Pese kätesi hyvin

Käsienpesu on avainasemassa elintarviketurvallisuuden varmistamiseksi raskauden aikana. Raskaana olevien naisten tulee pestä käsiään tiuhaan saippualla ja lämpimällä vedellä vähintään 20 sekunnin ajan. Tämä on tärkeää ennen ja jälkeen elintarvikkeiden käsittelyn, kosketettuasi jotain likaista (vaipat, roskat, eläimet) ja erityisesti vessassa käynnin jälkeen.

Elintarviketurvallisuuden merkitys korostuu raskauden aikana.

Puhdista ja pese huolellisesti seuraavat:

  • Työtasot ja muut pinnat, joiden päälle laitetaan ruokaa.
  • Jääkaapin sisäpuoli säännöllisesti ja erityisesti roiskeiden jälkeen.
  • Keittiövälineet (säilytysrasiat, leikkuulaudat, aterimet, astiat jne.) sekä astiapyyhkeet ja sienet.
  • Astioiden, leikkuulautojen ja työtasojen pesu ja desinfiointi raa’an lihan (kala, kana, naudanliha jne.) käsittelyn jälkeen.

Suojaa elintarvikkeet ja pidä ne erillään toisistaan

Jääkaapin sisällä ja ulkopuolella:

  • Pidä raa’at ja valmiit ruoat erillään, jotta ne eivät kosketa toisiaan.
  • Ruokia tulee säilyttää suljetuissa astioissa, mieluiten ilmatiiviissä lasipurkissa. Säilytä niitä mahdollisimman vähän aikaa.

Säilytä elintarvikkeita asianmukaisesti

  • Pyri syömään ruoat heti kypsennyksen jälkeen.
  • Älä jätä raakaa tai kypsennettyä ruokaa huoneenlämpöön. Säilytä helposti pilaantuvia elintarvikkeita ja tähteitä pakastimessa tai jääkaapissa, jos et aio syödä niitä heti.
  • Vältä listerian lisääntyminen pitämällä jääkaapin lämpötila enintään 4 celsiusasteessa.
  • Älä sulata ruokia huoneenlämmössä, vaan jääkaapissa. Pienet palat voi sulattaa mikroaaltouunissa tai kypsentää suoraan.
  • Lue pakattujen elintarvikkeiden etiketit ja noudata valmistajan antamia ohjeita säilyvyydestä ja viimeisestä käyttöpäivästä.

Tiettyjä elintarvikkeita koskevat varotoimet

Hedelmien ja vihannesten pesu

Hedelmät ja vihannekset voivat tartuttaa tauteja, pääasiassa joutuessaan kosketuksiin lian ja eläinten (kissat, jyrsijät jne.) kanssa. Riskien välttämiseksi:

  • Leikkaa ensin pois kaikki vahingoittuneet kohdat.
  • Pese hedelmät ja vihannekset hyvin juoksevan kylmän veden alla. Tämä on tärkeää myös kuorittavien hedelmien ja vihannesten kohdalla, koska se estää kontaminaation veitsen/kuorimaveitsen kautta.
Ruokien pesu ja ristikontaminaation välttäminen on erityisen tärkeää raskauden aikana.

  • Kun syöt raakoja vihanneksia (salaattia, tomaattia, pinaattia, kurkkua, porkkanaa jne.) tai tuoreita, kuorimattomia hedelmiä (rypäleitä, kirsikoita, mansikoita, aprikooseja jne.), liota niitä ensin 5 minuuttia puhtaassa vedessä, jossa on muutama tippa klooria. Muista käyttää sellaista klooria, jota voi turvallisesti käyttää ruoan desinfiointiin, ja huuhtele runsaalla juoksevalla vedellä ennen syömistä.
  • Pese aromaattiset yrtit (persilja, rosmariini, basilika jne.) ja idut (soija, sinimailanen jne.) ennen syömistä.

Kypsennä ruoka kunnolla

Elintarviketurvallisuuden varmistamiseksi raskauden aikana on tärkeää, että ruoka haudutetaan, kypsennetään, grillataan tai paistetaan kunnolla. Raskaana olevien naisten ei tulisi koskaan syödä sisältä vähänkään raakoja ruokia. Tämä on erityisen tärkeää äyriäisten, munien, kalan, hampurilaisten, siipikarjan, sianlihan ja muiden lihojen kohdalla. Sama pätee näitä aineksia sisältäviin ruokiin (pizza, tacojen täytteet jne.).

  • Kypsennetyn lihan sisällä ei saa olla vaaleanpunaisia kohtia.
  • Kypsentäessäsi siipikarjaa varmista, että liha on helppo erottaa luusta.
  • Kalojen kohdalla testaa, irtoaako selkäranka helposti ja onko lihan väri muuttunut. Useimmilla kalalajeilla se muuttuu valkoiseksi.
  • Kun valmistat nestemäisiä ruokia, kuten keittoja, soseita, kastikkeita ja muhennoksia, varmista, että ne kiehuvat.
  • Jos käytät mikroaaltouunia, laita kupu ruoan päälle. Aseta laitteeseen oikea aika ja teho, jotta ruoka kypsyy tai lämpiää varmasti kunnolla.
  • Kun käytät jääkaapissa olevia tähteitä, muista lämmittää ne hyvin ennen syömistä. Ne tulee kiehauttaa tai höyryttää hyvin kuumiksi.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AECOSAN). Alimentación segura durante el embarazo. Departamento de Consumo. Gobierno de Madrid.
  • Agencia Catalana de Seguridad Alimentaria. La seguridad alimentaria durante el embarazo. Departamento de Salud de Cataluña. Marzo 2021.
  • Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. Listeria (listeriosis). Departamento de Salud y Servicios Sociales de Estados Unidos. Junio 2017
  • Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades.  Toxoplasmosis Pregnancy FAQS. Departamento de Salud y Servicios Sociales de Estados Unidos. Septiembre 2020.
  • Gobierno de Cantabria. La seguridad alimentaria durante el embarazo.
  • U.S Food&Drug Administration. Seguridad Alimentaria para futuras mamas. Septiembre 2018.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.