3 tapaa sisällyttää vihanneksia lasten aterioihin
 

3 tapaa sisällyttää vihanneksia lasten aterioihin

Vihanneksia on tärkeää sisällyttää lasten aterioihin, jotta varmistetaan riittävä antioksidanttien ja vitamiinien saanti. Lue alta, kuinka teet sen.
3 tapaa sisällyttää vihanneksia lasten aterioihin
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 21 lokakuuta, 2022

Vihanneksia on tärkeää sisällyttää lasten aterioihin, jotta he pysyvät terveinä vuosien saatossa. Muutoin heille voi kehittyä ravintoainepuutoksia, jotka voivat vaikuttaa haitallisesti heidän normaaliin fysiologiseen toimintaansa. Ravintoainepuutokset voivat vaikuttaa myös matala-asteisen tulehduksen tilaan ja hapettumiseen, mitä pidetään erittäin haitallisena.

Ensin on hyvä korostaa, että on erittäin tärkeää parantaa ruokavaliota jo varhaisessa elämänvaiheessa kroonisten sairauksien ehkäisemiseksi tulevaisuudessa. Tärkeintä on varmistaa, että ruokavalio on monipuolinen ja tasapainoinen. Tähän viimeiseen kohtaan voisi kenties tehdä muutoksia lapsuudessa kasvun edistämiseksi ja näin pienen energiaylijäämän saavuttamiseksi.

Tapoja sisällyttää vihanneksia lasten aterioihin

Seuraavaksi näytämme, kuinka kasviksia sisällytetään tehokkaalla tavalla lasten ruokavalioon. Muista, että niitä kannattaa aina syödä tuoreena ja sesongin mukaan, jotta saat kaiken irti niiden ravitsemuksellisista hyödyistä ja aistinvaraisista ominaisuuksista.

1. Valmista soseita

Kasvissoseet kelpaavat lapsille yleensä hyvin. Niihin voidaan yhdistää monia kasviperäisiä ruoka-aineita, millä varmistetaan vitamiinien optimaalinen saanti. C-vitamiini erottuu ylitse muiden, sillä sen on osoitettu tehostavan immuunijärjestelmää. Lisäksi se parantaa synnynnäistä ja hankittua vastustuskykyä, mikä vähentää ikävien tartuntatautien ilmaantuvuutta.

Samalla on hyvä mainita, että soseet parantavat vesipitoisuutensa ansiosta erinomaisesti myös lasten nestetasapainoa. Tämä on hyvä uutinen helteellä. Niitä voi syödä myös kylmänä antamaan virkistystä. Tämä auttaa kompensoimaan hikoilun aiheuttamaa nestehukkaa, mikä estää elimistön sisäisen fysiologian muuttumista.

Soseista saa vitamiineja ja nestettä.
Soseet kelpaavat lapsille yleensä hyvin, joten niihin kannattaa sekoittaa kasviksia.

2. Käytä tomaattikastiketta makujen peittämiseen

Tomaattikastike on usein pienten lasten suosikkimauste. Voit laittaa sitä kasvisruokiin ja siten peittää voimakkaimmat maut. Näin lapset tottuvat vähitellen sisällyttämään ruokavalioonsa kasviperäisiä ruokia. Tämä ehkäisee terveysongelmia vuosien mittaan.

Lisäksi tomaattikastike on erinomainen fytokemikaalien lähde, jolla on antioksidanttinen kyky. Näistä erottuu erityisesti lykopeeni, joka kykenee pienentämään sydänsairauksien riskiä, kuten osoittaa Atherosclerosis -lehdessä julkaistu tutkimus. Se voi jopa auttaa hidastamaan tiettyjen pahanlaatuisten kasvainten, kuten eturauhassyövän, kasvua.

3. Hyödynnä omaperäistä esillepanoa

Ihminen syö usein silmillään. Ruoan asettelu lautaselle tai sen esillepano voi vaikuttaa siihen, kelpaako se lapselle. Tässä mielessä pieni panostus omaperäiseen esillepanoon voi olla erittäin hyödyllistä. Tällä tavoin lapset voi saada syömään niitä mielellään, mikä lisää ruokavaliossa pitäytymistä ajan myötä.

Muista myös, että vihannekset on valmistettava hyvin. On tärkeää, että ne pysyvät mureina, joten ruokakaupasta kannattaa ostaa laadukkaita ja tuoreita tuotteita. Näin niiden aistinvaraiset ja ravitsemukselliset ominaisuudet ovat paremmat.

Lasten ruokavaliossa on hyvä olla vihanneksia.
Yksi tapa sisällyttää vihanneksia lasten ruokavalioon on laittaa ruoka esille omaperäisellä tavalla lasten huomion herättämiseksi.

Vihanneksia on erittäin tärkeää sisällyttää lasten aterioihin

On erittäin tärkeää sisällyttää vihanneksia lasten aterioihin, jotta lapsilla on kasvaessaan pienempi riski saada kroonisia ja monitekijäisiä sairauksia. Vihannekset sisältävät monia välttämättömiä vitamiineja ja runsaasti fytokemikaaleja, jotka auttavat hallitsemaan elimistön tulehduksellista ja oksidatiivista tasapainoa. Muista kuitenkin kattaa myös lasten proteiinin tarve, jotta kaikki toimisi kunnolla.

Muista lopuksi, että hyvien elämäntapojen rakentaminen jo varhaisessa elämänvaiheessa on ratkaisevaa. Näin niitä on helpompi ylläpitää vuosien saatossa, mikä estää terveyden heikkenemistä. Äläkä tietenkään koskaan unohda, että hyvät ruokailutottumukset eivät riitä; on myös tärkeää, että lapset ovat fyysisesti aktiivisia säännöllisesti ja saavat riittävästi unta öisin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
  • Cheng HM, Koutsidis G, Lodge JK, Ashor A, Siervo M, Lara J. Tomato and lycopene supplementation and cardiovascular risk factors: A systematic review and meta-analysis. Atherosclerosis. 2017;257:100-108. doi:10.1016/j.atherosclerosis.2017.01.009

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.