Ruokia, jotka auttavat raskaaksi tulemisessa
 

Ruokia, jotka auttavat raskaaksi tulemisessa

Ruokavalio vaikuttaa merkittävällä tavalla raskaaksi tulemiseen. On olemassa monia sellaisia ruoka-aineita, jotka parantavat hedelmällisyyttä.
Ruokia, jotka auttavat raskaaksi tulemisessa

Viimeisin päivitys: 06 helmikuuta, 2022

Jos suunnittelet raskautta, mutta se ei ota onnistuakseen, kannattaa miettiä hetki omaa ruokavaliota. Ruokavaliolla on merkittävä rooli raskaaksi tulemisen sekä syntyvän lapsen terveyden kannalta. Raskaaksi haluavien naisten ruokavaliossa tulisi olla runsaasti hedelmällisyyttä parantavia ravintoaineita. Tästä artikkelista löydät ruokia, jotka auttavat raskaaksi tulemisessa.

Niin kutsutun hedelmällisyysdieetin lisäksi äidiksi halajavat voivat hyötyä myös Välimeren ruokavaliosta. Näissä ruokavalioissa on monia sellaisia ruoka-aineita, jotka auttavat hedelmöittymisessä: muun muassa proteiinia, monimutkaisia hiilihydraatteja, rautaa, folaattia ja hyviä rasvoja.

Asiantuntijat painottavat tasapainoisen ruokavalion merkitystä. Vain kiinnittämällä huomiota ruokavalioosi pystyt parantamaan munasolujesi laatua sekä edistämään alkion kiinnittymistä ja sikiön kunnollista kehitystä.

Raskaaksi haluavien tulisi syödä myös sellaisia ruoka-aineita, jotka pystyvät korjaamaan mahdolliset vitamiini- ja kivennäisainepuutokset. Mutta mitä nämä ruoat ovat ja mitä hyötyä niistä on?

Tietyt ruoka-aineet ovat hyväksi odottavalle äidille ja sikiölle.

Ruokia, jotka auttavat raskaaksi tulemisessa

  • Banaani. Banaani sisältää B-vitamiineja, jotka ovat tärkeitä hedelmöittymisen kannalta, sillä ne auttavat säätelemään hormonaalista ja energia-aineenvaihduntaa. Jos ruokavaliosta puuttuu näitä ravintoaineita, kuukautiset voivat olla epäsäännölliset ja munasolut viallisia.
  • Hunaja. Hunajassakin on runsaasti B-vitamiineja. Lisäksi se sisältää aminohappoja ja kivennäisaineita, jotka parantavat siittiöiden laatua. Ne vahvistavat myös kohtua ja munasarjoja sekä stimuloivat sukupuolihormonien tuotantoa.
  • Kaneli. Kaneli kykenee vähentämään insuliiniresistenssiä. Se voi myös lisätä ja parantaa saatavilla olevien munasolujen määrää ja laatua. Reproductive Biology and Endocrinology -lehdessä julkaistun artikkelin mukaan tämä on erityisen tärkeää niille, jotka kärsivät munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä.
  • Kananmunat. Munat sisältävät runsaasti vitamiineja ja muita tärkeitä ravintoaineita, jotka auttavat parantamaan seksuaali- ja lisääntymisterveyttä. Ne sisältävät esimerkiksi B- ja D-vitamiineja, jotka auttavat vähentämään väsymystä, kuten todettiin eräässä vuonna 2018 julkaistussa tutkimuksessa.

Riittävä folaatin määrä naisen kehossa ennen raskautta ja sen aikana auttaa ehkäisemään synnynnäisiä epämuodostumia vauvan aivoissa ja selkäytimessä.

  • Maitotuotteet. Maitotuotteista saa kalsiumia, joka edistää luuston terveyttä ja parantaa hedelmällisyyttä. Ne sisältävät myös B12-vitamiinia, joka edistää punasolujen muodostumista ja hermoston toimintaa.
  • Täysjyvä. Viljoista kaura, riisi, täysjyvävehnä ja kvinoa sisältävät runsaasti B- ja E-vitamiineja. Nämä vitamiinit ovat välttämättömiä optimaalisen lisääntymisterveyden, hormonaalisen tasapainon sekä terveiden munasolujen ja siittiöiden muodostumisen kannalta. Ne sisältävät myös B6-vitamiinia, jota tarvitaan estrogeenin ja progesteronin hyvään tasapainoon.
  • Saksanpähkinät, mantelit, tofu, auringonkukansiemenet ja muut siemenet. Saksanpähkinöiden seleeni suojaa kypsyneitä munasoluja vapaiden radikaalien haitoilta ja stimuloi immuunijärjestelmää.
Jotkut ruoka-aineet auttavat raskaaksi tulemisessa.
  • Rasvainen kala, simpukat, osterit, tonnikala, lohi ja sardiinit ovat parhaita omega-3:n ja omega-6:n lähteitä. Nämä rasvahapot ovat välttämättömiä hormonaaliselle tasapainolle sekä immuunijärjestelmän, munasarjojen, munasolujen ja siittiöiden terveydelle. Nämä ruoka-aineet sisältävät myös proteiinia ja D-vitamiinia.

Lohen sisältämä seleeni estää kromosomien hajoamista, joka voi aiheuttaa synnynnäisiä epämuodostumia ja keskenmenoja.

Simpukat sisältävät runsaasti B12-vitamiinia, joka tekee kohdun limakalvosta vahvan ja kestävän, mikä ehkäisee keskenmenoja. Lisäksi ostereissa on paljon sinkkiä, jota tarvitaan miesten hedelmällisyyden parantamiseen. Syynä on se, että se ylläpitää testosteronitasoja ja siittiöiden tuotantoa. Se vaikuttaa myös naisten hedelmällisyyteen edistäen solujen oikeanlaista jakautumista.

Myös nämä ruoat auttavat raskaaksi tulemisessa

  • Kananliha. Kana on proteiinin lähde, josta saa niasiinia, tiamiinia ja askorbiinihappoa sekä kivennäisaineista kaliumia, magnesiumia, rautaa, kalsiumia, fosforia ja jodia.
  • Herneet. Herneiden syönti auttaa tasapainottamaan estrogeenia ja progesteronia, joita tarvitaan hedelmällisyyden parantamiseen. Tämä johtuu niiden korkeasta sinkkipitoisuudesta.
  • Valkosipuli. Valkosipuli sisältää seleeniä, joka voi parantaa sekä miehen että naisen hedelmällisyyttä. Siinä on myös B6-vitamiinia, joka säätelee hormoneja.
  • Parsa, pinaatti ja avokado. Kaksi ensimmäistä ruoka-ainetta sisältävät folaattia, joka vähentää ovulaatiohäiriöitä ja parantaa siittiöiden tuotantoa. Ne sisältävät myös antioksidantteja, rautaa sekä E- ja B-vitamiinia.

Avokado sisältää kertatyydyttymättömiä rasvahappoja, jotka parantavat hedelmällisyyttä. Ne ovat myös E-vitamiinin lähde, jolla on vaikutusta lisääntymiselimiin.

  • Oluthiiva. Oluthiivassa on runsain määrin kivennäisaineita, proteiinia, aminohappoja, B-ryhmän vitamiineja, rautaa, kromia, sinkkiä, foolihappoa jne.
  • Oliiviöljy ja pellavansiemenöljy. Molemmat lisäävät raskaaksi tulemisen todennäköisyyttä, sillä ne parantavat sekä miesten että naisten hedelmällisyyttä.
  • Inkivääri. Sen lisäksi, että inkivääri on hyödyllistä naisille, se lisää myös siittiöiden määrää ja parantaa niiden liikkuvuutta.

Syö monipuolisesti

Jos yrität tulla raskaaksi, sinun on saatava ruokavaliostasi monipuolisesti ravintoaineita. Tämä parantaa mahdollisuuksiasi tulla raskaaksi ja turvaa myös lapsesi terveyden.

Pidä kuitenkin mielessä, että mitkään näistä ruoka-aineista eivät pysty ihmeisiin; ne vain täydentävät ruokavaliota. Jos sinulla on vaikeuksia tulla raskaaksi, on parasta kääntyä lääkärin puoleen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Agencia Española de Seguridad Alimentaria. Recomendaciones sobre el consumo de pescado por presencia de mercurio. 2019. Gobierno de España.
  • Clinica Mayo. Esterilidad. Octubre 2021.
  • Dou L., Zheng Y., Lu L., Gui X., et al., The effect of cinnamon on polycystic ovary síndrome in a mouse model. Reprod Biol Endocrinol, 2018.
  • Falahatian S, Haddad R, et al. Modulatory effects of R10 fraction of garlic (Allium sativum L.) on hormonal levels, T cell polarization and fertility related genes in mice model of polycystic ovarian syndrome. Journal of Ovarian Research. Enero 2022. 15 (1): 4.
  • Gaskins A, Chavarro J. E, et al. Fertility: a review. American Journal of Obstetrics and Gynecology. Abril 2018. 218 (4): 379-389.
  • Gholami Ahangaran M, Karimi-Dehkordi M, et al. A systematic review on the effect of Ginger (Zingiber officinale) on improvement of biological and fertility indices of sperm in laboratory animals, poultry and humans. Veterinary Medicine and Science. Septiembre 2021. 7 (5): 1959-1969.
  • González Rodríguez L. G, López Sobaler A. M, et al. Nutrición y fertilidad. Nutrición Hospitalaria. 2018. 35 (6).
  • Grieger J. A, Grzeskowiiak L, et al. Pre-prgnancy fast food and fruit intake is associated with time to pregnancy. Human Reproduction. Junio 2018. 33 (6): 1063-1070.
  • Janiszewska J, Ostrowska J, et al. Milk and dairy products and their impact on carbohydrate metabolism and fertility – a potential role i the diet of women with polycystic ovary syndrome. Nutrients. Noviembre 2020. 12 (11): 3491.
  • Kauffman C. Foods that can affect fertility. Academy of Nutrition and Dietetics. Abril 2020.
  • Nutrition Data. Foods high in selenium.
  • Panth E, Gavarkovs A, et al. The influence of diet on fertility and the implications for Public Health Nutrition in the United States. Frontiers in Public Health. 2018. 6: 211.
  • Skoracka K, Ratajczak A. E, et al. Female fertility and the nutritional approach: the most essential aspects. Advances in Nutrition. Noviembre 2021. 12 (6): 2372-2386.
  • Szostak-Wegierek D. Nutrition and Fertility. Med. Wieku Rozwoj. Octubre 2011. 15 (4): 431-6.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.