Odottavalle äidille tärkeät vitamiinit - Äitiyden Ihme
 

Odottavalle äidille tärkeät vitamiinit

Odottavalle äidille tärkeät vitamiinit

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 31 toukokuuta, 2020

Naisen vitamiinitarve on suurempi raskauden aikana kuin ennen raskautta. Raskauden aikana naisen elimistö tehostaa ravintoaineiden imeytymistä, mutta vitamiinien ja hivenaineiden saanti kannattaa kuitenkin varmistaa syömällä monipuolisesti ja nauttimalla tarpeen mukaan ravintoainelisiä. Seuraavaksi kerromme, mitä ovat odottavalle äidille tärkeät vitamiinit.

Koska vitamiinien syöminen kannattaa?

Tietyt tutkimukset antavat viitteitä siitä, että jodia ja foolihappoa kannattaa alkaa syödä jo ennen raskauden alkamista. Etenkään jodin puutoksesta kärsivillä jodilisän syöminen vasta raskauden aikana ei välttämättä riitä. Jos nainen kärsii terveysongelmista, kuten anemiasta tai aliravitsemuksesta, vitamiini- ja mineraalilisien käyttäminen on erityisen tärkeää.

Jo raskaana olevan naisen kannattaa keskustella neuvolan hoitajan tai lääkärin kanssa omista vitamiini- ja mineraalitarpeistaan. Omatoiminen lääkitseminen ei kannata, sillä riskinä on aina sekä oman että lapsen terveyden vaarantaminen.

Vitamiinilisä täytyy muistaa ottaa säännöllisesti päivittäin, jotta vitamiinin puutos ei vaikuta lapsen kehitykseen. Vitamiinit suositellaan nautittavan aamulla esimerkiksi appelsiinimehun kanssa, sillä sitrushedelmät edistävät vitamiinien imeytymistä. Jos naisen vatsa ärsyyntyy vitamiinilisästä, kannattaa se nauttia ruoan yhteydessä.

Odottavalle äidille tärkeät vitamiinit

Nainen pystyy välttämään erilaisia puutostiloja tietäessään, mitä ovat odottavalle äidille tärkeät vitamiinit. Jos nainen on vegaani, kärsii laktoosi-intoleranssista tai muusta kroonisesta sairaudesta tai odottaa useampaa lasta, on vitamiinien saannista pidettävä erityisen hyvää huolta.

Foolihappo

B-vitamiineihin kuuluvan foolihapon riittävä saanti on erittäin tärkeää sikiön kehityksen kannalta. Kaikille odottaville äideille suositellaan 0,4 mg:n foolihappolääkitystä.

Foolihapon nauttiminen pienentää synnynnäisten epämuodostumien, ja etenkin hermostoputken sulkeutumishäiriön, riskiä. Se myös auttaa sikiön solujen muodostumisessa ja ehkäisee tiettyjen aivojen ongelmien kehittymistä. Tämän lisäksi foolihapon sanotaan suojelevan odottavaa äiti tietyiltä syöpätyypeiltä ja ehkäisevän voimat vievää anemiaa.

A-vitamiini

Sikiön kehitykselle tärkeä A-vitamiini auttaa kudoksia ja limakalvoja kehittymään oikein. Se myös vahvistaa luita ja auttaa osaltaan näköaistin, immuunijärjestelmän ja hermoston kehittymisessä. A-vitamiinin yliannos kuitenkin voi vaurioittaa sikiötä. Suomessa suurin osa odottavista äideistä saa tarpeeksi A-vitamiinia ruoasta.

B-vitamiini

B-vitamiinit, kuten B2, B6 ja B12, ovat erinomaisia lisiä odottaville äideille. Ne myös helpottavat pahoinvointia ja vähentävät kehon tulehdustiloja.

Jos nainen kärsii terveysongelmista, kuten anemiasta tai aliravitsemuksesta, vitamiini- ja mineraalilisien käyttäminen on erityisen tärkeää.

C-vitamiini

Raskauden aikana C-vitamiinin tarve lisääntyy äidin kehon ollessa kovan stressin alla. C-vitamiini on luonnollinen antioksidantti, jonka sanotaan parantavan vastustuskykyä ja estävän tulehduksia. C-vitamiini tehostaa raudan imeytymistä ja avustaa kollageenin tuotannossa, auttaen näin ehkäisemään raskausarpien syntymistä.

D-vitamiini

Raskaus lisää D-vitamiinin tarvetta, ja tämän vuoksi kaikille odottaville äideille suositellaan D-vitamiinilisän käyttöä. D-vitamiini auttaa hammaskiilteen muodostumisessa ja tehostaa kalsiumin imeytymistä, mikä edistää luiden vahvana pysymistä.

E-vitamiini

E-vitamiini tukee äidin lihasten toimintaa ja avustaa kudosten muodostumisessa. Se myös tukee odottavan äidin immuunijärjestelmää.

Rauta

Raskauden aikaisesta rautavalmisteiden käytöstä ollaan montaa mieltä. Rautavalmisteen käyttäminen vähentää matalan hemoglobiiniin vaaraa synnytyksen aikana ja sen jälkeen, mutta sen ei ole todistettu vaikuttavan äidin tai lapsen kuntoon.

Niille odottaville äideille, joilla hemoglobiinitaso on matala, suositellaan rautalääkityksen aloittamista

Kalsium

Kalsium paitsi vahvistaa äidin luita ja hampaita, sitä tarvitaan myös lapsen luiden, hampaiden, lihasten ja hermoston muodostamiseen.

Jodi

Raskauden aikana riittävä jodin saanti on tärkeää paitsi äidin terveyden, myös sikiön kehityksen ja kilpirauhasen toiminnan kannalta. Liian vähäinen jodin saanti voi vaikuttaa haitallisesti lapsen älylliseen kehitykseen.

Magnesium

Lihaskrampeista kärsiville naisille suositellaan magnesiumin käyttöä. Magnesium vaikuttaa lihasten toimintaan, ja sen määrä elimistössä vähenee raskauden aikana.

Se, että nainen tietää, mitä ovat odottavalle äidille tärkeät vitamiinit, auttaa häntä välttämään erilaiset puutostilat niin ennen raskautta, kuin sen aikana ja jälkeenkin. Sen lisäksi, että vitamiinien ja hivenaineiden puute voi vaikuttaa negatiivisesti äidin kehoon ja oloon, sillä voi olla seurauksia myös sikiön terveydelle.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Valentin M, Coste Mazeau P, Zerah M, Ceccaldi PF, Benachi A, Luton D. Acid folic and pregnancy: A mandatory supplementation. Ann Endocrinol (Paris). 2018 Apr;79(2):91-94
  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.