7 tapaa, joilla toinen raskaus eroaa ensimmäisestä
 

7 tapaa, joilla toinen raskaus eroaa ensimmäisestä

Ensimmäinen raskaus on usein taianomainen vaihe naisen elämässä, mutta myös toisessa raskaudessa voi olla oma taikuutensa. Tänään kerromme, millä tavoin ensimmäinen ja toinen raskaus eroavat usein toisistaan.
7 tapaa, joilla toinen raskaus eroaa ensimmäisestä
Marcela Alejandra Caffulli

Kirjoittanut ja tarkastanut lastenlääkäri Marcela Alejandra Caffulli.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Raskaus on tärkeä hetki naisen elämässä ja merkitsee uuden seikkailun alkua. Harva asia on verrattavissa tähän ainutlaatuiseen kokemukseen, ja raskauden aiheuttamia tunteita on vaikea päihittää. Ensimmäinen raskaus on aina jännittävin kaiken ollessa täysin uutta ja tuntematonta, mutta myös toinen raskaus voi yllättää, sillä se voi poiketa ensimmäisestä monellakin tavalla.

7 tapaa, joilla toinen raskaus eroaa ensimmäisestä

1. Huomaat raskauden varhaisemmassa vaiheessa

Koska olet jo kokenut yhden raskauden, pystyt todennäköisesti havaitsemaan seuraavan raskauden merkit aikaisemmassa vaiheessa kuin ensimmäisen raskautesi kohdalla. Tiedät millaisen väsymyksen tai aamupahoinvoinnin raskauden ensimmäiset viikot voivat aiheuttaa, etkä epäröi tehdä raskaustestiä jo ensimmäisten lievien oireiden ilmaantuessa.

2. Raskausvatsasi näkyy aikaisemmin

Kehosi kävi läpi monia muutoksia ensimmäisen raskautesi aikana valmistautuessaan ensin uuden elämän kasvattamiseen ja myöhemmin synnytykseen. Vaikka toinenkin raskaus tuo mukanaan muutoksia, ne eivät yleensä ole yhtä dramaattisia kuin ensimmäisen raskauden kohdalla, sillä kehon ei tarvitse nähdä yhtä paljon vaivaa varmistaakseen sikiölle sen tarvitseman fyysisen tilan.

7 tapaa, joilla toinen raskaus eroaa ensimmäisestä

Vatsan ja lantion alueen lihakset, luut ja rustot ovat löysempiä kuin ennen ensimmäistä synnytystä, minkä vuoksi toiseen raskauteen ja synnytykseen valmistautuminen on usein keholle helpompaa. Tämän vuoksi myös vatsasi alkaa todennäköisesti kasvaa hieman nopeammin toisen raskauden kohdalla. Samasta syystä toinen lapsi kehittyy usein äidin kohdussa vanhempaa sisarustaan suuremmaksi. Valitettavasti tämä näkyy odottavalle äidille usein entistä ikävämpinä selkäkipuina.

3. Tunnet sikiön liikkeet aikaisemmin

Monet odottavat äidit tuntevat toisen raskauden aikana sikiön ensimmäiset liikkeet varhaisemmassa vaiheessa kuin ensimmäisen raskauden aikana. Tämä voi johtua vatsan alueen kudosten löystymisestä tai siitä, että nainen osaa jo tunnistaa hennotkin sikiön liikkeet.

4. Olet väsyneempi

Se yksinkertainen fakta, että olet äiti, saa sinut todennäköisesti tuntemaan olosi väsyneemmäksi toisen raskauden aikana. Päiväsaikaista väsymystä pahentavat paitsi raskaushormonien vaikutukset, myös unen puute. Jos kotonasi on jo pieni lapsi, yöunesi saattavat jäädä lyhyiksi, etkä välttämättä pysty lepäämään myöskään päivän aikana. Yritä pitää aina mielessäsi, että tämäkin elämänvaihe on väliaikainen, ja jonain päivänä saat taas nukkua haluamallasi tavalla.

7 tapaa, joilla toinen raskaus eroaa ensimmäisestä

5. Koet uudenlaisia pelkoja

Olet kokenut raskauden ja synnytyksen jo kerran, joten tiedät, mitä odottaa, etkä välttämättä enää pelkää samoja asioita kuin ennen ensimmäisen lapsesi syntymää. Toisaalta, jos ensimmäiseen raskauteesi tai synnytykseesi liittyi komplikaatioita, tietyt pelot voivat olla entistä suurempia. Saatat myös jännittää sitä, miten pärjäät kahden lapsen äitinä tai miten isompi lapsi suhtautuu uuteen tulokkaaseen.

6. Tunnistat synnytyksen alkamisen

Synnytys ei aina käynnisty dramaattisesti lapsiveden menemisellä, vaan moni äiti joutuu pähkäilemään, onko synnytys alkanut. Esimerkiksi Braxton-Hicks-supistukset eli niin sanotut harjoitussupistukset saavat etenkin monet ensimmäiseen synnytykseensä valmistautuvat äidit lähtemään synnytyslaitokselle. Toisen synnytyksen lähestyessä osaat todennäköisesti paremmin erottaa harjoitussupistukset varsinaisista supistuksista. Toinen synnytys myös usein etenee ensimmäistä nopeammin, koska tällä kertaa kohdunkaulan ei tarvitse laajentua niin sanotusti nollasta, sillä rakenteet ovat löysempiä kuin ennen ensimmäistä synnytystä.

7. Sinulla on vähemmän aikaa itsellesi

Jokaisen perheen dynamiikka ja arki muuttuvat ensimmäisen lapsen syntyessä, ja vanhemmilla on tyypillisesti entistä vähemmän aikaa asioille, joita he tekivät ennen vanhemmuutta. Ensimmäisen raskautesi aikana pystyit ehkä ottamaan päiväunet tai rentouttavan kylvyn aina niin halutessasi, mutta toisen raskautesi aikana olet vastuussa paitsi itsestäsi, myös esikoisestasi, joka vaatii paljon huomiotasi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.