Vanhemman sisaruksen mustasukkaisuus uuden perheenjäsenen synnyttyä
 

Vanhemman sisaruksen mustasukkaisuus uuden perheenjäsenen synnyttyä

Vanhemman sisaruksen mustasukkaisuus uuden perheenjäsenen synnyttyä
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 11 huhtikuuta, 2020

Uuden perheenjäsenen syntymä aiheuttaa monia muutoksia perheen elämään. Ne vaikuttavat paitsi vanhempiin, myös perheen muihin lapsiin. Vauvan syntyessä vanhempi lapsi voi reagoida mustasukkaisesti pelätessään menettävänsä vanhempiensa rakkauden. Vanhemman sisaruksen mustasukkaisuus on yleistä ja normaalia, eikä vanhempien kannata pelästyä sitä liikaa.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö kateutta ja mustasukkaisuutta kannattaisi pyrkiä ehkäisemään. Voimakkaat mustasukkaisuuden tai kateuden tunteet voivat nimittäin aiheuttaa lapselle ahdistusta ja masennusta ja voivat vaikuttaa hänen itsetuntoonsa negatiivisesti. Kaikki tämä synnyttää myös helposti negatiivisia jännitteitä, jotka vaikuttavat koko perheeseen.

Mistä sisarusten välinen mustasukkaisuus johtuu?

Jotkut asiantuntijat uskovat, että mustasukkaisuus ilmenee spontaanisti, kun lapsi saa tietää uuden sisaruksen lähestyvästä saapumisesta. Myöhemmin se on osa sopeutumisaikaa, kun lapsi alkaa ymmärtää, että hän ei olekaan enää perheen huomion keskipiste. Aavistus tai pelko siitä, että hän menettää itselleen tärkeimpien ihmisten rakkauden tai huomion, voi laukaista lapsessa monia erilaisia tunteita.

Mustasukkaisuuden perusta onkin nimenomaan pelko. Lapsen mieltä hallitsee ahdistava ajatus siitä, että hän menettää vanhempiensa rakkauden ja kiintymyksen. Mustasukkaisuus nostaa päätään, kun lapsesta tuntuu siltä, ettei hänen tunteisiinsa vastata hänen haluamallaan tavalla. Toinen mustasukkaisuutta aiheuttava asia on vanhempien asenteen muuttuminen ennen uuden lapsen syntymää. Lapsen, joka on tottunut näkemään vanhempansa tietynlaisina ja suhtautumaan heihin tietyllä tavalla, voi olla vaikea sietää tätä. Lapsi voi alkaa kuvitella olevansa korvattavissa.

Jealousy: What To Do When A New Baby Arrives

Myös vertailu voi aiheuttaa mustasukkaisuutta, ja sitä tuleekin välttää kaikissa tilanteissa. Jokainen lapsi on ainutlaatuinen, ja häntä tulee arvostaa juuri sellaisena kuin hän on. Yleisestä uskomuksesta poiketen myös nuorempi sisarus voi tuntea mustasukkaisuutta isosiskoaan tai -veljeään kohtaan. Joissain tapauksissa mustasukkaisuus on molemminpuolista. Se, että lapsi kokee, että hänen sisarustaan suositaan, on aina potentiaalinen mustasukkaisuutta herättävä tekijä.

Miten vanhemman sisaruksen mustasukkaisuus näkyy?

Mustasukkaisuus voi johtaa negatiiviseen käytökseen. Seuraavat ovat muutamia esimerkkejä siitä, miksi vanhempien tulisi pyrkiä ehkäisemään sisarusten välistä mustasukkaisuutta:

  • Lapsi voi alkaa käyttäytyä ärtyneesti tai aggressiivisesti.
  • Lapsesta voi muuttua vetäytyneeksi tai surulliseksi.
  • Pienen lapsen kehitys saattaa hidastua tai jopa taantua.
  • Lapsella voi olla toistuvia kiukkukohtauksia.
  • Lapsi voi torjua pienen sisaruksensa täysin.
  • Lapsi saattaa haluta vanhempien huomiota hinnalla millä hyvänsä, usein sisaruksensa kustannuksella.

Huomionhakuinen käytös on tavallista

Perheen vanhempi lapsi voi kokea, että hänen vanhempiensa hänen kanssaan viettämä aika on vähentynyt huomattavasti. Hän yrittää voittaa tämän ajan takaisin hakemalla jatkuvasti huomiota. On tavallista, että lapsen käytös taantuu, ja hän alkaa käyttäytyä ikäistään nuoremman tavoin ja alkaa esimerkiksi imeä peukaloaan tai kastella sänkyään.

Vanhempien kannattaa muistaa seuraavat ohjeet:

  • Älä korjaa lapsen huomionhakuista käytöstä. Hänen on ymmärrettävä itse, että tämä asenne ei palauta asioita entisenlaisiksi. Heti, kun hän ymmärtää, että vanhemman lapsen lailla käyttäytymisestä on enemmän etuja kuin vauvan lailla käyttäytymisestä, hänen käytöksensä paranee.
  • Lapsen kanssa on hyvä viettää aikaa ja leikkiä entiseen tapaan. Sen lisäksi, että aikaa vietetään perheenä, vanhempien on hyvä pyrkiä viettämään lapsen kanssa myös kahdenkeskistä aikaa. Näin lapsi ymmärtää olevansa edelleen tärkeä vanhemmilleen.
  • Tunnista ja tunnusta asiat, jotka lapsi tekee hyvin tai oikein. Tämä paitsi saa hänet jatkamaan toivottua käytöstä, myös tekee hyvää hänen itsetunnolleen. Lasten vertailua tulee välittää kaikissa tilanteissa.

Uusi sisarus on pysyvä osa perhettä

Jealousy: What To Do When A New Baby Arrives

On tärkeää, että vanhemmat osoittavat tasapuolisesti rakkautta molemmille lapsille. Näin esikoinen ymmärtää, että vaikka vauva tarvitsee enemmän huomiota, hän itse saa nauttia muista eduista ollessaan perheen vanhin lapsi. Vanhempi lapsi kannattaa myös ottaa mukaan vauvan hoitoon niin, että hänelle annetaan hänen iälleen sopivia tehtäviä. Hän voi esimerkiksi noutaa vauvan tarvikkeita, auttaa vaipanvaihdossa tai pidellä pientä sisarustaan sylissään.

Näin hän tuntee olevansa iso tyttö tai poika ja tärkeä osa perhettä. Hän kokee, että häntä tarvitaan, jotta asiat hoituvat kotona mallikkaasti. Tämän lisäksi on tärkeää, että isomman lapsen annetaan hänen halutessaan osoittaa kiintymyksensä pikkusiskoa tai -veljeä kohtaan. Lasta voidaan esimerkiksi rohkaista halaamaan vauvaa.

On aika oppia jakamaan

Lapsen täytyy oppia jakamaan paitsi aikaa, myös leluja ja kaikkea muuta kotiin liittyvä. On tavallista, että lapsen omistushalu vain kasvaa uuden perheenjäsenen myötä, joten vanhempien on aika selittää hänelle rakastavasti, että kaikki häntä ympäröivä ei kuulu ainoastaan hänelle. Hänen täytyy ymmärtää, että hänen uudella sisaruksellaan on täysin samat oikeudet kuin hänellä itsellään. Tämän oppiminen kotona auttaa lasta myös tulevaisuudessa, esimerkiksi hänen aloittaessaan koulun, missä hänen täytyy olla ja toimia yhteistyössä luokkatovereiden kanssa ja jakaa asioita.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.