Sikiön liikkeiden laskeminen - Äitiyden Ihme
 

Sikiön liikkeiden laskeminen

Sikiön liikkeiden laskeminen

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 15 maaliskuuta, 2020

Se hetki, kun tuntee ensimmäisen kerran vatsassaan kasvavan lapsen liikkeet, on jokaiselle odottavalle äidille merkittävä. Monella raskaana olevalla naisella ei silti käy mielessäkään, että sikiön liikkeitä kannattaa seurata tarkkaan. Sikiön liikkeiden laskeminen ei liity sentimentaalisuuteen ja tunteisiin, vaan kyseessä on tärkeä käytäntö sikiön terveyden valvonnassa.

Liikkeiden tiheyden seuraaminen on hyvä tapa määrittää sikiön aktiivisuuden taso. Sikiön tulisi liikkua joka päivä säännöllisin väliajoin, eivätkä nämä liikkeet rajoitu potkuihin, vaan saattavat olla myös esimerkiksi hienovaraisempia venytyksiä tai kääntymisiä.

Raskauden alussa sikiön liikkeiden havaitseminen on vaikeaa ja usein jopa mahdotonta. Tämä ei johdu siitä, että sikiö ei liikuisi, sillä kehittyvä vauva alkaa liikkua jo ensimmäisten elinviikkojensa aikana. Liikkeet ovat kuitenkin niin vähäisiä, että äiti ei niitä tunne, ja niiden havaitsemiseen tarvitaan ultraäänitutkimus.

Odottava äiti joutuu yleensä odottamaan vähintään 16 viikkoa tunteakseen sikiön ensimmäiset liikkeet. Raskauden edetessä kohti puoliväliä nämä tuntemukset lisääntyvät. Viimeisen raskauskolmanneksen aikana äiti todennäköisesti tuntee vauvan liikkeet useita kertoja tunnissa.

Miksi sikiön liikkeiden laskeminen on tärkeää?

Sikiön liikkeiden laskeminen

Päivittäiset liikkeet ovat tärkeä osa sikiön normaalia kehitystä ja evoluutiota. Näin ollen näiden liikkeiden seuraaminen tarjoaa tärkeä ä tietoa kehittyvän vauvan terveydestä. Kun äiti oppii tuntemaan vauvan rytmin, hän pystyy havaitsemaan mahdolliset epäsäännöllisyydet, mikä puolestaan mahdollistaa ongelmien havaitsemisen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Vaikka tämä informaatio saattaa tuntua merkityksettömältä monelle raskaana olevalle naisille, se voi toimia varoitussignaalina merkittävistä muutoksista. Liikkumisen puuttuminen voi olla esimerkiksi merkki siitä, että sikiö ei saa tarpeeksi happea tai että sillä loppuu tila kohdussa.

Sikiön huomattava aktiivisuuden väheneminen tai liikkeiden selittämätön puuttuminen on syy ottaa välittömästi yhteyttä terveyskeskukseen tai neuvolaan. Asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että mitä nopeammin tämän tyyppiset komplikaatiot havaitaan , sitä parempi mahdollisuus niiden hoitamiseen on. Tämän vuoksi jokaisen odottavan äidin kannattaa aloittaa sikiön liikkeiden laskeminen heti siinä vaiheessa, kun hän ne selvästi havaitsee.

Sikiön liikkeiden laskeminen käytännössä

Seuraavat seikat kannattaa ottaa huomioon sikiön liikkeiden laskemisessa:

 • Valitse tietty aika päivästä sikiön liikkeiden laskemiseen ja pidä huolta, että toistat prosessin samaan aikaan päivittäin.
 • Valitaksesi oikean ajan, tarkkaile etukäteen, mihin aikaan vuorokaudesta vauva on hereillä ja aktiivinen. Jos vauva nukkuu, voit koskettaa vatsaasi varovasti, juoda jotain kylmää tai lähteä kävelylle, mikä auttaa herättämään lapsen.
 • Ihanteellinen aika laskea sikiön liikkeet on aterian tai välipalan jälkeen, sillä syöminen lisää vauvan aktiivisuutta. Jos olet juonut kofeiinia, on parasta odottaa muutama tunti ennen laskennan aloittamista, sillä kofeiini voi muuttaa vauvan aktiivisuustasoa, mikä tekee laskennasta epäluotettavan.

Sikiön liikkeiden laskemiseen on monia tapoja, ja neuvolassa odottavalle äidille voidaan neuvoa tietty tekniikka laskemiseen. Seuraavat ovat perusohjeet liikkeiden laskemista varten:

 • Merkitse laskennan tarkka alkamisaika muistiin tai käytä sekuntikelloa, jotta tiedät, kuinka kauan laskenta kestää.
 • Istu tai käy makuulle oikealle kyljellesi ja aseta käsi vatsasi suurimpaan osaan.
 • Aloita vauvan liikkeiden laskeminen ja laske siihen asti, kunnes pääset 10. liikkeeseen. Kirjoita sitten laskennan kokonaisaika ylös.
 • Jos et pääse kymmeneen liikkeeseen kahden tunnin aikana, odota tunti ja kokeile uudestaan. 10 liikkeen havaitseminen vie tavallisesti puolesta tunnista kahteen tuntiin. Se, että kaksi tuntia ylittyy, ei kuitenkaan välttämättä ole merkki ongelmista, sillä vauva saattaa yksinkertaisesti nukkua.
Sikiön liikkeiden laskeminen

Milloin on syytä ottaa yhteyttä terveyskeskukseen?

Sikiön liikkeiden laskeminen mahdollistaa mahdollisten epäsäännöllisyyksien varhaisen tunnistamisen. Jos huomaat vauvan liikkeissä jotain poikkeavaa, keskustele asiasta mahdollisimman nopeasti neuvolan hoitajan tai lääkärin kanssa.

Terveyskeskukseen tai neuvolaan on otettava yhteyttä esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

 • Huomaat selvän eron tuntemiesi liikkeiden määrässä.
 • Huomaat, että vauvan liikkuminen vähenee päivän aikana.
 • Vauva ei liiku lainkaan päivän aikana.
 • Olet yrittänyt kaksi kertaa saada aikaan 10 liikettä kahden kahden tunnin jakson aikana, siinä kuitenkaan onnistumatta.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Kamalifard, Mahin & Abbasalizadeh, Shamsi & Ghojazadeh, Morteza & Ghatreh Samani, Fatemeh & Rabiei, Leila. (2013). Diagnostic Value of Fetal Movement Counting by Mother and the Optimal Recording Duration. Journal of caring sciences. 2. 89-95. 10.5681/jcs.2013.011
 • WHO Reproductive Health Library. WHO recommendation on daily fetal movement counting. (December 2016). The WHO Reproductive Health Library; Geneva: World Health Organization.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.