Paljonko vanhemmat menettävät unta lapsen syntymän myötä?
 

Paljonko vanhemmat menettävät unta lapsen syntymän myötä?

Paljonko vanhemmat menettävät unta lapsen syntymän myötä?
Ana Couñago

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Ana Couñago.

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 07 kesäkuuta, 2021

Uni muuttuu kultaakin arvokkaammaksi vanhemmuuden myötä. Lapsen elämän ensimmäisten kuukausien aikana on yleistä tavata väsyneitä vanhempia, joilla on mustat silmänaluset ja koti täynnä suorittamattomia askareita. Tämä johtuu siitä, että vauva ei ole vielä saavuttanut lopullista vuorokausirytmiään. Lapsen täytyy totutella päivänvalon ja yön pimeyden määrittämään 24-tuntiseen kiertoon. Oletko koskaan miettinyt, paljonko vanhemmat menettävät unta lapsen syntymän myötä? Vastikään julkaistut tutkimukset paljastavat yllättävän luvun.

Nukkumisen hyödyt

On tieteellisesti todistettu, että ihmisten tulisi nukkua vähintään seitsemän tuntia unta. Alla on listattuna muutamia nukkumisen tärkeimpiä hyötyjä.

  • Sairauksien välttäminen: Immuunijärjestelmämme vahvistuu nukkuessamme, jolloin kehollamme on paremmat edellytykset taistella erilaisia uhkia vastaan.
  • Sydänongelmien ehkäiseminen: Verenpaine laskee huomattavasti levon aikana, minkä lisäksi suonet puhdistuvat rasvasta ja sokerista.
  • Parantaa urheilusuorituksia ja lisää seksuaalista energiaa: Tämä johtuu siitä, että nukkuminen auttaa lihaksia korjaamaan liikunnan aiheuttamia pieniä repeämiä. Samalla tavoin lepo uudistaa seksuaalista energiaa.
  • Stressin selättäminen: Unen aikana mieli on vapaa arkirutiinen – työn, velvollisuuksien ja raha-asioiden – taakasta. Näin henkilö tuntee herätessään olonsa tavallista huojentuneemmaksi ja on luovempi ongelmien ratkaisun suhteen.
  • Paremmin syöminen: Kun ihminen ei lepää kunnolla, hänen kehonsa tuottaa tavallista vähemmän leptiinihormonia. Tämä hormoni säätelee ruokahalua ja elimistön energiankäyttöä.
Paljonko vanhemmat menettävät unta lapsen syntymän myötä?

Huonosti nukkumisen seuraukset

Heikolla nukkumisella on suora vaikutus ihmisen yleiseen hyvinvointiin. Yleisimmät vähäisen levon aiheuttamat terveysvaikutukset on listattu alla.

  • Vastustuskyky laskee
  • Mieliala laskee ja ärtyneisyys lisääntyy
  • Ruokavalio heikkenee ja painonhallinta vaikeutuu
  • Tapaturma-alttius kasvaa
  • Kognitiiviset ongelmat
  • Fyysinen suorittaminen heikkenee

Paljonko vauvan tulee nukkua?

Tuntuu ristiriitaiselta, että samalla, kun vanhemmat menettävät unta, alle kuuden kuukauden ikäiset vauvat nukkuvat 16-20 tuntia vuorokaudessa. Vanhempien univaje johtuu siitä, että vauva herää muutaman tunnin välein syömään ja tuntemaan äitinsä lohduttavan läsnäolon. Tämä luonnollisesti herättää äidin imettämään, mikä puolestaan johtaa siihen, että myöskään isä ei saa nukuttua yhtäjaksoisesti läpi yön. Tietyt tutkimukset osoittavat äitien menettävän isiä enemmän unta lapsen ensimmäisten elinkuukausien aikana.

Montako tuntia unta vanhemmat menettävät lapsen syntymän jälkeen?

Noin kuuden kuukauden iässä lapsen unirytmi muuttuu ja mukautuu muun perheen rytmin mukaiseksi. Tässä vaiheessa vauva alkaa nukkua jopa 7-tuntisia yöunia. Lapsen kasvaessa yölliset syömään heräämiset vähenevät. Noin vuoden ikäisenä lapsi nukkuu 11-14 tuntia vuorokaudessa.

Paljonko vanhemmat menettävät unta lapsen syntymän myötä?

Muutamia vuosia sitten Quirónsalud Valencia -sairaalan uniyksikön johtaja Gonzalo Pin paljasti hälyttävän faktan uusien vanhempien unitottumuksista. Kyseisen tutkijan mukaan vanhemmat menettävät noin 700 tuntia unta lapsen ensimmäisen elinvuoden aikana. Tämä on keskimäärin kaksi tuntia yössä. Kun tätä määrää verrataan suositeltuun kahdeksan tunnin joka öiseen nukkumisjaksoon, puhutaan 25 % unen menetyksestä. Vanhemmat siis menettävät neljäsosan unestaan vuoden aikana.

Kuten jo mainitsimme, ongelma kärjistyy äitien kohdalla, jotka ovat yleensä päävastuussa lapsen yöllisestä syöttämisestä. Näin ollen univaje vaikuttaa lapsen ensimmäisen elinvuoden aikana enemmän äiteihin kuin isiin. Paras tapa helpottaa tilannetta ja nauttia uudesta vanhemmuudesta parhaansa mukaan, on jakaa lapsen hoitoon liittyvät vastuut mahdollisimman tasaisesti vanhempien välillä. Näin päivittäisistä tehtävistä ei muodostu liian suurta taakkaa toiselle vanhemmista.
Vanhempien luonnollisesti kannattaa hyödyntää lapsen nukkuma aika lepäämällä myös itse.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.