Unettomat yöt: äidin omistautuminen lapselleen
Äidin unettomat yöt tuntuvat olevan ikuisia. Omistautuneella äidillä ei yleensä ole paljonkaan aikaa lepoon; uni on luksusta. Siitä hetkestä lähtien, kun alat tuntea elämää kohdussasi ja siihen asti, kun lapsesi ovat aikuisia, äitinä vietät yösi valppaina.
Epäilemättä jokaisella lapsella on oma suojelusenkelinsä. Mutta tässä tapauksessa emme puhu yliluonnollisesta, vaan pikemminkin jostain – tai jostakin – aineellisesta. Tarkalleen ottaen henkilöstä, joka on aivan hänen vierellään.
Tässä artikkelissa haluamme hetken verran tunnistaa ja arvostaa jokaisen äidin ponnisteluja. Äidit viettävät päivien, kuukausien ja vuosien ajan unettomia öitä lapsilleen omistautuen.
Raskaana olevan äidin unettomat yöt
Äidin unettomat yöt alkavat raskauden alussa ja toistuvat jokaisen lapsen kohdalla. Tämä pätee erityisesti silloin, kun vauva saavuttaa viimeisen raskauden vaiheen ja sikiö liikkuu pitkin öitä antamatta äidille hetkeäkään lepoa.
Miksi äidit ovat sitten niin alttiita unettomuudelle raskauden aikana? Yön aikana vauvan levottomat liikkeet muuttuvat yhä huomattavammiksi. Ja tietenkin on myös niin, että pitkälle edenneen raskauden kivut ja säryt ovat suuressa roolissa.
Vastasyntyneen saapumista seuraava unettomuus
Vauva on saapunut! Mutta vaikka kotisi on täynnä iloa ja jännitystä, yöaika ei ole muuttunut. Sellaiset ilmaukset kuten “Hän ei anna minun nukkua” tai “Minulla ei ole edes aikaa nukkua” toistuvat yhä uudestaan ja uudestaan tuoreiden äitien suusta ympäri maailmaa.
Tämän ei tulisi olla yllätys, koska pienokaisen elämän ensimmäiset kuukaudet ovat vaikeita jokaiselle äidille. Ne merkitsevät useita muutoksia ja huomattavaa määrää oppimista. Vastasyntyneet heräävät usein ja itkevät lohduttomasti.
Onko hänellä nälkä? Onko hänellä liian kuuma? Tarvitseeko hän vaipanvaihtoa? Yrität kaikkesi, eikä mikään näytä rauhoittavan vauvaasi, paitsi sinun sylisi. Siinä samassa uusi aika on alkanut, ja äiti asettaa itsensä puhtaasti ja yksinomaan huolehtimaan lapsensa hyvinvoinnista.
Kun lapsesi kasvaa isommaksi…
Pienokaisesi kasvaa sitten isoksi. Epäilemättä monet asiat ovat alkaneet soljua sujuvammin, mutta toiset tekijät nostavat päätään varmistaakseen, että unettomat yöt eivät katoa. Ennen kuin tiedätkään, lapsesi kasvattaa ensimmäiset hampaansa, alkaa syödä kiinteitä ruokia, ryhtyy konttaamaan ja ottaa jopa ensimmäiset askeleensa.
Tässä vaiheessa huomaat yhden loistavan tosiasian, jota arvostat suuresti: vauvasi nukkuu rauhallisesti pidempiä aikoja! Itse asiassa onkin niin, että jos olet erityisen onnekas äiti, lapsi nukkuu jopa läpi yön. Tämä on monumentaalinen tapahtuma sekä vauvalle että äidille!
Ja sitten alkaa uusi luku äidin unettomissa öissä: “Hän ei halua mennä nukkumaan!” Tunnit kuluvat, ja olet oman sammumattoman uupumuksesi vanki. Lapsi kieltäytyy antautumasta uneliaisuudelleen pitkän päivän jälkeen, joka oli täynnä hauskanpitoa ja pelejä.
Iltarutiinisi, joka koostuu lämpimästä kylvystä ja jota seuraavat iltasatu, tuutulaulu, halaus, suukottelu ja yhteen käpertyminen, ei enää toimi. Riippumatta siitä, kuinka kovasti teet työtä lapsesi väsyttämiseksi, jotta hän nukahtaisi, saat aikaan vain päinvastaisen. Pienokaisella on enemmän energiaa kuin koskaan. Hän haluaa leikkiä, paeta huoneestaan… Hän jopa haluaa hyppiä sängyssä!
Muut äideille unettomuutta aiheuttavat asiat
Varmasti ajattelet, että unohdimme mainita ne ajat, jolloin lapsesi on sairas. Nämä loputtomat yöt, jotka vietät mittaamassa lapsen kuumetta tai seuraamalla hänen yskäänsä, ihottumaansa jne. Kun lapset ovat huonovointisia, he tarvitsevat aikaamme ja huomiotamme enemmän kuin koskaan, ympäri vuorokauden.
Äidin unettomuus aktivoituu milloin tahansa hänen lapsensa ollessa sairas ja riippumatta siitä, kuinka vanha hänen rakas pienokaisensa on. “En pysty menemään nukkumaan” tulee motoksemme niinä ylivalppauden aikoina, jotka pitävät meidät hereillä ja huolehtivaisina kaikille lapsemme oireille.
Ja kyllä, kun lapsesi vanhenee, saat kokonaan uuden kasan huolia. Teinisi alkaa kulkea ulkona ystävien kanssa. Sillä ei ole väliä, osallistuuko hän ensimmäisiin vai kymmenensiin juhliinsa – tulet viettämään pitkiä yöllisiä tunteja silmät apposen auki. Itse asiassa et mene lainkaan nukkumaan. Tiedät, että nukkumisen yrittäminenkin on mahdoton ajatus.
“Heippa äiti, menen ulos ystävien kanssa. Älä valvo odottamassa minua.” Joten mikä on suunnitelmasi tänä iltana? Litroittain kahvia, elokuvan katseleminen ja tietysti kellon pitäminen lähellä, jotta näet miten myöhä on. Nukkuminen? Mahdoton tehtävä.
Kuitenkin huolimatta näistä monista unettomista öistä, äidit antavat yhä kaikkensa lastensa kasvattamiselle. Puhtaasta ja ehdottomasta rakkaudestaan nämä “suojelusenkelit” vartioivat pienokaisiaan päivin ja öin, huolehtien heistä kaikissa kehitysvaiheissa. Raikuvat suosionosoitukset siis kaikille teille mahtaville äideille!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
- Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
- Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
- Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
- Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos