"Olet aina lapseni, vaikka kuinka kasvaisit" - Äitiyden Ihme
 

"Olet aina lapseni, vaikka kuinka kasvaisit"

"Olet aina lapseni, vaikka kuinka kasvaisit"
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Aika menee nopeasti, ja olosuhteet muuttuvat elämässä dramaattisestikin. Muutosta on kaikkialla, ja jokainen asia päätyy tulemaan toiseksi kuin se on ennen ollut. Jotkut jutut eivät kuitenkaan koskaan tunnu muuttuvan, ja tähän kuuluu myös minun näkemyksesi sinusta, lapseni. Vaikka kuinka kasvaisit, tulet aina olemaan minun vauvani.

Se pikkuruinen, pyöreä enkelimäinen naama muuttui vähitellen lapsen jaloiksi kasvoiksi. Taaperoni vartalo alkoi muuttua söpöksi pikkupojan kehoksi. Pienet sormesi alkoivat kehittyä ja ne saivat uusia taitoja.

Äkkiä sitten tulikin oikea joukko uusia kykyjä. Ne ovat ne kirkas aurinko, joka on jatkuva valon lähde meidän käsivarsillamme. Kyynelesi ja hymysi korvaantuivat kyvylläsi ilmaista itseäsi, kun ensimmäiset sanasi ilmaantuivat.

Se pieni lapsi, joka tuntuu syntyneen vasta eilen, siirtyi vähitellen puhtaimmasta ja luonnollisimmasta ruoasta muuhun. Sait rintamaidon sijaan monia muita luonnollisia ruokia, jotka oli valmistettu kaikella rakkaudellani sinun terveytesi ja ikuinen hyvinvointisi mielessä.

Silti kaikkien muutosten jälkeen, ja vaikka olet kasvanut niin paljon, jotkut asiat ovat säilyneet ennallaan ja pysyvinä. Sillä ei minulle ole väliä, kuinka paljon olet kasvanut pituutta tai painoa, tai että olet alkanut saamaan itsenäisyyttä. Totuus on se, että sinä tulet aina olemaan minun vauvani – tämä asia ei koskaan tule muuttumaan.

Tulet aina olemaan vauvani, ja tulen aina rakastamaan sinua

Aika ja sinun kasvusi eivät tule muuttamaan mielipidettäni tai sitä, miten näen sinut. En välitä siitä, mitä muut tästä sanovat, enkä koskaan edes ole pyytänyt heidän mielipidettään. Sinä tulet aina olemaan vauvani, minun ainoa oikea rakkauteni. Kaikkein todellisin, syvällisin, ehdottomin ja ikuisin rakkauteni.

Niin monia päiviä, kuukausia ja vuosia kuin meneekin ohitse, ja vaikka ulkonäkösi ja kykysi muuttuvat ajan mukana, tulen aina näkemään sinut puhtaana, avuttomana ja viattomana ihmisolentona. Siksi lupaankin, että en ainoastaan opeta sinulle elämän kieltä, vaan että lisäksi suojelen sinua varpaista päähän asti kaikilta riskeiltä ja vaaroilta.

Se, miten tämä näkyy, saattaa olla erilaista eri vaiheissa, mutta se tulee aina pysymään. Rakkauteni ei koskaan muutu tai vähene. Päinvastoin meidän siteemme tulee päivä päivältä vahvemmaksi. Meidän sielujemme välinen yhteys ei koskaan tule heikkenemään – tämä yhteys on rakentunut vakaalle pohjalle.

On aika, että maailma ymmärtää, mitä tunnen. Minun lapseni tulee olemaan minun lapseni, kunnes viimeinen elämäni päivä on ohi. Se ihmeellinen olento, joka tiesi täysin, kuinka saada sydämeni vangituksi jo ensimmäisenä päivänä kun tapasimme.

Olet se moottori, joka saa minut jatkamaan kulkuani, se naru, joka sitoo minut maahan, ja se aarre, joka täyttää sieluni ylpeydellä.

Sinä pieni lapsi onnistut vavisuttamaan sieluani. Otit itsellsi hymyn minun vilpittömien hymyjeni varastostani. Opetit minulle onnen mysteereistä ja niistä salaisuuksista, jotka kätkeytyvät katseeseen. Päästit myös valloilleen sen voiman ja rohkeuden, joita en koskaan tiennyt minulla olevan.

Sillä ei ole merkitystä, vaikka kasvaisit kuinka isoksi

Sydämeni ei ymmärrä ajan etenemistä tai iän lisääntymistä. Siksi sielulleni ei koskaan tule merkitsemään, että olet tullut jo todella isoksi. Kaikki ne kauniit tunteet ja tuntemukset, joita olen kokenut siitä lähtien kun sinä saavuit, menevät järjen yläpuolella. Tunnen edelleen ihan samoin kuin sinä mahtavana päivänä, jolloin näin sinut ensi kerran.

Vuodet tulevat vierimään, ja koulusi ja työsi monimutkaisuus tulee lisääntymään. Se vapaus, jonka sait minulta, alkaa äkkiä toimimaan minua vastaan. Itsenäisyytesi tulee antamaan sinulle siivet, ja ennemmin tai myöhemmin pystyt lentämään pois.

Sillä ei ole väliä, puhummeko yliopistostasi tai ensimmäisestä työpaikastasi. Eikä sillä, jos kuulen huhun ensimmäisestä tosirakkaudestasi. Edes “tyhjän pesän syndrooma” ei pysty vaikuttamaan tunteisiini. En koskaan tule uskomaan, että ajan kuluminen olisi muuttanut vastasyntyneen vauvani siksi kyvykkääksi ja hyvin kehittyneeksi isoksi ihmiseksi, joka tulet olemaan.

Tulet aina olemaan vauvani, minun ikuinen vauvani. Se olento, jonka tunsin silloin kohdussani. Olit pieni olento täynnä unelmia, jonka aika muovasi päivä kerrallaan täydellisyyteen ihan silmieni edessä. Nyt näen edessäni ison olennon, mutta myös sen pienen, joka oli sylissäni sinä päivänä kun synnyit.

Tämän tyyppiselle rakkaudelle aikaa ei ole olemassa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.