6 tapaa sanoa lapsellesi "rakastan sinua" - Äitiyden Ihme
 

6 tapaa sanoa lapsellesi "rakastan sinua"

6 tapaa sanoa lapsellesi "rakastan sinua"
Eva Maria Rodriguez Diego

Kirjoittanut ja tarkastanut ammattikirjoittaja ja liikuntakasvatuksen asiantuntija Eva Maria Rodriguez Diego.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vanhemmat ovat nykyisin kovin kiireisiä, ja joskus unohdetaan laittaa aikaa niinkin tärkeään asiaan kuin sen kertomiseen lapsille, kuinka heitä rakastetaanVaikka asia vaikuttaakin melko itsestään selvältä, rakkaudesta kertominen on todella tärkeää. Lapset tietysti tietävät tämän, mutta heitä on hyvä muistuttaa. Ja itse asiassa he myös tarvitsevat tätä muistuttamista.

Hyvä uutinen on se, että rakkaudesta sanoin viestiminen ei vie paljon aikaa. Voit siis tehdä tämän, vaikka kuinka kiireinen olisit. Itse asiassa, jos et pysty viettämään juurikaan aikaa lapsesi kanssa, voit silti saada viestin perille siitä, että rakastat häntä.

On monia eri tapoja ja hetkiä, jotta voisit sanoa lapsellesi “rakastan sinua”. Katsotaan sitten muutamia näistä tilanteista ja keinoista.

Viestit ja lappuset

Tämä on sellainen asia, jonka voit tehdä missä lapsen iässä tahansa. Voit jättää lappusia kirjojen väliin, työpöydälle, koululaukkuun tai vaikka lelujen luokse. Kirjoita pieni viesti tai tee söpö piirros. Voit myös laittaa jotakin pakattuihin eväisiin, jotta voisit muistuttaa lastasi itsestäsi ja siitä, kuinka paljon häntä rakastat.

Vanhemmille lapsille teknologiakin voi toimia apuna. Lähetä siis sähköpostia tai viesti aina silloin tällöin. Emojit ovat suureksi avuksi, jotta voisit sanoa paljon jo vähillä sanoilla.

Tervehdi lastasi aina halauksella ja pusulla

Aamut ja nukkumaanmenoajat ovat ne kaksi hetkeä päivässä, joita voit hyvin käyttää antaaksesi lapsellesi halauksen ja pusun. Unohda kaikki muu elämässäsi hetkeksi ja anna lapsellesi tiivistetty annos rakkauttasi.

Kun sinä tai lapsesi lähdette kotoa tai tulette kotiin, tämäkin on hyvä hetki halaukselle ja pusulle. On hyvin helppoa tehdä tätä silloin, kun lapsi on pieni. Kun hän kasvaa, usein emme jatka kyseistä tapaa – aivan kuin sillä ei enää muka olisi väliä. Mutta sillä kuitenkin ON väliä. Jo pieni ele merkitsee lapsellesi paljon.

Istu alas hänen kanssaan ainakin kerran päivässä

Tutkimukset osoittavat, että vanhempien kanssa syönti ainakin kerran päivässä on monella tapaa hyödyksi lapselle. Näihin hyviin vaikutuksiin kuuluvat vähentynyt päihteiden käytön riski, paremmat arvosanat ja parempi itsetunto.

Lounas tai illallinen on loistava tilanne, jotta voisitte pysyä kartalla toisistanne ja jotta lapsesi voisi keskustella kanssasi kaikesta hänen mielessään olevasta. Tämän toteutumiseksi sinun tulee kuitenkin istua alas pöydän ääreen niin, että televisio on sammutettuna.

Kun olet lapsesi kanssa, kiinnitä häneen huomiota

Viimeaikainen tutkimus osoittaa, että lapset huomaavat nykyisin usein, että vanhempien mielenkiinto suuntautuu helposti muuhun heidän ollessaan yhdessä. Vanhemmat esimerkiksi kiinnittävät enemmän huomiota puhelimeensa kuin mihinkään muuhun.  Sen lisäksi, että tämä on todella huono esimerkki, se on osoitus vanhemman kunnioituksen puutteesta lasta kohtaan.

Kun lapsesi haluaa puhua sinulle jostakin, laita puhelin pois käsistäsi ja jätä myös muut asiat syrjään, ja kiinnitä huomiota lapseesi. Jos on jokin tärkeä syy siihen, että et pysty puhumaan lapsesi kanssa juuri kyseisellä hetkellä, varmista että hän ymmärtää, miksi sinun on mentävä. Ja älä koskaan sulje puhelinta kesken keskustelun, äläkä lähde pois ilman selitystä. Aika on kaikkein arvokkain asia, jonka voimme antaa lapsillemme.

Suunnittele teille yhteistä tekemistä

Aika on paras lahja, jonka vanhempi voi lapselleen antaa. Sen täytyy kuitenkin olla niin sanottua laatuaikaa. Jos sinä ja lapsesi olette yhdessä kotona, mutta hän tekee yhtä asia ja sinä olet kiireinen toisen parissa, tämä on melkoisen eri tilanne kuin se, että todella vietät aikaa lapsesi kanssa.

Aktiviteettien suunnittelu viikonlopuksi, tai lapsen kanssa kodin ulkopuolisiin juttuihin osallistuminen, kuten käsitöihin, urheiluun, tanssitunteihin tai muihin vastaaviin, on myös yksi tapa kertoa lapsellesi, että nautit hänen seurastaan. Saat näin luotua läheisyyden tunteen, mutta samalla saat monia tilaisuuksia sanoa “rakastan sinua” ja kertoa, kuinka paljon nautit pienesi kanssa ajan viettämisestä.

Sen lisäksi, että kerrot rakastavasi lastasi, voit myös sanoa, kuinka toivot hänen nauttivan päivästä. Lähetä lapselle motivaatiolauseita tai kerro, että ajattelet ja kaipaat häntä. Mutta älä mene liiallisuuksiin etenkään silloin, kun lapsi on jo vähän vanhempi. Tämä on vain yksi tapa kertoa, että rakastat häntä.

Kiitä lastasi kaikesta, minkä hän sinun eteesi tekee

Kiitoksen sanominen on yksi parhaista tavoista opettaa lasta osoittamaan arvostusta toisia kohtaan. Se voi myös osoittaa lapsellesi, kuinka paljon sinä häntä arvostat. Kiitollisuus on tärkeä arvo, ja se tuo meistä kaikista parhaan esiin.

Sen lisäksi, että kiität lastasi, kun hän tekee eteesi jotakin – pyysitpä sinä sitä tai et – on enemmänkin, minkä voit tehdä. Aina silloin tällöin kannattaa kiittää lasta ihan yllättäen – siitä, että hän on olemassa elämässäsi, että hän on mitä on, että hän tekee aamuistasi valoisampia ja että hän valaisee sinua hymyllään. Jokainen sana on avuksi. Lapsesi tulee rakastamaan tätä.

ä


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.