Miksi lapsi pelkää tuottavansa pettymyksen muille?
 

Miksi lapsi pelkää tuottavansa pettymyksen muille?

Pelko pettymyksen tuottamisesta muille voi ilmaantua noin 7-vuotiaana. Haluatko tietää, mistä se johtuu ja miten lasta voi auttaa pääsemään sen yli?
Miksi lapsi pelkää tuottavansa pettymyksen muille?
Mara Amor López

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Mara Amor López.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Jossain vaiheessa elämää lapsi saattaa alkaa pelätä sitä, että hän tuottaa pettymyksen muille tai ei onnistu täyttämään vanhempiensa tai muiden ihmisten odotuksia. Suurin ongelma tässä on se, että se voi lopulta vaikuttaa lapseen haitallisesti, minkä vuoksi vanhempien on osattava auttaa häntä vapautumaan taakasta ja syyllisyydestä. Tässä artikkelissa kerromme, miksi lapsi pelkää tuottavansa pettymyksen muille.

Pelko on tavallinen tunne läpi elämän, eikä sitä tulisi nähdä minään kielteisenä, koska se ei ole sitä. Päinvastoin, se auttaa meitä pysymään varovaisina ja estää meitä ottamasta tiettyjä riskejä, jotka voivat vaarantaa henkemme tai vahingoittaa meitä fyysisesti. Siksi voikin sanoa, että pelko on mukautuva ja tarpeellinen tunne.

Ongelmia syntyy silloin, kun pelko lamaannuttaa meidät, kun siitä tulee irrationaalista tai kun se haittaa merkittävästi elämäämme.

Tässä artikkelissa puhumme yhdenlaisesta pelosta – pelosta tuottaa pettymys muille. Mistä se johtuu ja miten voimme auttaa lapsiamme pääsemään siitä yli? Jatka lukemista, niin saat selville.

Lasten pelot, miksi niitä ilmaantuu?

Lapsuudessa erilaisten pelkojen ilmaantuminen on normaalia, varsinkin tuntemattomien ja epävarmojen tilanteiden edessä. Pelot muuttuvat lapsen iän tai kehitysvaiheen mukaan, ja tämä on täysin normaalia.

Vauvana pelot liittyvät eroon joutumiseen äidistä, isästä tai huoltajasta sekä tuntemattomien ihmisten kohtaamiseen. 4–6-vuotiaana pelot kehittyvät kohti kuvitteellisia tai epärealistisia asioita, kuten hirviöitä ja kummituksia. 7-vuotiaasta lähtien alkaa ilmaantua pelko pettymyksen tuottamisesta vanhemmille tai muille läheisille.

Tietyssä iässä lapset pelkäävät kuvitteellisia asioita, kuten mörköjä.
Lapsille ilmaantuu pelkoja jo varhaisissa elämänvaiheissa ja ne muuttuvat kehityksen ja iän myötä. Ne ovat kuitenkin välttämättömiä ja terveellisiä tunteita, joten on tärkeää opettaa lapsille, kuinka niitä hallitaan oikein.

Miksi lapsi pelkää tuottavansa pettymyksen muille?

Kun lapset tai nuoret pelkäävät tuottavansa pettymyksen muille, syyt voivat olla hyvin erilaisia. Voimme nostaa niistä esiin seuraavat:

  • Pelko virheiden tekemisestä ja tuomituksi tulemisesta.
  • Menneet virheet tai epäonnistumiset, joita ei ole käsitelty hyvin tai joista lasta on jopa rangaistu.
  • Heikko itsetunto.
  • Vanhemmat, joilla on autoritaarinen tai ylisuojeleva kasvatustyyli.
  • Epävarmuus.
  • Liiallinen perfektionismi. Lapset ajattelevat, että jos he eivät tee kaikkea täydellisesti, he tuottavat pettymyksen läheisilleen.
  • Häpeä.
  • Irrationaaliset uskomukset toisten rakkaudesta tai hyväksynnästä (he uskovat sen riippuvan siitä, kuinka hyvin tai huonosti he suoriutuvat jostain). “Jos tuotan heille pettymyksen, he eivät rakasta minua enää.”

Kuinka lasta voi auttaa hallitsemaan tätä pelkoa?

Kaikkia vanhempia huolettaa ja ahdistaa nähdessään, kuinka heidän lapsensa kärsivät tietyistä tilanteista, ja yrittävät löytää tapoja auttaa heitä.

Tässä on muutamia ydinasioita, jotka auttavat lastasi pääsemään yli tästä nimenomaisesta pelosta. Pistä muistiin!

  • Selvitä, mikä lapsen pelon aiheuttaa.
  • Keskustele hänen kanssaan ja selitä, että tietyissä tilanteissa on normaalia tuntea pelkoa.
  • Osoita hänelle, olet hänen tukenaan nyt ja aina, tilanteesta riippumatta.
  • Älä koskaan naura hänen peloilleen.
  • Ota hänen tunteensa todesta. Älä yritä vähätellä hänen pelkoaan; älä sano hänelle “ei sinun tarvitse pelätä” tai “sinulla ei ole mitään syytä tuntea näin”.
  • Opeta hänelle, että epäonnistumiset ja virheet ovat osa ihmisyyttä. Olemme kaikki tehneet virheitä ja teemme niitä uudestaankin. Virheet auttavat meitä oppimaan ja kasvamaan ihmisinä.
  • Arvioi kasvatustyyliäsi ja mieti, painostatko lastasi jollain tavalla tai saatko hänet tuntemaan, että hänen on onnistuttava kaikessa, jotta hän ei aiheuttaisi sinulle pettymystä.
  • Tarjoa hänelle resursseja ja vaihtoehtoja pelkonsa hallitsemiseksi.
  • Selitä, että vaikka hän ei tekisikään kaikkea täydellisesti, kukaan ei lakkaa rakastamasta häntä eikä tunne itseään petetyksi sen vuoksi.
  • Älä siirrä lapseen omia pelkojasi. Muista, että olet peili, josta lapsesi näkevät itsensä.
Lapsi pelkää tuottavansa pettymyksen vanhemmilleen.
Kun huomaat, että lapsesi pelkää tuottavansa sinulle pettymyksen, arvioi, mitkä ongelmat tämän tunteen voivat aiheuttaa ja painota hänelle sitten, miten tärkeä hän sinulle on riippumatta siitä, mitä hän saa aikaan.

Anna lapsen kasvaa ja kokea

Moni lapsi tuntee tällaista pelkoa, koska heidät on kasvatettu ylisuojelevan tai autoritaarisen vanhemmuustyylin kautta, mikä ei ole hyvä asia. Se aiheuttaa lopulta ongelmia itsetunnossa ja lapsen kehityksessä. Vaikka vapauden antaminen lapsille voi olla vaikeaa, on tärkeää auttaa heitä tulemaan itsenäisemmiksi, aina tietysti asettamalla selkeät rajat.

Heidän täytyy hankkia taitoja itsenäisesti ja olla varmoja siitä, että jos he epäonnistuvat jossain, se ei haittaa. Lasten itsetunnon parantaminen on siis oleellista kyseisen pelon voittamiseksi. Meidän on tehtävä heille selväksi, että rakkautemme ei riipu heidän saavutuksistaan eri tilanteissa.

Kuinka auttaa lasta, joka pelkää tuottavansa pettymyksen muille?

Pelko pettymyksen tuottamisesta muille alkaa ilmetä noin 7-vuotiaana, kun lapset ovat jo tietoisia virheistään ja niiden seurauksista. On tärkeää, että kerromme heille pienestä pitäen, että he ovat arvokkaita ihmisiä, että heillä on monia kykyjä ja että heidän virheensä auttavat heitä oppimaan ja kasvamaan.

Näytä lapsellesi, että tulet aina rakastamaan häntä siksi, että hän on ihana ihminen, et sen vuoksi, mitä hän saa aikaan. Ja osoita myös, että hänen ponnistelunsa johtavat suuriin saavutuksiin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Méndez, F. X., Inglés, C. J., Hidalgo, M. D., García-Fernández, J. M., & Quiles, M. J. (2003). Los miedos en la infancia y la adolescencia: un estudio descriptivo. Revista Electrónica de Motivación y Emoción6(13), 150-163. En internet: http://reme.uji.es/articulos/amxndf4650710102/texto.html
  • García, R. M. V., Ferrero B. S., & Raso, P. C. (2010). Miedos en la infancia y la adolescencia (Vol. 36179). Editorial UNED.
  • Martínez, S. B. (2014). Los miedos en la pre-adolescencia y adolescencia y su relación con la autoestima: Un análisis por edad y sexo. Revista de Psicología Clínica con Niños y Adolescentes1(1), 27-36.  En internet: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4696593

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.