Kuinka reagoida, kun lapsi tekee virheen? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka reagoida, kun lapsi tekee virheen?

Kuinka reagoida, kun lapsi tekee virheen?
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Vanhempien on erittäin tärkeää reagoida asianmukaisesti lapsen kasvuun ja kehitykseen liittyvien tyyppillisten ylä- ja alamäkien kohdalla. Yksi tärkeistä hetkistä on se, kun lapsi tekee virheen. Näissä tilanteissa vanhempien täytyy osata reagoida oikein, jotta vältetään lapsen turhautuminen ja epäonnistumisen pelko. Tämän lisäksi virheet ovat usein parhaita opettajia, joita voidaan hyödyntää tärkeiden asioiden ja oivallusten opettamisessa.

Kuinka reagoida, kun lapsi tekee virheen?

Älä käytä vahingollista kieltä

Kuinka reagoida, kun lapsi tekee virheen?

Ole varovainen sanavalinnoissasi, sillä sanasi voivat muokata lapsen persoonallisuutta ja tulevaisuutta. Siitä, että et pääse yli hänen virheensä aiheuttamasta suuttumuksesta, ei seuraa mitään positiivista. Lapsi tuntee itsensä taitamattomaksi, mikä tekee hänestä epävarmemman ja riippuvaisemman muista. Viime kädessä tämä ainoastaan vahingoittaa hänen itsetuntoaan.

Tämän lisäksi itsepintainen kuulusteleminen ja moittiminen lisää lapsen pelkoa ja ahdistusta. Hän lopettaa yrittämisen, koska hän turhautuu helposti, ja väärässä olemisen pelko yhdistyy uuden virheen tekemisen pelkoon. Joten kun lapsi tekee virheen, huomioi tilanne ja käyttäydy rauhallisesti. Selitä, mitä asioita lapsen on parannettava, ja varmista, että tunnustat lapsen tarkoitusperät ja vaivannäön. Tämä on oikea tapa luoda perusta sille, että lapsi yrittää jatkossakin parhaansa.

Keskity rohkeuteen ja vaivannäköön virheen sijaan

Tämä on toinen tärkeä muistettava asia lapsen tehdessä virheen. Tee selväksi, että huomaat ja arvostat hänen ponnistelujaan ja muista, että vaivannäkö on aina parempi vaihtoehto kuin olla tekemättä mitään. Yritä aina nähdä asioiden positiivinen puoli.

Ajatuksena on korostaa jatkuvasti lapsen vaivannäköä ja uhrauksia. Älä ole niin tuloskeskeinen, että mietit ainoastaan lopputulosta, vaan arvioi myös prosessia ja käytettäviä keinoja. Näin opetat lasta valaisemaan jokaisen päivän lempeydellään ja viattomuudellaan. Meidän on osoitettava lapsillemme, kuinka ylpeitä olemme heidän kasvustaan ja vastuista, jotka he haluavat ottaa kannettavakseen. Maailma ei ole aina pelkästään positiivinen paikka, mutta toisaalta se olisikin haitallista lapsen kehitykselle.

Opeta paras tapa tehdä asioita

Kuinka reagoida, kun lapsi tekee virheen?

Vankan perustan luomisen jälkeen voit jatkaa lapsen opettamista tavalla, joka ei ole julma tai traumaattinen. Miten tämä sitten tapahtuu? Tähän mennessä olet välttänyt lapsen rankaisemista ja loukkaamista ja korostanut tilanteiden positiivista puolta, ja seuraavaksi voidaan edetä yksityiskohtiin – tietysti kärsivällisesti.

Tässä vaiheessa lapselle opetetaan, kuinka tehdä asiat parhaalla mahdollisella tavalla, jotta lopputuloskin on parempi. Rauhallisuus, kärsivällisyys ja rakkaus ovat tässä avainasemassa. Pidä aina mielessäsi, että epäonnistuminen on erinomainen tilaisuus oppia ja kasvaa. Se, että projekti epäonnistuu, ei ole maailmanloppu.

Yritä uudelleen

Tällaiset tilanteet ovat hyvä muistutus siitä, että usein tarvitaan sinnikästä tekemistä ja yhä uudestaan yrittämistä. Äidit ja isät unohtavat usein sen, että jo muutama sana voi muuttaa lapsen tulevaisuutta huomattavasti. Reagoimalla tilanteeseen vääriin voit pahimmillaan tappaa lapsen innokkuuden lopullisesti. Negatiivisuus ei ole oikea tapa motivoida lasta.

Tärkeämpää on inspiroida ja opettaa ennakkoluulottomuutta ja kärsivällisyyttä, mikä samalla tukee lapsen itsetunnon kehitystä. Jokainen vanhempi haluaa saada lapsen tuntemaan olonsa turvalliseksi ja rohkaista häntä itsenäistymään ja luottamaan itseensä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.