Lapsen toksinen häpeä - Äitiyden Ihme
 

Lapsen toksinen häpeä

Häpeä on tunne, joka voi auttaa parantamaan sopimatonta käytöstä. Ongelmia kuitenkin syntyy, kun lapsi liittää häpeän tunteeseen pelkoa.
Lapsen toksinen häpeä
Mara Amor López

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Mara Amor López.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Jokainen meistä tuntee joskus häpeää. Se on hyödyllinen tunne siksi, että se ohjaa meitä toimimaan erilaisissa ryhmissä ja kulttuureissa niissä toivotuilla tavoilla. Elämää kahlitseva toksinen häpeä sen sijaan on haitallista. Liiallinen häpeä rajoittaa elämää sanelemalla, miten elää, toimia ja tuntea. Se on jatkuvasti läsnä ja voi muotoutua osaksi  identiteettiä , kun henkilö kokee olevansa huono, kelpaamaton ja puutteellinen.

Häpeä on myös oppimistyökalu

Häpeän avulla pystymme parantamaan sopimattomia käyttäytymismuotoja paremmiksi. Sitä omaksutaan kulttuurisesti, ja se auttaa monia nuoria ihmisiä olemaan vuorovaikutuksessa yhteisönsä kanssa. Kuitenkin erilaisten kulttuurien ansiosta käyttäydymme eri tavoin, koska mitä saatat havaita eräässä kulttuurissa, voi olla sopimatonta käytöstä toisessa kulttuurissa. Jotkut käyttäytymismuodot aktivoivat häpeän tunnetta, mutta se voi vaihdella paljonkin paikan mukaan. Häpeän tunne itsessään on kuitenkin universaali tunne.

On hyvin normaalia, että lapsi tuntee välillä häpeää, sillä sen avulla lapsi oppii mukautumaan yhteiskuntaan, sillä häpeä vahvistaa lasta negatiivisella tavalla, mikäli hän loukkaa sosiaalisia normeja.

Mitä tapahtuu, jos vanhemmat rankaisevat lasta häpeää aiheuttaneen tilanteen jälkeen?

Tällaisessa tilanteessa lapsi voi liittää häpeään pelkoa, mikä voi estää oppimista. Lapsi saattaa tuntea itsensä vajavaiseksi ja yksinäiseksi. Pelon ja häpeän tunne saattaa saada lapsen tuntemaan itsensä väärinymmärretyksi, tai että hän ei ole tarpeeksi hyvä.

Lapsen toksinen häpeä syntyy, kun siihen on liitettynä pelon tunne.

Siksi onkin tärkeää yrittää korjata lapsen käytöstä ystävällisyydellä ja hellyydellä, jotta lapsi oppii läksynsä, mutta ei kuitenkaan assosioi häpeää mihinkään pahaan. Tällä tavoin lapsella säilyy positiivinen tunne ja voit auttaa lasta korjaamaan virheensä, ilman että hän tuntee itsensä huonommaksi ihmiseksi.

Miksi lapsen toksinen häpeä kehittyy?

Jos rankaiset lasta jokaisesta hänen tekemästään virheestä tai sopimattomasta käytöksestä, lapselle saattaa kehittyä toksinen häpeä. Tämä voi aiheuttaa lapselle äärimmäistä nolostumista, mikä voi vaikuttaa hänen itsetuntoonsa sekä itseluottamukseensa. Tätä myöten toksisella häpeällä voi olla merkittävä vaikutus lapsen elämään.

Onko mahdollista, että välität itse toksista häpeää lapsellesi? Kyllä, näin voi tapahtua monin eri tavoin. Esimerkkinä se, että olette lapsenne kanssa julkisella paikalla hänen saadessaan kiukkukohtauksen. Saatat nolostua ja torut lastasi. Syy, joka kiukkukohtauksen aiheutti, saattaa jäädä taka-alalle, ja lapsi tuntee ainoastaan häpeää.

Jos näin tapahtuu, on tärkeää puhua lapselle siitä, miksi reagoit tavallasi, ja miksi lapsen käytös oli sopimatonta. Me kaikki voimme oppia tekemistämme virheistä, niin myös lapset.

Vanhemmat saattavat aiheuttaa lapselleen toksista häpeää.

Kuinka välttyä toksiselta häpeältä?

On tärkeää, että vanhemmat työstävät omia tunteitaan ja emootioitaan. Sinun pitää olla tietoinen siitä, mikä aiheuttaa lapsellesi häpeää löytääksesi siihen helpotusta. Kuten tiedetään, lapsi jäljittelee vanhempiensa käyttäytymistä. Yrittääksesi estää toksisen häpeän kehittymistä lapsellasi, kokeile seuraavia keinoja.

Vältä rangaistusten käyttöä ja moittimista

Jos haluat lapsesi muuttavan käyttäytymistään, tulee sinun osoittaa hänelle empatiaa. Tällä tavoin lapsi alkaa erottamaan sopivan ja sopimattoman käytöksen ilman, että tarvitsee turvautua rangaistuksiin.

Hyödynnä positiivista vahvistamista

Jos keskityt positiiviseen vahvistamiseen, lapsen aivot alkavat kontrolloida impulsseja sekä luoda yhteyksiä. Mitä enemmän ymmärrystä osoitat lapsellesi, sitä paremmin lapsi kykenee kanavoimaan impulssejaan. Jos lasta kritisoidaan, hän saattaa vastustaa kaikenlaisia yrityksiä hallita hänen käyttäytymistään.

Ole hyvä esimerkki

Kaikki tietävät, että vanhemmat ovat lapsensa tärkeimmät roolimallit. Lapsi sisäistää luonnostaan sen, että kaikki mitä vanhemmat tekevät on oikein. Tämä tarkoittaa myös sitä, että lapsen on vaikea osoittaa sellaista käytöstä, jota hän ei todista kotonaan. Joten pidä siis mielessä, että mikäli huudat, niin huutaa lapsikin.

Puhu avoimesti ja vältä tabujen syntymistä

Jos et puhu kotonasi avoimesti, lapsi saattaa alkaa salailemaan sinulta asioita, ja tuntea niistä häpeää. Lapsi saattaa piilotella asioita, joista ei puhu, tai hän saattaa luulla, että jokin asia on väärin kun siitä ei puhuta, ja asiat menevät vain huonompaan suuntaan. Ei tulisi vältellä minkäänlaisia puheenaiheita, jotta niistä ei muodostuisi tabuja.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.