Mitä tulee ottaa huomioon ennen lemmikin antamista lapsille?
 

Mitä tulee ottaa huomioon ennen lemmikin antamista lapsille?

Lemmikki on hyvä lahjavaihtoehto lapsille, mutta sinun on otettava huomioon useita tekijöitä kaikkien mukavuuden ja turvallisuuden takaamiseksi.
Mitä tulee ottaa huomioon ennen lemmikin antamista lapsille?
Marcela Alejandra Caffulli

Kirjoittanut ja tarkastanut lastenlääkäri Marcela Alejandra Caffulli.

Viimeisin päivitys: 01 marraskuuta, 2022

Eläimet ovat yksi niistä lahjoista, joita lapset pyytävät vanhemmiltaan eniten. Tällaista lahjaa ei kuitenkaan voi antaa kevyin perustein. Ennen lemmikin antamista lapsille on otettava huomioon useita näkökohtia, joista kerromme alla.

Lemmikin antaminen lahjaksi voi olla loistava idea, sillä kuka lapsi ei rakastaisi saada sellaista? Yleensä lapset kallistuvat koirien tai kissojen puoleen, joista tuleekin heidän parhaita ystäviään leikkeihin, kävelyllä käymiseen ja ajanvietteeksi. Kannattaa kuitenkin miettiä sitä suurta vastuuta, joka lemmikkiin liittyy, sillä kyseessä ei ole esine, vaan hoitoa ja huomiota tarvitseva elävä olento.

Huomioi nämä asiat ennen lemmikin antamista lapsille

Ennen kuin ostat lemmikin kaupasta tai adoptoit sellaisen eläinsuojelusäätiöstä tai -järjestöstä, käytä aikaa hyötyjen ja haittojen analysointiin tehdäksesi parhaan päätöksen. Tässä on muutamia huomioita, jotka kannattaa pitää mielessä.

1. Lemmikki tarvitsee aikaa ja huomiota

Yksi ensimmäisistä huomioitavista asioista lemmikin antamisessa lapsille on se, että se tarvitsee hoitoa, aikaa ja huomiota. Tämän vastuun ei pitäisi kuulua vain lapsille, vaan myös aikuisille. On selvää, ettei lapsilla ole kykyä tai kypsyyttä hoitaa eläintä yksin (vaikka he saattavat niin luulla pyytäessään lemmikkiä), joten sinun on tehtävä se joko itse tai jaettava tehtävät muun perheen kanssa.

Lemmikkiä täytyy muun muassa ruokkia, pestä, leikityttää, viedä kävelylle ja kouluttaa. Sinun tulee myös pohtia, onko sinulla pitkän aikavälin taloudellisia resursseja ostaa sille ruokaa, viedä se eläinlääkärille, tarjota sille lääkkeitä, rokotteita tai leluja virikkeeksi, ja oletko valmis maksamaan mahdolliset äkilliset sairauskulut.

2. Millainen lemmikki lahjaksi kannattaa antaa?

Lapset pitävät yleensä koirista tai kissoista, mutta heitä voivat miellyttää myös muut eläimet, kuten hamsterit, kanit, kalat, kilpikonnat tai jotkut linnut. Valitse heille mieluinen lemmikki ja etsi ystävällinen rotu, mikäli kyseessä on koira tai kissa. Näin lapset voivat rauhassa leikkiä ja pitää hauskaa sen kanssa, ja sinulla on mielenrauha.

Parhaita koirarotuja lapsiperheisiin ovat labradorinnoutajat, beaglet, bernhardinkoirat, snautserit ja colliet, jotka ovat helliä, leikkisiä ja helppoja kouluttaa. Jos lapsesi pitävät kissoista, seurallisimpia kissoja ovat maine coonit, persialaiset, turkkilaiset angorat, siamilaiset ja himalajakissat.

Harmaa pitkäkarvainen kissa, jolla on siniset silmät.
Himalajakissa on yksi seurallisimmista kissaeläimistä ja saattaa olla loistava seuralainen lapsillesi.

3. Minkä ikäisille lapsille lemmikki kannattaa antaa?

Ikä on erittäin tärkeä tekijä, kun etsit lemmikkiä lapsillesi. Kun lapset ovat 5–6-vuotiaita, heille kannattaa antaa kissa tai koira. Tässä iässä he ovat tarpeeksi vanhoja ymmärtämään, että lemmikki on elävä olento eikä lelu, ja he voivat osallistua sen hoitoon.

Pienemmille lapsille sopivat vähemmän huomiota tarvitsevat lemmikkieläimet, kuten hamsterit, kilpikonnat ja tietyt kalat, koska ne eivät vaadi paljon aikaa tai vaivaa. Muista kuitenkin, että nämä eläimet ovat erittäin hauraita, joten sinun tulee aina valvoa lapsiasi niiden lähettyvillä.

4. Ota kotisi huomioon ennen kuin annat lemmikin lapsille

Jos aiot tuoda lemmikin taloosi tai asuntoosi, varmista, että siellä on tarpeeksi tilaa lasten uudelle ystävälle. Sinun on tarjottava sille mukava nukkumapaikka, suojaa sateelta ja auringolta sekä mahdollisuus juosta ja leikkiä.

Jos kyseessä on suuri eläin, se tarvitsee paljon enemmän tilaa. Mieti myös, kuka voi huolehtia siitä ollessasi poissa tai minne aiot jättää sen lähtiessäsi lomamatkalle.

Jos asut vuokralla, sinun on varmistettava omistajalta, että lemmikin pitäminen on sallittua.

5. Allergiat

Kun tuot lemmikkiä kotiisi, ota huomioon siellä asuvien ihmisten allergiat. Jos joku on allerginen esimerkiksi kissoille, on parasta olla tuomatta kissaa kotiin. Valitse jokin muu eläin, joka ei aiheuta ongelmia yhdellekään perheenjäsenelle.

Tyttö aivastaa lähellä kultaistanoutajaa.
Uutta lemmikkiä valitessasi sinun on otettava huomioon, voiko joku saada siitä allergisen reaktion.

6. Uuden elämäntavan omaksuminen

Kun aiot antaa lemmikin lapsillesi, sinun tulee ottaa huomioon, että koko perheen elämäntapa tulee sen seurauksena muuttumaan.

Päätös lemmikin tuomisesta kotiin tulisi olla yksimielinen. Jokaisen tulee suostua osallistumaan eläimen hoitoon ja ilmaista halukkuutensa elää sen kanssa sekä tehdä sen olosta mukava ja turvallinen.

7. Eläimen valmistelu

Jos olet päättänyt antaa lapsillesi koiran tai vaikkapa kissanpennun, varmista, että se on rokotettu ja madotettu. Käytä se ennen kotiin tuomista eläinlääkärillä saadaksesi tietää, onko sillä mitään sairauksia, ja kysy eläinlääkäriltä eläimen rokotusaikataulusta, jotta voit noudattaa sitä tarkasti. Tämä turvaa sekä eläimen että perheesi terveyden.

Opeta lapsillesi vastuuntuntoa

Lemmikki kotona opettaa lapsille vastuuntuntoa, kunnioitusta ja rakkautta eläimiä kohtaan. Samalla lapset kehittävät kommunikaatiotaitojaan, sillä he oppivat sosiaalisiksi, empaattisiksi ja ilmaisemaan tunteitaan.

Kun olet ottanut kaikki nämä näkökohdat huomioon, päätä mikä eläin ja rotu sopii kotiisi parhaiten ja toivota uusi jäsen tervetulleeksi. Lemmikin omistaminen tuo monia hyötyjä lapsille ja koko perheelle.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.