Voiko allasveden kloori aiheuttaa allergioita? - Äitiyden Ihme
 

Voiko allasveden kloori aiheuttaa allergioita?

Et ehkä tiennyt, että uima-altaiden puhtaanapitoon käytetty kloori saattaa aiheuttaa hengitystieongelmia ja ihoallergioita. Sinun ja lapsesi ei kuitenkaan välttämättä tarvitse luopua kokonaan uima-altaalla vietetyistä kesäpäivistä.
Voiko allasveden kloori aiheuttaa allergioita?

Kirjoittanut Yamila Papa

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Lue tästä artikkelista, kuinka allasveden kloori voi aiheuttaa tiettyjä terveysongelmia. Opit myös, kuinka kloorin aiheuttamia allergiaoireita voidaan ehkäistä ja hoitaa.

Allasveden kloori saattaa aiheuttaa hengitystieoireita

Monelle kloorin tuoksu palauttaa mieleen muistoja, jotka vievät takaisin uima-altailla nautittuihin kesiin, perheen kanssa vietettyyn aikaan tai jännittävään uimakoulukokemukseen. Jotkut taas valitettavasti liittävät kloorin hajun hengitystieongelmiin ja allergioihin.

Uima-altaiden puhtaanapitoon käytettävä kloori on voimakas ja haitallinen yhdiste terveydellemme, ja se voi aiheuttaa allergioita niin lapsille kuin aikuisillekin. Vastasyntyneillä allasveden kloori voi olla yhteydessä myös hengitystiesairauksien, kuten astman, kehittymisen riskiin.

Sisä- ja ulkoilma-altaiden kloorin vaikutukset ovat melko samanlaiset. Todennäköisyys saada kloorista johtuva allergia riippuu siitä, kuinka paljon uima-altaassa viettää aikaa, miten usein sukeltaa ja kuinka paljon kloorivettä nielee.

Mitä nuorempi lapsi, sitä suurempi todennäköisyys on, että allasveden kloori aiheuttaa hänelle allergioita. Ensimmäisiä allergian merkkejä ovat silmien ja nenän ärtyneisyys. Voi esiintyä myös yskimistä, oksentelua ja hengitysvaikeuksia.

Allasveden kloori ja sen aiheuttama allergia saattavat ärsyttää silmiä ja nenää

Allasveden kloori saattaa aiheuttaa ihoallergioita

Kun ulkona on kuuma, teemme melkeinpä mitä tahansa viilentääksemme itseämme. Ja jos on oikein onnekas ja omistaa uima-altaan kotona tai ystävän luona, tuntee silloin olonsa onnellisimmaksi ihmiseksi maan päällä.

Kuitenkin sukeltaminen klooriveteen saattaa tuoda mukanaan ei-toivottuja seurauksia iholle. Sen aiheuttaa uima-altaan puhdistamiseen tarkoitettu kloori, joka saattaa tehdä ihosta kuivan sekä herkän allergisille reaktioille.

Kaikista herkimmät alueet kloorin vaikutuksille ovat silmät, nenä ja intiimialue. Jos silmät punottavat monen tunnin uima-altaassa olon jälkeen, on se selvä merkki siitä, miten kloori voi vaikuttaa myös verinahkaan.

Kloori kuivattaa ihoa, etenkin jos ui uima-altaassa joka päivä. Ihmisen ihoa suojelee ulkoisilta tekijöiltä eräänlainen kerros, joka voi ohentua, muuttua tai jopa kokonaan kadota voimakkaiden kemikaalisten yhdisteiden vaikutuksesta. Näin käy varsinkin niiden ihmisten kohdalla, joilla on hyvin herkkä ja ohut iho.

Eikä siinä kaikki, vaan kloori vaikuttaa myös hiuksiin – erityisesti vaaleisiin hiuksiin – ja kynsiin. Mutta onko tämä yhdiste ainoa syyllinen?

Monet muutkin uima-altaita puhdistavat yhdisteet sisältävät terveydellemme haitallisia aineksia, kuten kuparisulfaattia, rautaa ja metalleja.

Vastasyntyneillä allasveden kloori voi olla yhteydessä myös hengitystiesairauksien, kuten astman, kehittymisen riskiin.

Kuinka välttää kloorin aiheuttamia allergiareaktioita?

Allasveden kloori on tarkoitettu desinfioimaan uima-altaita, vähentämään altistumista tietyille bakteereille – kuten E. coli- bakteerille – sekä pitämään uima-altaan veden hyvälaatuisena pitkiä aikoja. On siis tärkeää muuttaa tiettyjä tapoja, jotta kloorin aiheuttamilta allergioilta voisi yrittää välttyä:

  • Älä vietä uima-altaassa aikaa enempää kuin tunnin verran tauotta.
  • Käytä uimalaseja, nenäklipsiä sekä uimalakkia suojelemaan hiuksiasi.
  • Käy perusteellisessa suihkussa uima-altaassa oleilun jälkeen sekä pese kunnolla uimapukusi.
Kloorilta voi suojautua käyttämällä oikeanlaisia varusteita
  • Älä niele uima-altaan vettä.
  • Käy välillä uimassa järvessä tai meressä uima-altaan sijaan.
  • Valitse sellaisia uima-altaita, joissa ei käy paljon ihmisiä tai vältä sellaisia aikoja, jolloin uima-altaalla on paljon ihmisiä.
  • Kysy henkilökunnalta, kuinka uima-altaita pidetään puhtaina.
  • Jos kotonasi on uima-allas, käytä siihen kevyempiä klooriyhdisteitä.

Pitää siis paikkansa, että allasveden kloori voi aiheuttaa joillekin ihmisille allergioita, mutta jos varaudut uima-altaassa oleiluun oikein, pystyt nauttimaan kesästä uima-altaalla ilman huolia.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.