Parhaat lemmikit lapsille - Eläimemme
 

Parhaat lemmikit lapsille

Parhaat lemmikit lapsille
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 27 tammikuuta, 2021

Parhaat lemmikit lapsille ovat sellaisia, joilla on kärsivällinen, hellä ja kiltti luonne, ja jotka tulevat luonnostaan hyvin toimeen myös perheen pienimpien kanssa. Eläimen kanssa kasvamisella on positiivinen vaikutus lapsen fyysiseen, emotionaaliseen, kognitiiviseen ja sosiaaliseen kehitykseen. Lemmikistä huolehtiminen muun muassa opettaa vastuun kantamista, vähentää stressiä ja kehittää empatiakykyä.

Lähes kaikki lapset rakastavat eläimiä, ja on tavallista, että 5-6 vuoden iässä lapsi alkaa pyytää lemmikkiä, jos sellaista ei perheessä jo ole. On kuitenkin muistettava, että lemmikki ja sen hoitaminen on aina lopulta vanhempien vastuu, vaikka lapsen onkin hyvä auttaa eläimen hoitamisessa.

Lemmikin hyödyt lapselle

Lemmikeistä on lapsille monenlaisia hyötyjä, joista yksi on tutkimusten mukaan se, että lemmikki parantaa lapsen fyysistä terveyttä. Eläimen kanssa aikaa viettävät vauvat altistuvat runsaalle määrälle bakteereja, ja kun lapsen vastustuskyky tottuu näihin mikrobeihin, elimistö alkaa kehittää tehokkaampia suojelumekanismeja ja kasvaa vahvemmaksi. Esimerkiksi alle vuoden vanhat lemmikin kanssa elävät vauvat sairastavat kylminä vuodenaikoina vähemmän flunssaa kuin lapset, joiden perheessä ei ole eläintä.

Lapsi ja koira

Terveyteen liittyvien hyötyjen lisäksi lemmikin kanssa kodin jakamisesta on myös muun tyyppisiä etuja lapsille:

  • Tunteiden kokeminen seuralaisen kanssa. Eläimiä rakastava lapsi kokee lemmikin kanssa leikkimisen luonnolliseksi, samaan tapaan kuin ystävän kanssa ajan viettämisen. Viha, ilo ja muut tavalliset lapsen tunteet ovat syvempiä ja tuovat enemmän positiivisuutta elämää kohtaan, kun ne saadaan jakaa lemmikin kanssa.
  • Vastuuntunnon oppiminen. Jos lapsi rakastaa eläimiä, hänet kannattaa ottaa ikään sopivalla tavalla mukaan lemmikin hoitamiseen. Kävelytykset, peseminen ja ruokkiminen antavat lapselle tunteen vastuusta, ja tämä oppi kestää koko loppuelämän ajan.
  • Kärsivällisyyden kehittyminen. Kun perheeseen tulee lemmikki, lapsi saa kokea kaikki eläimen kanssa elämisen positiiviset puolet, mutta hänen täytyy myös oppia sietämään lemmikin kanssa elämisen vähemmän miellyttäviä puolia.
  • Eläimen tarkkaileminen ja siitä oppiminen. Uteliaisuus on yksi lasten parhaista ominaisuuksista. Jos lapsella on lemmikki, hän saattaa viettää päiväkausia eläimen käytöstä tutkien ja tarkkaillen, verraten jokaista uutta huomiota omiin kokemuksiinsa.

Mielessä pidettäviä asioita lemmikkiä valittaessa

Lapsi ja koira

Kun lapsiperheeseen valitaan lemmikkiä, muutama perusasia kannattaa pitää mielessä:

  • Lapsi voi luvata sitoutuvansa lemmikin hoitoon ja kantavansa siitä vastuun. Näin saattaakin aluksi tapahtua, mutta usein vastuut jäävät lopulta vanhempien kannettaviksi. Eläimen hoitaminen ja sen terveyden ja onnellisuuden varmistaminen onkin aina lopulta perheen aikuisten vastuulla.
  • Se, että lapsi pyytää lemmikkiä muutamaan otteeseen, ei ole hyvä syy hankkia eläintä. Lapsen mieli muuttuu nopeasti, ja vanhempien onkin syytä seurata, miten kauan lapsi toivoo lemmikkiä. Vaikka lapsi olisi puhunut eläimestä pitkään, hänen kiinnostuksensa sitä kohtaan saattaa hiipua siinä vaiheessa, kun eläin lopulta saapuu kotiin.
  • Eläimen tulee olla koko perheen lemmikki, ja jokaisen perheenjäsenen täytyy sitoutua sen hoitamiseen. Eläimen kanssa eläminen ei ole aina pelkkää ruusuilla tanssimista, ja lemmikin hankkivan on oltava valmis sietämään myös kaikki siihen liittyvät negatiiviset aspektit.

Parhaat lemmikit lapsille

Vastaus kysymykseen siitä, millainen lemmikki sopii lapsiperheeseen, riippuu ennen kaikkea perheen arjesta ja elämäntyylistä. Jos eläin joutuu viettämään päivittäin tuntikausia yksin, runsaasti seuraa tarvitseva eläin, kuten koira tai kissa, ei välttämättä ole paras vaihtoehto. Nämä eläimet kaipaavat muutenkin enemmän huomiota ja aktivointia kuin esimerkiksi kalat, kilpikonnat tai hamsterit.

  • Alle 3-vuotiaat lapset eivät vielä kykene kantamaan minkäänlaista vastuuta eläimestä, eivätkä hoitamaan lemmikkiä.
  • Yli 4-vuotiaat lapset voivat suorittaa tiettyjä lemmikin hoitoon liittyviä askareita, kuten auttaa eläimen ruokkimisessa tai sen häkin puhdistamisessa. Hyvä valinta on eläin, joka ei tarvitse runsaasti hoitoa. Esimerkkeinä mainittakoon kilpikonna, tietyt linnut, hamsteri ja jopa kissa. On hyvä muistaa, että kissa tarvitsee runsaasti ihmisen seuraa, leikittämistä ja aktivointia, eivätkä kaikki kissat tule toimeen lasten kanssa.
  • Koiran hankintaa kannattaa lykätä siihen asti, kunnes lapsi on 6-vuotias. Rodusta riippumatta koira tarvitsee runsaasti huomiota, liikuntaa ja myös hyvän koulutuksen.

Kannattaako valita pentu vai aikuinen eläin?

Kun lapsiperheeseen päätetään hankkia kissa tai koira, joudutaan miettimään myös, minkä ikäinen eläin sopii perheeseen parhaiten. Lapsiperheeseen sopii usein hyvin 1-5-vuotias lemmikki, sillä tämän ikäiset kissat ja koirat sopeutuvat tyypillisesti hyvin elämään lasten kanssa. Tässä iässä eläin ei ole enää energinen ja koulutusta vaativa pentu, mutta ei myöskään vanhus, joka ei enää sopeudu uusiin asioihin ja joka saattaa kärsiä vanhuuden mukanaan tuomista fyysisistä vaivoista.

Parhaat lemmikit lapsille

Esimerkkejä lapsiperheisiin sopivista koiraroduista

Lapsiperheisiin sopivat koirarodut sopeutuvat lasten energiatasoon ja uteliaisuuteen. Ne ovat luonteeltaan tasapainoisia, aktiivisia ja osallistuvat innoissaan seikkailuihin. Se, että perheessä on lapsia, ei välttämättä tarkoita, että koiran täytyy olla pieni, sillä koko ei määritä, miten eläin käyttäytyy ja oppii.

Esimerkiksi seuraavat koirarodut sopivat usein hyvin myös lapsiperheisiin:

  • Beagle on ystävällinen, aktiivinen ja keskikokoinen koira, joka pitää lasten kanssa leikkimisestä ja voi viihdyttää heitä tuntikausia. Beagle kuitenkin tarvitsee paljon liikuntaa, ja koska se on ajokoira, sen täytyy saada seurata jäljitysvaistoaan.
  • Bokserin voima, älykkyys ja fyysinen kestävyys tekevät siitä erinomaisen vartiokoiran lasten suojaksi. Se on myös herttainen ja leikkisä seuralainen. Kyseessä on keskikokoinen koira, joka tarvitsee tilaa ja päivittäistä liikuntaa purkaakseen ylimääräisen energiansa.
  • Labradorinnoutaja on älykäs, kiintymystä osoittava, uskollinen ja kärsivällinen koira. Se on energinen, mutta kuitenkin tarpeen tullen rauhallinen eläin, joka sopii erinomaisesti lapsiperheeseen.
  • Kultainennoutaja on monella tapaa hyvin samanlainen koira kuin labradorinnoutaja. Myös se on älykäs, uskollinen, tottelevainen ja hyväluontoinen eläin, joka oppii nopeasti.
  • Villakoira on yksi älykkäimmistä ja nopeiten oppivista koirista, joka rakastaa myös lasten kanssa leikkimistä. Villakoira kuitenkin tarvitsee erittäin hyvän koulutuksen.
  • Bordercollie on usein listattu maailman älykkäimmäksi koiraksi, ja sillä on myös tasapainoinen ja tottelevainen luonne. Nämä koirat sopeutuvat kaupunkiin, mutta ne tarvitsevat tilaa ja liikuntaa, minkä lisäksi niiden turkki vaatii säännöllistä harjausta.
  • Yorkshirenterrieri on yksi maailman suosituimmista koiraroduista. Se on uskollinen ja energinen seurakoira ja pienestä koostaan huolimatta loistava vahtikoira.
  • Myös sekarotuiset koirat voivat olla loistava valinta lapsiperheeseen. Puhdasrotuisten lajitovereidensa tavoin myös ne oppivat ja mukautuvat perheen rutiineihin – tietysti yksilöstä riippuen.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Gómez G., L. F., Atehortua H., C. G., & Orozco Padilla, S. C. (2007). La influencia de las mascotas en la vida humana. Revista Colombiana de Ciencias Pecuarias, ISSN-e 0120-0690, Vol. 20, No. 3, 2007, Págs. 377-386.
  • González Jiménez, A., Márquez Hernández, V., López Rodríguez M. (2015). Educación y salud en una sociedad globalizada. Edition: 1ª, Chapter: 39. Universidad de Almería. Pp.186-192. Extraído de: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=VjwwBwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PA186&dq=amistad+mascotas+y+niños&ots=gZSP8yTJVE&sig=wQCtniVtSde2BjvJE-1BaibDLEA#v=onepage&q=amistad%20mascotas%20y%20niños&f=false
  • Martínez, C. A. C., Garaviño, S. M. H., Martínez, D. I. J., & Restrepo, M. T. (2011). Estudio descriptivo de los efectos que ejerce el perro como mascota en el desarrollo de la motricidad gruesa de infantes sanos de cinco años de edad. Revista Lasallista de Investigacion.
  • Taxa, J. (2012). Representaciones y vínculo entre niños y sus mascotas (MasterThesis). Pontificia Universidad Católica de Perú. Lima. Extraído de: http://tesis.pucp.edu.pe/repositorio/bitstream/handle/123456789/1701/TAXA_MARCOS_JUAN_CARLOS_REPRESENTACIONES.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.