Parhaat pienet koirarodut lapsiperheisiin - Eläimemme
 

Parhaat pienet koirarodut lapsiperheisiin

Parhaat pienet koirarodut lapsiperheisiin
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Usein ajatellaan, että lapsiperheeseen sopivat erityisesti pienet koirat, mutta tämä ei pidä täysin paikkaansa. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan paras koira lapsiperheeseen on itse asiassa keskikokoinen koira, jolla on kärsivällinen luonne. Tämä johtuu siitä, että lasten voi olla vaikea käsitellä paitsi valtavan suurta, myös hyvin pientä koiraa. Pieni koira voi myös vahingossa jäädä leikeissä lasten jalkoihin.

Myöskään herkästi ääniin reagoiva tai omaa tilaa kaipaava ja hälinää huonosti kestävä koira ei yleensä ole paras valinta lapsiperheeseen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö mitkään pienet koirat sopisi elämään lasten kanssa. Alla listaammekin parhaat pienet koirarodut lapsiperheisiin.

Ennen koiran hankintaa huomioon otettavia tekijöitä

Mitä tahansa lemmikkiä hankittaessa täytyy ottaa huomioon monia tekijöitä, ja tämä pätee erityisen hyvin koirien kohdalla, sillä ne tarvitsevat enemmän hoitoa ja huomiota kuin monet muut eläimet. Aivan ensimmäisenä on arvioitava, onko perheellä mahdollisuus viettää tarpeeksi aikaa koiran kanssa. Ei nimittäin riitä, että lemmikki ruokitaan ja käytetään pihalla tarpeillaan, vaan koira tarvitsee päivittäin runsaasti liikuntaa, aktivointia, virikkeitä ja huomiota. Lemmikin hankinta täytyy myös aina suunnitella niin, että eläimelle pystytään tarjoamaan hyvä ja sen tarpeisiin sopiva hoito koko sen eliniäksi.

On myös tärkeä punnita, onko perheellä taloudelliset valmiudet huolehtia lemmikistä. Koiran ruokien, lelujen ja muiden tarvikkeiden hankkiminen maksaa joka kuukausi, ja erityisen kalliiksi voivat käydä eläinlääkäri- ja lääkekulut, jos lemmikki sairastuu tai loukkaantuu.

Parhaat pienet koirarodut lapsiperheisiin

Myös kodin koko ja sijainti ovat lemmikin hankkimiseen vaikuttavia asioita. Pienessä kodissa asuminen ei tarkoita, etteikö lemmikkiä voisi hankkia, mutta kannattaa miettiä, millainen eläin pystyy elämään onnellista elämää juuri omassa kodissa. Lähes jokainen koira nauttii, kun sillä on tilaa ympärillään ja oma piha käytössään, mutta kaikki koirat eivät vaadi näitä asioita. Pieni tai keskikokoinen koira viihtyy yleensä hyvin myös kaupunkiasunnossa, kunhan se pääsee ulkoilemaan tarpeeksi.

Koiran hankkimisen syyksi ei riitä se, että ajatus eläimestä on hauska tai että perheen lapsen haluavat lemmikin. Lähes kaikki lapset rakastavat eläimiä, ja onkin tavallista, että 5-6 vuoden iässä lapsi alkaa pyytää lemmikkiä, jos perheessä ei sellaista jo ole. On kuitenkin muistettava, että lemmikki on aina lopulta vanhempien vastuulla, vaikka lapsen onkin hyvä auttaa sen hoitamisessa.

Lemmikkiä ei saisi koskaan hankkia hetken mielijohteesta tai vain koska eläin sattuu olemaan suloinen pentuna. Eläimet eivät ole leluja tai esineitä, vaan eläviä olentoja, joista huolehtimiseen täytyy sitoutua vuosiksi. Vanhempien täytyy olla myös valmiita opettamaan perheen lapsia käyttäytymään oikein koiran seurassa.

Lemmikin hyödyt lapselle

Lemmikin kanssa elämisen on todistettu hyödyttävän ihmisen terveyttä monella tapaa, ja tämä pätee yhtä lailla lapsiin kuin aikuisiinkin. Eläimen kanssa eläminen opettaa muun muassa kunnioitusta, eläinrakkautta ja seuraavia asioita:

  • Vastuullisuus. Jos lapsi rakastaa eläimiä, hänet kannattaa ottaa ikään sopivalla tavalla mukaan lemmikin hoitamiseen. Kävelytykset, peseminen ja ruokkiminen antavat lapselle tunteen vastuusta, ja tämä oppi kestää koko loppuelämän ajan.
  • Kärsivällisyys. Kun perheeseen saapuu lemmikki, lapsi saa kokea kaikki eläimen kanssa elämisen positiiviset puolet, mutta hänen täytyy myös oppia sietämään lemmikin kanssa elämisen vähemmän miellyttäviä puolia.
  • Emotionaalisen siteen ja luottamuksen syntyminen. Joillakin lapsilla on vaikeuksia ilmaista rakkautta toisia ihmisiä kohtaan. Lemmikkiä lapsi kuitenkin pystyy ongelmitta rakastamaan vilpittömästi, mikä parhaassa tapauksessa auttaa häntä viestimään yleisesti ottaen entistä avoimemmin.
  • Eläimestä oppiminen. Uteliaisuus on yksi lasten parhaista ominaisuuksista. Jos lapsella on lemmikki, hän saattaa viettää päiväkausia eläimen käytöstä tutkien ja tarkkaillen, verraten jokaista uutta huomiota omiin kokemuksiinsa.
  • Tunteiden kokeminen seuralaisen kanssa. Eläimiä rakastava lapsi kokee lemmikin kanssa leikkimisen luonnolliseksi, samaan tapaan kuin ystävän kanssa ajan viettämisen. Tunteet ovat syvempiä ja tuovat enemmän positiivisuutta elämään, kun ne saadaan jakaa rakkaan ystävän kanssa.

Parhaat pienet koirarodut lapsiperheisiin

Bichon frisé

Bichon frisé on iloinen, leikkisä ja vilkas seurakoira, joka sopii yleensä hyvin myös lapsiperheen lemmikiksi. Nämä perheensä kanssa mielellään aikaa viettävät koirat ovat kohtalaisen itsepäisiä, joten omistajan täytyy opettaa lemmikkiä johdonmukaisesti heti sen uuteen kotiin saapumisesta alkaen.

Parhaat pienet koirarodut lapsiperheisiin

Mopsi

Mopsit ovat suosittuja koiria ympäri maailmaa, eivätkä ne ole tätä pelkästään hauskan ulkomuotonsa, vaan myös mahtavan luonteensa vuoksi. Mopsit ovat todella sosiaalisia koiria, jotka tulevat hyvin toimeen sekä ihmisten että eläinten kanssa. Ne pitävät erilaisista leikeistä lajitovereidensa kanssa ja rakastavat ihmisperhettään syvästi. Mopsin parhaita ystäviä ovat usein juurikin perheen pienimmät jäsenet.

Beagle

Ystävällisyytensä ja suloisen ulkomuotonsa ansiosta nämä alun perin metsästyksessä käytetyt koirat ovat ansainneet paikkansa suosittuina lemmikkeinä. Beaglet ovat aktiivisia ja uteliaita koiria, jotka tarvitsevat runsaasti liikuntaa ja aktiviteetteja. Perusluonteeltaan ne ovat älykkäitä, lempeitä, iloisia, sopeutuvia, itsenäisiä ja jopa itsepäisiä, minkä vuoksi ne tarvitsevat johdonmukaisen koulutuksen.

Ranskanbulldoggi

Ranskanbulldoggi on pieni ja aktiivinen seurakoira, jonka juuret ovat rodun nimestä huolimatta Englannissa. Tämän koiran luonne ja muut piirteet tekevät siitä täydellisen lemmikin esimerkiksi perheille ja pienessä asunnossa asuville.

Villakoira

Villakoirat jaetaan säkäkorkeuden perusteella neljään kokomuunnokseen, eli toyvillakoiriin, kääpiövillakoiriin, keskikokoisiin villakoiriin ja isovillakoiriin. Nämä koirat tunnetaan paitsi kiharasta turkistaan, myös älykkyydestään ja oppimiskyvystään. Villakoira rakastaa huomiota, ja turhautuessaan tai joutuessaan viettämään liikaa aikaa yksin, se voi omaksua huonoja tapoja ja alkaa esimerkiksi haukkua.

Sekarotuiset koirat

Myös monet sekarotuiset koirat sopivat erinomaisesti lapsiperheisiin. Sekarotuisen koiranpennun kohdalla eläimen persoonallisuudesta ei kuitenkaan välttämättä tiedetä juuri mitään – etenkään, jos pennun vanhemmat eivät ole tiedossa. Sekarotuisia koiria pidetään yleisesti ottaen säyseinä, rakastavina ja helposti koulutettavina, mutta loppujen lopuksi eläimen luonne ja käytös riippuvat sen perimästä ja koulutuksesta – ja tietysti siitä, miten ihmiset ovat sitä kohdelleet.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.