Näin estät lapsia syömästä näytön ääressä
 

Näin estät lapsia syömästä näytön ääressä

Näytön ääressä syöville lapsille kehittyy todennäköisemmin ylipainoa tai epäterve suhde ruokaan.
Näin estät lapsia syömästä näytön ääressä

Viimeisin päivitys: 10 helmikuuta, 2023

Näytön ääressä syöminen ei ole vain lasten tapa: iso osa aikuisväestöstäkin katsoo televisiota tai käyttää matkapuhelinta lounaan tai illallisen aikana. Vaikka seuraukset ovat selvät, multitaskaus on dynamiikkaa, josta on tullut osa moderneja kulttuureja. Se tarkoittaa useiden asioiden tekemistä samanaikaisesti keskittymättä niistä mihinkään kunnolla.

Kun multitaskaus siirtyy ruokapöytään, haittavaikutukset fyysiselle ja psyykkiselle terveydelle alkavat pian näkyä. Tässä artikkelissa kerromme, miksi lasten ei tulisi antaa syödä näyttöjen ääressä ja miten se estetään.

Ruokailuhetket ovat päivittäinen haaste kotona

Ruoka ja syöminen heijastavat tärkeitä näkökohtia lasten fyysisen, kognitiivisen ja emotionaalisen kehityksen osalta. Siksi on tärkeää pitää huolta heidän ruokavaliostaan sekä heidän suhteestaan ruokaan.

Ruokailuhetkistä tulee usein hieman riitaisia – joko siksi, että lapset valittavat lautasellaan olevasta ruoasta, ovat liian nirsoja tai kieltäytyvät tyystin syömästä. Yksi yleinen strategia tilanteen käsittelemiseksi on tarjota heille paljon ärsykkeitä sisältävää viihdettä jonkin teknologisen laitteen avulla. Näin perhe saa syötyä rauhassa ja ilman lasten kiukuttelua.

Vuonna 2022 “Nestlé for Healthy Children” -kampanjaan osallistuneen Finis Terrae -yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että 70 prosentilla haastatelluista ihmisistä oli kyseisellä hetkellä ainakin yksi huono ruokailutottumus, kuten syöminen television tai tietokoneen ääressä.

Lapsi syö pikaruokaa maatessaan sängyllä ja katsoo jotain kannettavalta tietokoneelta.
Ruudun ääressä syömisen haittavaikutukset ovat moninaisia ja merkittäviä. Se esimerkiksi kasvattaa ylipainon ja lihavuuden riskiä.

Näytön ääressä syömisen seuraukset

Se, että lapset syövät välillä katsellen samalla piirrettyjä televisiosta tai musiikkivideoita kännykällään, ei ole kovin haitallista. Samaa voidaan sanoa teini-ikäisistä, jotka toisinaan katselevat ruokailun aikana suosikkitubettajiaan ja -vaikuttajiaan tai käyttävät pikaviestisovelluksia.

Ongelmia syntyy silloin , kun siitä tulee pikemminkin sääntö kuin poikkeus, eli kun näytön ääressä syödään valtaosa ajasta. Merkittävimmistä seurauksista voidaan nostaa esiin seuraavat:

  • Tiedostamaton syöminen: Emme ole tietoisia syömämme ruoan määrästä, mausta, koostumuksesta ja lämpötilasta. Lisäksi ruoan ravitsemuksellinen laatu on yleensä heikompi.
  • Ylipainon ja lihavuuden kohonnut riski: Impulsiivinen ja tiedostamaton syöminen vie mahdollisuuden valita tietoisesti syödyn ruoan laatu ja määrä. Ja kun keskitymme katsomaamme tai kuuntelemaamme sisältöön, meidän on vaikeampi tulkita kylläisyydentunnetta ja lopettaa syöminen ajoissa.
  • Lisää riskiä sairastua ahmimishäiriöön: Ahmimishäiriön esiintyvyys on suurempi näytön ääressä syötäessä, sillä ruokaa syödään paljon lähes huomaamatta.
  • Lisääntynyt ruokamyrkytysriski: Teknologiset laitteet sisältävät paljon bakteereja, jotka voivat saastuttaa ruokamme, jos käytämme tablettia tai matkapuhelinta ruokapöydässä.

Näin estät lapsia syömästä näytön ääressä

Jokaisella perheellä on omat sääntönsä ja kasvatustyylinsä. Jotkut ovat tiukempia, kun taas toiset ovat joustavampia ja sallivampia. Olipa oma kasvatustyylisi millainen tahansa, voit mukauttaa nämä suositukset omiin tarpeisiisi estääksesi lapsia syömästä näytön ääressä.

1. Näytä mallia

Lapset seuraavat tarkoin, mitä me aikuiset teemme. He antavat jopa enemmän painoarvoa teoillemme kuin sanoillemme. Siksi on odotettavissa, että he haluavat katsoa piirrettyjä lounaalla, jos sinäkin selaat sosiaalista mediaa tai katsot televisio-ohjelmaa syödessäsi.

Jos et siis halua lastesi syövän ruudun ääressä, sinun on näytettävä heille mallia ja laitettava matkapuhelimesi tai tietokoneesi sivuun ruokailun ajaksi.

Onnellinen perhe syö ilman elektronisia laitteita.
Keskustelua kannattaa edistää ruokailun aikana elektronisten laitteiden käytön välttämiseksi. Jutelkaa pöydän ääressä esimerkiksi kunkin perheenjäsenen päivästä tai muista kiinnostavista asioista.

2. Luo miellyttävä ilmapiiri

Yksi loistava vaihtoehto on hyödyntää ruokailuhetket perheen kanssa jutusteluun. Voit laittaa ruoat esille luovasti ja lapsia houkuttelevalla tavalla miellyttävämmän ilmapiirin luomiseksi. Näin herätät heissä tunteen siitä, että ruokailuhetket voivat olla mukavia ja hauskoja ilman näyttöjäkin.

3. Harjoittele tietoista syömistä

Tietoinen syöminen, jota kutsutaan myös tiedostavaksi syömiseksi, on kiintoisa käsite, jossa tavoitteena on syödä tietoisuustaidot huomioiden. Siinä on kyse kaikkien viiden aistin osallistumisesta ruokailuhetkeen ja kyvystä suhtautua ruokaan terveemmällä tavalla. Tällä tottumuksella on myönteinen vaikutus sitä harjoittavien ihmisten tunteisiin, mikä puolestaan edistää sopua perheessä ruokailun aikana.

Ruokailun tulisi olla erityinen hetki perheen kesken

Kun lapset keskittyvät syödessään katsomaan näyttöä, he eivät ole tietoisia siitä mitä he syövät, eivätkä pysty arvostamaan ruoan makuja, tekstuureja, tuoksuja ja värejä. Tässä mielessä keskusteluun kannustaminen ruokailun aikana näytön korvaamiseksi voikin olla hyvä vaihtoehto. Myös tietoinen syöminen voi olla kannattavaa ja valtavan hyödyllistä. On tärkeää, että lounas ja illallinen ovat mukavia ja rauhallisia hetkiä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Besoli, G., Palomas, N & Chamarro, A. (2018). Uso del móvil en padres, niños y adolescentes: Creencias acerca de sus riesgos y beneficios. Revista de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Espor. Universidad Autónoma de Barcelona. Aloma 2018, 36(1), 29-39. 
  • Nestlé por Niños Saludables & U. Finis Terrae. (2022). Observatorio Nutricional. Chile.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.