Lapsen nirsoilu ruokapöydässä
 

Lapsen nirsoilu ruokapöydässä

Nirsot lapset eivät hyväksy helposti uusia ruokia ruokavalioonsa, ja heidän ruokahalunsa voi olla heikentynyt.
Lapsen nirsoilu ruokapöydässä

Viimeisin päivitys: 05 marraskuuta, 2022

Nirso lapsi on hyvin valikoiva syömänsä ruoan suhteen. Tämä voi olla ongelmallista siksi, että uusista ruoista kieltäytyminen voi tehdä hänen ruokavaliostaan kovin yksipuolisen. Keskipitkällä aikavälillä lapsen nirsoilu voi johtaa ravintoainepuutoksiin, mikä vaarantaa hänen terveydentilansa.

On tärkeää pitää mielessä, että hyvä ruokavalio on monipuolinen ja tasapainoinen. Siinä tulee olla kasviksia ja muita tuoreita ruoka-aineita. Näistä ravintotiheistä ruoista saadaan tarvittavat ravintoaineet elimistön kunnolliseen toimintaan. On erittäin tärkeä juurruttaa lapsiin hyviä ruokailutottumuksia jo pienestä pitäen.

Mitä lapsen nirsoilu on?

Nirsoilevasta syömisestä puhuttaessa tarkoitetaan lapsia, jotka kieltäytyvät kokeilemasta uusia ruokia ja makuja, ja heillä voi olla ajoittain huono ruokahalu ja makuaistin häiriöitä. Ongelma on yleensä ohimenevä. Se rajoittaa kuitenkin suuresti lasten syömistä, mikä voi keskipitkällä aikavälillä johtaa sairauksien puhkeamiseen.

On syytä huomioida, että nirso lapsi syö vähemmän kuin keskiverto lapsi. Tämä voi johtaa energiavajeeseen, joka vaarantaa kasvun ja kehityksen. On myös tärkeää ottaa huomioon, että proteiinin tarve kasvaa lapsuudessa, kuten osoitetaan Annals of Nutrition & Metabolism -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa. Jos sitä ei täytetä, lapsen kasvu voi vaarantua.

Uusien ruokien tarjoaminen lapselle vaatii aina hieman periksiantamattomuutta. Ruoan hyväksyminen osaksi tavanomaista ruokavaliota vaatii keskimäärin noin kahdeksan maistelukertaa. Älä siis lannistu, vaan pyri tarjoamaan uutta ruoka-ainetta eri tavoin valmistettuna saadaksesi lapsesi kiinnostumaan siitä.

Lapsen nirsoilu yksipuolistaa ruokavaliota.

Miten lapsen nirsoilu vaikuttaa kasvuun

Yksi lastenlääkäreiden huolenaihe valikoivassa syömisessä on se, että nirsoilevien lasten kasvu ei ole optimaalista, koska he syövät määrällisesti vähemmän ja yksipuolisemmin kuin muut lapset. Onkin erittäin tärkeää pyrkiä turvaamaan kalorien vähimmäistarve. Jos se täyttyy, lapset kehittyvät normaalisti ilman suurempia häiriöitä.

Tämä syömishäiriö yleensä paranee ajan myötä. On arvioitu, että se alkaa 12 kuukauden iässä ja kestää korkeintaan kahden vuoden ikään asti. Siksi vanhemmat tarvitsevat kärsivällisyyttä ja periksiantamattomuutta pyrkiessään tarjoamaan mahdollisimman monipuolisen ja riittävän energiapitoisen ruokavalion.

Löytyy kuitenkin tutkimus, jonka mukaan nirsoilevat lapset ovat yleensä hieman lyhyempiä ja kevyempiä kuin ikätoverinsa. He ovat kuitenkin normaaleina pidettyjen prosenttipisteiden sisäpuolella, joten tämä ei aiheuta suurta huolta lääkäreiden keskuudessa.

Ei kuitenkaan ole olemassa tutkimuksia, jotka osoittaisivat yhteyden tämän syömishäiriön ja ylipainon tai liikalihavuuden kohonneen esiintyvyyden välillä. Tärkeintä on pyrkiä tarjoamaan pääosin tuoreista elintarvikkeista koostuva ruokavalio ja kannustaa hyviin elämäntapoihin, kuten fyysiseen aktiivisuuteen, energiankulutuksen lisäämiseksi.

Vinkkejä, joilla nirsoilun saa kuriin

Jaamme lopuksi muutamia vinkkejä lasten nirsoilun vähentämiseksi, jotta heidän ruokavalionsa olisi mahdollisimman hyvä.

  • Lautasta ei kannata täyttää kukkuralleen, vaan tarjota pieniä määriä ja antaa mahdollisuus ottaa lisää tarvittaessa.
  • Uusia ruokia tulee tarjota useaan kertaan, jotta lapsi hyväksyy ne.
  • Napostelua ja mehuja tulee välttää, koska ne voivat vähentää ruokahalua.
  • Vaihtele aterioiden valmistustapoja, jotta ne olisivat maittavia.
Ruokavaliossa tulisi olla runsaasti tuoreita ruoka-aineita.

Nirsojen lasten ruokavaliota tulee parantaa

Nirsoilla lapsilla on usein vaikeuksia saada energiantarvettaan täytetyksi, eivätkä he halua kokeilla uusia ruokia. On erittäin tärkeää olla kärsivällinen ja kannustaa mahdollisimman monipuoliseen ruokavalioon, joka kattaa välttämättömien ravintoaineiden tarpeen.

Mieltä askarruttavissa asioissa on tärkeää kääntyä lastenlääkärin tai lasten ravitsemusasiantuntijan puoleen ruokavalion optimoimiseksi ja optimaalisen kehityksen ja kasvun turvaamiseksi. Muutoin elimistön oikeanlainen toiminta saattaa keskipitkällä aikavälillä vaarantua.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.