Sopivatko keinotekoiset makeutusaineet lapsille?
Makeutusaineet ovat ryhmä makealta maistuvia aineita, joista osaa käytetään elintarvikkeiden makeuttamiseen. Niillä voidaan paitsi parantaa elintarvikkeen makua, myös pyrkiä vähentämään sen sisältämää energiamäärää. Keinotekoiset makeutusaineet on kehitetty erityisesti painonhallinnan tueksi ja diabeetikoiden verensokeripitoisuuden hallintaan.
Liiallisen sokerin saannin tiedetään olevan terveydelle haitallista, ja makeutusaineiden avulla kulutettua sokerin määrää voidaan hieman pienentää. Kuitenkin myös makeutusaineiden liialliseen käyttöön liittyy tiettyjä riskejä. Vaikka niiden turvallisuutta ja terveellisyyttä on tutkittu paljon, niiden on epäilty pahentavan useiden sairauksien riskiä, lisäävän syömistä ja vaikuttavan aineenvaihduntaan. Euroopan elintarviketurvallisuusviraston tämänhetkinen näkemys kuitenkin on, että makeutusaineet ovat turvallisia kohtuullisissa määrin käytettyinä.
Ihmisillä on luontainen mieltymys makeaan
Makean suosiminen on ihmisille luontaista. Jo vauvat maistavat sokerin, ja äidinmaidon makeus kertookin heille ruoan olevan turvallista syödä. Lisäksi makeat maut aktivoivat sellaisia aivojen alueita, jotka tuottavat ihmiselle mielihyvää. Tänä päivänä makeat ruoat ja juomat ovat monissa maissa hyvin suosittuja ja valtaavat ruokavalioista yhä enemmän tilaa. Tällaisista elintarvikkeista kertyy runsaasti piilosokeria, jolloin ruoasta saatava energiamäärä kasvaa helposti liian suureksi.
Sopivatko keinotekoiset makeutusaineet lapsille?
Ylipaino
Tutkimusten mukaan tietyt keinotekoiset makeutusaineet, kuten sakkariini ja asesulfaamikalium, lisäävät rasvan määrää lapsen kehossa, mikä puolestaan kohottaa painoindeksiä. Nämä vaikutukset ovat selkeästi nähtävissä etenkin yli 12-vuotiailla lapsilla.
Diabetes
Vuonna 2018 tehdyssä vertailututkimuksessa verrattiin makeutettuja virvoitusjuomia juovia lapsia ja teini-ikäisiä sekä saman ikäisiä lapsia ja nuoria, jotka eivät juo tämän tyyppisiä juomia. Tuloksista kävi ilmi, että makeutettuja virvoitusjuomia nauttineilla lapsilla oli kohonnut verensokeri. Vaikka keinotekoisten makeutusaineiden on pitkään ajateltu sopivan diabeetikoille, tämän tutkimuksen perusteella sokeripitoisten juomien korvaaminen keinotekoisesti makeutetuilla juomilla ei ehkäise diabetesta.
Ruoansulatusongelmat
Sokerialkoholeja, kuten ksylitolia ja sorbitolia, käytetään paitsi elintarvikkeiden makeuttamiseen, myös muun muassa hammastahnoissa ja suuvesissä. Sokerialkoholien maku muistuttaa sokeria, joskaan ne eivät ole yhtä makeita, ja niissä on vähemmän energiaa. Sokerialkoholit eivät imeydy ohutsuolessa täysin vereen, joten ne vaikuttavat verensokeriin sokeria vähemmän. Suuret määrät sokerialkoholia voivat kuitenkin aiheuttaa turvotusta ja ripulia.