Sopivatko keinotekoiset makeutusaineet lapsille? - Äitiyden Ihme
 

Sopivatko keinotekoiset makeutusaineet lapsille?

Sopivatko keinotekoiset makeutusaineet lapsille?
Silvia Zaragoza

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Silvia Zaragoza.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Makeutusaineet ovat ryhmä makealta maistuvia aineita, joista osaa käytetään elintarvikkeiden makeuttamiseen. Niillä voidaan paitsi parantaa elintarvikkeen makua, myös pyrkiä vähentämään sen sisältämää energiamäärää. Keinotekoiset makeutusaineet on kehitetty erityisesti painonhallinnan tueksi ja diabeetikoiden verensokeripitoisuuden hallintaan.

Liiallisen sokerin saannin tiedetään olevan terveydelle haitallista, ja makeutusaineiden avulla kulutettua sokerin määrää voidaan hieman pienentää. Kuitenkin myös makeutusaineiden liialliseen käyttöön liittyy tiettyjä riskejä. Vaikka niiden turvallisuutta ja terveellisyyttä on tutkittu paljon, niiden on epäilty pahentavan useiden sairauksien riskiä, lisäävän syömistä ja vaikuttavan aineenvaihduntaan. Euroopan elintarviketurvallisuusviraston tämänhetkinen näkemys kuitenkin on, että makeutusaineet ovat turvallisia kohtuullisissa määrin käytettyinä.

Ihmisillä on luontainen mieltymys makeaan

Makean suosiminen on ihmisille luontaista. Jo vauvat maistavat sokerin, ja äidinmaidon makeus kertookin heille ruoan olevan turvallista syödä. Lisäksi makeat maut aktivoivat sellaisia aivojen alueita, jotka tuottavat ihmiselle mielihyvää. Tänä päivänä makeat ruoat ja juomat ovat monissa maissa hyvin suosittuja ja valtaavat ruokavalioista yhä enemmän tilaa. Tällaisista elintarvikkeista kertyy  runsaasti piilosokeria, jolloin ruoasta saatava energiamäärä kasvaa helposti liian suureksi.

Sopivatko keinotekoiset makeutusaineet lapsille?

Sopivatko keinotekoiset makeutusaineet lapsille?

Ylipaino

Tutkimusten mukaan tietyt keinotekoiset makeutusaineet, kuten sakkariini ja asesulfaamikalium, lisäävät rasvan määrää lapsen kehossa, mikä puolestaan kohottaa painoindeksiä. Nämä vaikutukset ovat selkeästi nähtävissä etenkin yli 12-vuotiailla lapsilla.

Diabetes

Vuonna 2018 tehdyssä vertailututkimuksessa verrattiin makeutettuja virvoitusjuomia juovia lapsia ja teini-ikäisiä sekä saman ikäisiä lapsia ja nuoria, jotka eivät juo tämän tyyppisiä juomia. Tuloksista kävi ilmi, että makeutettuja virvoitusjuomia nauttineilla lapsilla oli kohonnut verensokeri. Vaikka keinotekoisten makeutusaineiden on pitkään ajateltu sopivan diabeetikoille, tämän tutkimuksen perusteella sokeripitoisten juomien korvaaminen keinotekoisesti makeutetuilla juomilla ei ehkäise diabetesta.

Ruoansulatusongelmat

Sokerialkoholeja, kuten ksylitolia ja sorbitolia, käytetään paitsi elintarvikkeiden makeuttamiseen, myös muun muassa hammastahnoissa ja suuvesissä. Sokerialkoholien maku muistuttaa sokeria, joskaan ne eivät ole yhtä makeita, ja niissä on vähemmän energiaa. Sokerialkoholit eivät imeydy ohutsuolessa täysin vereen, joten ne vaikuttavat verensokeriin sokeria vähemmän. Suuret määrät sokerialkoholia voivat kuitenkin aiheuttaa turvotusta ja ripulia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Diario Oficial del Estado. Real Decreto 2002/1995 de 7 de de diciembre por el que se aprueba la lista positiva de aditivos edulcorantes autorizados para su uso en la elaboración de productos alimenticios, así como sus condiciones de utilización. https://www.boe.es/buscar/pdf/1996/BOE-A-1996-767-consolidado.pdf
  • FDA. (2014) High-Intensity Sweeteners. Consultado el 27 de octubre de 2020. Disponible en: https://www.fda.gov/food/food-additives-petitions/high-intensity-sweeteners
  • C Sylvetsky, A; M Conway, E; Malhotra, S; I Rother, K (2017) Development of Sweet Taste Perception: Implications for Artificial Sweetener Use. Endocr Dev, 32:87-99.
  • van Opstal, A M; Kaal, I; van den Berg-Huysmans, A A; Hoeksma, M; Blonk, C; Pij, H et al (2019) Dietary sugars and non-caloric sweeteners elicit different homeostatic and hedonic responses in the brain. Nutrition, 60:80-6.
  • Gil-Campos, M; San José González, M A; Díaz Martín,  J J (2015) Use of sugars and sweeteners in children’s diets. Recommendations of the Nutrition Committee of the Spanish Paediatric Association. An Pediatr (Barc), 83(5): 353.
  • Sylvetsky, A; I Rother, K; Brown, R (2011) Artificial sweetener use among children: epidemiology, recommendations, metabolic outcomes, and future directions. Pediatr Clin North Am, 58(6): 1467-80.
  • Durán Agüero, S; Angarita Dávila, L; Escobar Contreras, MC; Rojas Gómez, D; de Assis Costa, J (2018) Noncaloric Sweeteners in Children: A Controversial Theme. Biomed Rest Int
  • Seferidi P, Millett C, Laverty AA. (2018) Sweetened beverage intake in association to energy and sugar consumption and cardiometabolic markers in children. Pediatr Obes,13(4):195‐203.
  • Young, J; M Conway, E; I Rother, K; C Sylvetsky, A (2019) Low-calorie sweetener use, weight, and metabolic health among children: A mini-review. Pediatr Obes, 14(8)
  • Diario Oficial de la Unión Europea. Reglamento (UE) 1169/2011 de 25 de octubre de 2011 sobre la información alimentaria facilitada al consumidor. https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:304:0018:0063:ES:PDF
  • Suez, J; Korem, T; Zeevi, D;  Zilberman-Schapira, G; Thaiss, C A; Maza, O et al (2014) Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota. Nature, 514: 181-86. 

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.