Kannattaako soijamaitoa antaa lapsille?
 

Kannattaako soijamaitoa antaa lapsille?

Soijamaito on elintarvike, joka voi korvata lehmänmaidon intoleranssista tai maitoallergiasta kärsivillä ihmisillä. Lue aiheesta lisää tästä artikkelista.
Kannattaako soijamaitoa antaa lapsille?

Viimeisin päivitys: 06 marraskuuta, 2022

Soijamaito toimii yleensä lehmänmaidon korvikkeena. Monet ihmiset, jotka eivät siedä laktoosia tai ovat allergisia maitoproteiinille, ottavat sen osaksi ruokavaliotaan sen ravintoarvon vuoksi. Se ei kuitenkaan ole ihanteellisin valinta terveille lapsille. Tässä artikkelissa perehdymme tarkemmin siihen, kannattaako soijamaitoa antaa lapsille.

Ihan ensiksi tulee huomioida, että soijamaitojen laatu vaihtelee. Jotkut ruokakaupoissa myytävät soijamaidot sisältävät paljon sokeria, minkä vuoksi niitä ei pidetä terveellisinä tuotteina.

Lehmänmaito: hyvin täysipainoista ravintoa

Aloitetaan puhumalla elintarvikkeesta, jonka soijajuoma usein korvaa: lehmänmaidosta. Siinä on runsaasti korkean biologisen arvon proteiineja, jotka ovat välttämättömiä lasten kasvulle. Näissä ravintoaineissa on kaikki välttämättömät aminohapot ja hyvä sulavuus.

Soijamaitoa käytetään usein lehmänmaidon korvikkeena maitoallergioissa.

Annals of Nutrition & Metabolism -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan lasten tulisi saada proteiinia vähintään 1,5 grammaa painokiloa kohden päivässä kasvunsa edistämiseksi.

On myös huomattava, että lehmänmaito sisältää terveydelle välttämättömiä mikroravintoaineita, kuten D-vitamiinia ja kalsiumia. Sen kulutusta pidetään tärkeänä luusairauksien ehkäisemiseksi keskipitkällä aikavälillä.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan laktoosi-intoleranssi ja imeytymishäiriöt ovat yleisiä. Tästä syystä he joskus neuvovat välttämään lehmänmaitoa. Ylidiagnooseja tehdään kuitenkin paljon, minkä seurauksena monet ihmiset, jotka voisivat sisällyttää lehmänmaitoa ruokavalioonsa ongelmitta, jäävät sitä vaille.

Soijamaidossa on vähemmän proteiinia

Soijamaidossa on paljon vähemmän proteiinia kuin lehmänmaidossa. Lisäksi sen proteiini on biologiselta arvoltaan heikkoa. Siinä ei siis ole kaikkia välttämättömiä aminohappoja, minkä vuoksi sitä on täydennettävä muilla tuotteilla.

Lisäksi soijamaidon yleinen ravintoainepitoisuus on alhainen. Se saattaa kyllä sisältää joitakin vitamiineja, kuten B-ryhmän vitamiineja, sekä muita mikroravintoaineita, kuten kalsiumia, mutta sekä niiden määrä että sulavuusarvo ovat alhaiset.

Soijapavut sisältävät kuitenkin isoflavoneiksi kutsuttuja aineita , joiden on osoitettu olevan terveydelle hyväksi erityisesti naisten kohdalla, sillä Cancer -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ne voivat auttaa ehkäisemään rintakasvaimia. Nämä ovat kuitenkin hyvin harvinaisia lapsilla, joten tämä ei ole syy suositella niiden kulutusta.

On tärkeää valita hyvä soijamaito

Ravitsemuksellisesti soijamaito ei siis ole lehmänmaitoa parempaa. On kuitenkin lapsia, jotka eivät voi juoda tavallista maitoa intoleranssin tai allergian vuoksi.

Näissä tapauksissa korvikkeena voidaan käyttää tätä kasvipohjaista juomaa, mutta ensin on tärkeää lukea pakkausmerkinnät huolella. Soijamaito sisältää yleensä runsaasti lisättyä sokeria tai keinotekoisia makeutusaineita, joilla parannetaan sen aistinvaraisia ominaisuuksia. Ne eivät kuitenkaan ole terveellisiä, joten niitä sisältävät kasvimaidot on parasta jättää pois ruokavaliosta.

Soijamaito on ravitsemuksellisesti huonompaa kuin lehmänmaito.

Kun valitset soijamaitoa lapsille, kannattaa ostaa luomuversio ilman lisättyä sokeria. Maku ei ehkä ole yhtä miellyttävä, mutta se on ainakin ravitsemuksellisesti laadukkaampaa. Soijamaidon käyttöä veden tilalla ei kuitenkaan koskaan suositella.

Soijamaidon käyttö on tapauskohtaista

Ravitsemusasiantuntijat eivät suosittele soijamaitoa lapsille lehmänmaidon korvikkeeksi, etenkään jos lapsella ei ole mitään maidon imeytymiseen vaikuttavaa sairautta. Soijamaidon ravintotiheys on alhaisempi kuin lehmänmaidolla, ja pienet lapset tarvitsevat runsaasti ravintoaineita kunnollisen kasvun ja kehityksen turvaamiseksi.

Lisäksi maitotuotteet ovat yhteydessä luuston parempaan terveyteen. Tämä johtuu niissä olevasta kalsiumista ja D-vitamiinista (jälkimmäistä ravintoainetta ei ole soijamaidossa). Toisaalta on tärkeää huomioida, että soijamaito sisältää isoflavoneja, jotka parantavat naisten terveyttä keskipitkällä aikavälillä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.