Terveelliset välipalavaihtoehdot lapsille - Äitiyden Ihme
 

Terveelliset välipalavaihtoehdot lapsille

Tässä artikkelissa jaamme vinkkejä siihen, kuinka valitset parhaat ja terveellisimmät välipalavaihtoehdot lapsille.
Terveelliset välipalavaihtoehdot lapsille
Leticia María Fernández Gutiérrez

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi Leticia María Fernández Gutiérrez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Välipala on pääasiallisten ruoka-annosten välissä syötävä pienempi ateria tai naposteltava. Etenkin lapsille välipalatuokiot ovat tärkeä osa päivää, joista lapset saavat tarvitsemansa lisäenergian leikkeihin ja kotiläksyjen tekemiseen. Millaisia sitten ovat hyvät ja terveelliset välipalavaihtoehdot lapsille?

Kuinka valitset parhaat välipalavaihtoehdot lapsille?

Hyvä välipala on sellainen, josta saa riittävästi energiaa jaksaakseen seuraavaan ateriaan asti. Toisin sanoen, etenkin pienten lasten tulisi syödä hyvä välipala lounaan ja päivällisen välissä, jotta he jaksavat touhuta iltaan asti. Marketit ovat pullollaan erilaisia välipalavaihtoehtoja, joten kuinka vanhemmat tietävät, mitkä niistä ovat parhaita mahdollisia vaihtoehtoja lapselle?

Lasten ylipaino on yksi suurimmista huolenaiheista monissa länsimaissa, ja useissa maissa on herätty siihen, että lapsille on tarjottava terveellisempää ruokaa terveydelle vaarallisen painonnousun ehkäisemiseksi. Lapsen tasapainoisen ja ravitsemuksellisesti terveellisen ruokavalion varmistamiseksi on tärkeää noudattaa suosituksia siitä, millaisia ruokia tulisi välttää ja millaisiin ruokiin tulisi panostaa.

Vältä näitä välipaloja

Monet naposteltat voivat vaikuttaa houkuttelevilta vaihtoehdoilta, mutta eivät ole ravitsemuksellisesti suositeltavia. Kauppojen hyllyt notkuvat toinen toistaan sokerisempia ja rasvaisempia vaihtoehtoja, jotka eivät ole hyväksi kenenkään ja etenkään lasten terveydelle. Tällaiset vaihtoehdot on suunniteltu säästämään vanhempien aikaa päätöksenteossa ja aterian valmistamisessa. Ne tarjoavat valmiiksi pakatun ja valmistetun herkun, jonka tarkoituksena on tehdä elämästä helpompaa.

Terveelliset välipalavaihtoehdot lapsille

Perehtymällä tarkemmin tiettyjen tuotteiden sisältöön, on helppo huomata, miksi ne eivät ole paras välipalavaihtoehto lapselle.

  • Maitotuotteet, joihin on lisätty sokeria. Nämä tuotteet, kuten juotavat jogurtit ja pirtelöt, sisältävät suunnattoman määrän valkoista sokeria, joka on erityisen haitallista lapsille. Tarkasta tuoteselosteet aina ennen tälläisten tuotteiden ostamista, varmistuaksesi, ettet syötä lapsillesi pelkkää juomakelpoista sokerilitkua.
  • Limonadit ja virkistysjuomat. Näissä juomissa on hiilihapotettua vettä, väriaineita, sekä suuria määriä lisättyjä sokereita, eivätkä ne siksi ole terveellisiä välipalavaihtoehtoja lapsille.
  • Hedelmämehut. Monet hedelmämehuista sisältävät suuria määriä lisättyä sokeria ja makeutusaineita, ja niiden sisältämä pieni osa itse mehua on tiivisteestä. Pyri siis välttämään mehuja, ennen kuin olet lukenut purkin kyljestä niiden todellisen sisällön.
  • Teolliset leivonnaistuotteet. Käsinleivotut tuotteet ja leipomukset ovat suositeltavampia, kuin teollisesti tuotetut pullat ja keksit. Vaikka tänä päivänä useiden tuotteiden valmistajat pyrkivätkin vähentämään kaikenmaailman lisäaineiden käyttämistä, sekä vähentämään tuotteidensa sisältämien tyydyttymättömien rasvahappojen määrää, ovat käsinleivotut tuotteet aina parempi vaihtoehto, ja terveellisemmät välipalavaihtoehdot lapsille.

Terveelliset välipalavaihtoehdot lapsille

Katsotaampa sitten joitain sellaisia ruokia, joita olisi suositeltavaa antaa lapsille välipalaksi. Ne eivät ole niin monimutkaisia kuin saatat olettaa, ja ne auttavat pienokaistasi kehittämään terveellisiä syömistottumuksia tulevaisuudenkin varalle.

Keskitymme seuraavassa sellaisiin terveellisiin välipalavaihtoehtoihin, jotka ovat hauskoja ja monipuolisia, näin tehden välipalatuokiosta sellaisen jota lapsesikin odottavat innolla.

Muista, että vaikka puhummekin lapsuuden ajan ravitsemuksesta, nämä seuraavat suositukset pätevät kaiken ikäisiin.

  • Vesi. Juo vettä, paljon, paljon vettä. Tämä neste on ideaalinen minkä tahansa aterian kumppaniksi, sillä se tarjoaa lukuisia eri hyötyjä ja on juomavaihtoehdoista mennen tullen terveellisin.
  • Hedelmät. Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee syömään vähintään viisi palaa hedelmää päivittäin. Se, kuinka hedelmä on esillepantu, vaikuttaa ratkaisevasti pienimpien lasten haluun syödä se. Hedelmäsalaatit ovat esimerkiksi loistava vaihtoehto lapsille. Voit tehdä niitä itse sekoittamalla lapsesi valitsemia lempihedelmiä, kuten esimerkiksi melonia, ja vähemmän makeita vaihtoehtoja kuten omenoita. Voit myös pakastaa hedelmiä ja sekoittaa ne tehosekottimessa jogurtin kanssa. Luovuus on paras liittolaisesi tässä asiassa.
Terveelliset välipalavaihtoehdot lapsille
  • Pähkinät. Suosittelemme lisäämään manteleita tai saksanpähkinöitä lapselle vaikkapa jogurtin joukkoon tai hedelmäsalaatin sekaan. Pähkinät eivät ole kuitenkaan paras vaihtoehto nuorimmille, alle neljävuotiaille lapsille, sillä niissä piilee tukehtumisriski.
  • Leivät. Perinteisin välipaloista. Pyri käyttämään itsetehtyä leipää, teollisesti tuotetun sijaan. Valmista sitten lasten välipalaleivät terveellisillä lisukkeilla, kuten kalkkunalla tai tuorejuustolla. Välipalaleivän sopiva koko riippuu lapsen iästä.
  • Jogurtti. Valitse marketin laajasta valikoimasta sellaisia vaihtoehtoja, jotka eivät jo sisällä lisättyä sokeria. Lisää makeutta myöhemmin itse hunajan tai hedelmien avulla.
  • Kotona leivotut tuotteet.  Kokeile leipurin taitojasi omassa keittiössäsi ja leipokaa lasten kanssa vaikka yhdessä keksejä. Näin pystyt itse määrittelemään tarkkaan kaikki välipalan sisältämät raaka-aineet ja käyttämään mahdollisimman terveellisiä vaihtoehtoja.

Lopuksi, lapsen ravitsemuksen ei tarvitse koostua pelkistä säännöistä. Mikä tahansa voi olla sallittua, kunhan sitä nautitaan kohtuullisia määriä. Erikoistapauksissa voitte nauttia jopa “kielletyistä tuotteista”, kuten limsoista ja leivonnaisista. On hyvä hemmotella itseään aina silloin tällöin.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.