Hedelmämehun liiallisen juonnin riskit lapsille
Hedelmämehu on ihanteellista ravintoa lapsille, ja sen ravitsemukselliset ominaisuudet ovat kiistattomat. Lastenlääkärit ovat kuitenkin varoittaneet riskeistä, jotka liittyvät näiden juomien liialliseen kulutukseen. Amerikan lastenlääkäriyhdistyksen tekemien tutkimusten mukaan hedelmämehujen runsas juonti voi vahingoittaa lasten terveyttä eri tavoin. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä ovat hedelmämehun liiallisen juonnin riskit lapsille.
Hedelmämehut lasten ruokavaliossa
Me vanhemmat emme ajattele olevamme väärässä antaessamme lapsillemme mieluummin luonnollisia tuotteita. Joissakin tapauksissa niiden koostumus voi kuitenkin ratkaista sen, pidetäänkö niitä haitallisina vai ei.
Vaikka hedelmämehu ei sinänsä ole huono juoma, sen runsas kulutus voi tuoda mukanaan ravitsemukseen, ruoansulatusjärjestelmään tai hampaisiin liittyviä terveysongelmia.
Terveellisinkin vaihtoehto, kuten itse puristettu mehu, voi liiallisesti juotuna aiheuttaa haittaa terveydelle. Hedelmät ovat itsessään terveellisiä ja niillä on äärettömästi hyviä ominaisuuksia, mutta prosessoituina ne voivat olla haitaksi kulutetusta määrästä riippuen, kuten kerrotaan Pediatrics– lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.
Mehut ovat lasten keskuudessa erittäin suosittuja, ja niitä on helppo valmistaa ja tarjoilla. Ne ovat myös erinomainen vaihtoehto nälän hillitsemiseen. Vanhempien mielestä hedelmämehu on terveellinen vaihtoehto, joka korvaa suurelta osin karkit, virvoitusjuomat ja muut makeiset.
Tästä todisteena on se, että viime vuosikymmeninä hedelmämehujen kulutus on jatkanut kasvuaan lasten keskuudessa. Kasvua on vauhdittanut niiden parempi saatavuus ja tarjonnan monipuolisuus. Tämä on kuitenkin saanut asiantuntijat varoittelemaan niiden mahdollisista terveysriskeistä. Katsotaan seuraavaksi, mitkä ovat hedelmämehun liiallisen juonnin riskit lapsille.
Hedelmämehun liiallisen juonnin riskit lapsille
Toistaiseksi ei ole mitään syytä väittää, että hedelmämehu on haitallista lasten terveydelle. Huolta aiheuttavat ainoastaan sen runsaaseen kulutukseen liittyvät riskit. Asiantuntijat ovat tuoneet ilmi, että se voi vahingoittaa lasten terveyttä.
Suurin huolenaihe on sokeri, sillä lasten mieltymys hedelmämehuihin johtuu tiettävästi niiden makeudesta. Vaikka makeiset ovat riski vain suurina pitoisuuksina, sama koskee makeita juomia, vaikka ne olisivatkin luonnollista alkuperää.
Hedelmien luontainen sokeri ei joka tapauksessa ole yhtä haitallista kuin valkoinen sokeri. The Journal of Clinical Investigation –lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan sekin voi kuitenkin olla haitallista suurina pitoisuuksina.
1. Ravintoaineiden puute
Mahdollinen aliravitsemus on yksi riski, jota lastenlääkärit pelkäävät hedelmämehujen runsaan kulutuksen kohdalla. Tämä on mahdollista siksi, että mehun juominen voi vähentää lapsen ruokahalua. Vanhemmat saattavat uskoa saavansa lapsensa hyvin ravittua, mutta todellisuudessa lapset eivät saa kaikkia tarpeellisia ravintoaineita.
Mehusta riippuen niistä puuttuu tiettyjä välttämättömiä ravintoaineita, joita tarvittaisiin paremman ravitsemuksen turvaamiseksi. Toisin sanoen ne eivät sisällä tarvittavaa määrää rasvaa, proteiinia ja useimpia vitamiineja, ja valmismehuista puuttuu usein myös kuitu.
2. Hampaiden reikiintyminen
Lasten hampaiden reikiintyminen on yhdistetty ruokavaliossa olevaan sokeriin ja polysakkarideihin, kun hampaat altistuvat niille pitkään. Tilannetta pahentaa se, jos hedelmämehua juodaan pillillä, pullosta tai pitkin päivää.
3. Ripuli ja ilmavaivat
Hedelmämehut sisältävät neljää erilaista sokeria, joista osa ei välttämättä imeydy hyvin. Tällöin paksusuolen bakteerit fermentoivat nämä hiilihydraatit, saavat aikaan osmoottisen eron ja voivat aiheuttaa ripulia.
Mehujen suurkulutus voi lisäksi aiheuttaa kroonista ripulia, ilmavaivoja, turvotusta ja vatsakipua. Fruktoosi ja sorbitoli ovat kaksi eniten tähän ongelmaan liittyvää sokeria.
4. Ylipaino
Hedelmämehujen juomisen ja lihavuuden välillä on yhteys, vaikka pitkäaikaisia tutkimuksia näiden havaintojen vahvistamiseksi ei toistaiseksi ole. Suuren kaloripitoisuutensa vuoksi niiden runsas kulutus voi saada aikaan energiaepätasapainon.
Pitkään jatkuneen sokerin suurkulutuksen ja metabolisten häiriöiden välinen suhde sen sijaan on tiedossa. Sokerin lisääntynyt saanti on yhdistetty lihavuuteen, tyypin 2 diabetekseen ja muihin kardiometabolisiin riskeihin (kuten voidaan nähdä edellä mainitun, Journal of Clinical Investigation -lehden tutkimuksen johtopäätöksistä).
5. Hedelmämehu saattaa syrjäyttää kokonaisten hedelmien syönnin
Tietystä iästä lähtien hedelmämehut ovat makunsa vuoksi houkuttelevia ja niitä on paljon helpompi nauttia kuin kokonaisia hedelmiä. Ne tulevat houkuttelevissa pakkauksissa, ja niitä voidaan kantaa mukana ja juoda pitkin päivää. Lisäksi vanhemmat pitävät niitä tavallisesti terveellisinä tuotteina, jolloin niiden saantia ei yleensä rajoiteta.
Arvioitu saanti iän mukaan
Amerikan lastenlääkäriyhdistys suosittelee rajoittamaan hedelmämehujen antamista lapsille näiden ravitsemustarpeiden, painon ja muiden ikään liittyvien tekijöiden mukaan.
Asiantuntijoiden ehdottaman suosituksen perusteella lasten tulisi nauttia hedelmämehuja seuraavien kriteerien mukaisesti:
- Ne ovat kiellettyjä alle kuuden kuukauden ikäisiltä lapsilta, erityisesti koska rintamaito on heidän ainoaa ravintoaan tässä elämänvaiheessa. Siksi on virhe antaa tämänikäiselle lapselle pullo mehua janon tai nälän sammuttamiseen.
- Alle vuoden ikäiset lapset (6–12 kuukautta) eivät saa hedelmämehuista lisähyötyä. Tästä syystä niitä on parasta välttää tässä iässä. Jos mehua on kehotettu antamaan lääketieteellisistä syistä, se tulee tarjota kupissa, ei koskaan pullossa.
- 12-kuukautisesta kuuden vuoden ikään asti lasten ei tulisi juoda enempää kuin puoli lasillista hedelmämehua päivässä. Toisin sanoen yli desi päivässä voi olla liikaa. Mehun tulisi lisäksi olla osa ateriaa tai välipalaa, eikä sitä tulisi nauttia aterioiden välillä.
- Seitsemännen ikävuoden jälkeen lapset voivat juoda lasillisen mehua päivässä (2,5 dl), mutta tätä suurempi annos on liikaa.
- Hedelmämehua ei suositella annettavaksi ennen nukkumaanmenoa eikä kuivumisen tai ripulin hoitamiseksi.
Lapset eivät tarvitse hedelmämehua ruokavalioonsa, mutta sitä voidaan tarjota kohtuudella
Mehun tarjoaminen voi olla keino saada lapset syömään enemmän hedelmiä, mutta niitä tulisi tarjota myös muilla tavoilla. On tärkeää totuttaa lapset syömään hedelmiä kokonaisina, sillä niiden sisältämä kuitu vähentää fruktoosin vaikutusta aineenvaihduntaan.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Abrahams S. A. Weighing in on fruit juice: AAP now says no juice before age 1. American Academy of Pediatric News. Mayo 2017.
- Dennison B. A. Excess fruit juice consumption in preschool aged children is associated with short stature and obesity. Pediatrics. Enero 1997. 99 (1): 15-22.
- Hannou SA., Haslam DE., McKeown NM., Herman MA., Fructose metabolism and metabolic disease. J Clin Invest, 2018. 128 (2): 545-555.
- Harvard Health Publishing. News briefs: eating fruit is better for you than drinking fruit juice. Harvard Medical School. Diciembre 2013.
- Heyman MB., Abrams SA., Fruit juice in infants, children, and adolescents: current recommendations. Pediatrics, 2017.
- Hoekstra J. H, van der Aker J. H, et al. Fluid intake and and industrial processing in apple juice induced chronic non-specific diarrhoea. Archives of Disease in Childhood. Agosto 1995. 73 (2): 126-30.
- König K. G, Navia J. M. Nutritional role of sugars on oral health. American Journal of Clinical Nutrition. Julio 1995. 62 (1 Suppl): 275S-282S.
- Wójcicki J. M, Heyman M. B. Reducing childhood obesity by eliminating 100 % fruit juice. American Journal of Public Health. Septiembre 2012. 102 (9): 1630-1633.