Ravitseva aamiainen lapsille - Äitiyden ihme
 

Ravitseva aamiainen kouluikäiselle lapselle

Ravitseva aamiainen kouluikäiselle lapselle
Marta Guzmán

Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Marta Guzmán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Ravitseva aamiainen antaa lapselle hänen opiskelemiseen ja oppimiseen tarvitsemansa energian. Tukeva ja tasapainoinen ateria aamulla auttaa lasta keskittymään ja omistautumaan oppimiselle koko koulupäivän ajan.

Ravitseva aamiainen kouluikäiselle lapselle

Ihanteellinen aamiainen niin lapsuudessa kuin missä tahansa muussakin iässä sisältää kaikkia tärkeitä ruokaryhmiä, jotka sisältävät elimistölle välttämättömiä kaloreita, hiilihydraatteja, proteiineja, rasvoja, vitamiineja ja hivenaineita. Ravitseva aamiainen kouluikäiselle lapselle voi näyttää esimerkiksi seuraavanlaiselta:

 • Kinkkuviipale ja leipä maapähkinävoilla hedelmämehun kera.
 • Lasillinen maitoa tummalla sokerilla tai hunajalla maustettujen murojen kanssa sekä runsas annos hedelmäsalaattia.
 • Omena, paahtoleipä tuorejuustolla sekä lasillinen kylmää maitoa.
 • Kovaksi keitetty kananmuna kinkun, juuston ja vihannesten kera. Lisäksi täysjyväkeksejä ja hedelmämehua tai jogurtti paloiteltujen hedelmien kera.
 • Banaani, paahtoleipää hunajalla tai marmeladilla, jogurtti ja keitetty kananmunamuna.

Aamiasta voidaan muokata lapsen mieltymysten mukaan. Jos lapsi ei esimerkiksi pidä keitetystä kananmunasta, munasta voidaan valmistaa omeletti tai munakokkeli. Hedelmät ja vihannekset voidaan valita sen mukaan, mistä lapsi pitää eniten.

Kuinka motivoida lasta, joka ei halua syödä aamiaista?

Jos lapsi ei ole nälkäinen tai hänet on muusta syystä vaikea saada syömään aamulla, vanhempien kannattaa miettiä luovia tapoja tehdä aamiaisesta lapselle houkutteleva – etenkin, kun kyse on kouluaamuista. On tärkeää, että lapsi ei koe aamupalahetkeä velvollisuutena tai etenkään rangaistuksena, vaan haluaa itse osallistua aamiaiselle.

Ota lapsi mukaan aamiaisen valmistamiseen

Pyydä lasta heräämään hieman normaalia aikaisemmin, jotta hän voi osallistua aamiaisen valmistamiseen. Kysy häneltä, mitä hän haluaa syödä – kuitenkin niin, että annat hänen valita terveellisistä vaihtoehdoista. Pyydä häntä myös päättämään, miten hän haluaa ruoan valmistettavan. Kaikki tämä auttaa siinä, että lapsi saadaan syömään aamiainen ilman ongelmia.

Nutritious Breakfast Ideas for Kids

Vältä liian kiireisiä aamuja

Lapsi, joka ei halua syödä aamiaista, tarvitsee aikaa. Kiire ja stressi kouluun ajoissa ehtimisestä voi saada lapsen menettämään ruokahalunsa. Siksi lapsi kannattaakin herättää ajoissa niin, että hän ehtii nauttimaan aamiaisen omassa tahdissaan. Yksi vaihtoehto on antaa lapsen katsella aamiaisen syömisen ajan suosikkipiirrettyään tai muuta televisio-ohjelmaa.

Yhdistele ruokia

Jos lapselle maistuvat vain tietyt ruoat, yhdistele näitä raaka-aineita eri tavoin. Näin voit yllättää lapsen aamuisin vaihtelevilla aamiaisilla, eikä hän kyllästy itseään toistavien aterioiden syömiseen. Tällä taktiikalla voit myös pikkuhiljaa lisätä lautaselle uusia raaka-aineita.

Kata pöytä

Houkutteleva aamiaispöytä motivoi myös lasta nauttimaan aamupalaa, kun taas kiireessä tai pahimmassa tapauksessa koulumatkalla syöty aamiainen ei näin tee.

Syökää yhteinen aamiainen koko perheen kesken

Usein sanotaan, että perheen on tärkeä syödä yhdessä päivällinen tai illallinen, mutta sama pätee myös aamiaiseen. Jos lapsi kieltäytyy syömästä aamulla, kannattaa koko perheen kokoontua yhteisen aamiaispöydän ääreen. Keskustelkaa päivän suunnitelmista ja muista perhettä koskettavista aiheista samalla, kun näytätte lapselle hyvää esimerkkiä aamiaisen nauttimisesta.

Aamiainen on päivän tärkein ateria. Opeta lapsi nauttimaan täyttävä ja ravitseva aamiainen joka aamu ennen kouluun lähtöä.

Nutritious Breakfast Ideas for Kids

Aamiaisella voidaan tarjota myös pizzaa

Pizzaa ei yleensä yhdistetä aamiaiseen, mutta kun raaka-aineet valitaan oikein, myös se voi olla hyvä vaihtoehto päivän ensimmäiselle aterialle. Alla oleva resepti on yksi oiva vaihtoehto koko perheelle maistuvan pizzan valmistamiseen.

Ainekset

 • Pizzataikina
 • Tomaattikastike tai -sose
 • Juustoraaste
 • Pilkotut tomaatit
 • Pilkottu lehtikaali
 • Keitetyn kananmunan valkuainen
 • Pilkottu chorizo

Valmistus

Kauli itse valmistettu pizzataikina ohueksi levyksi tai sulata pakastepizzapohjat. Levitä tomaattikastike tai -sose pizzapohjan päälle. Murskaa kananmunan keltuainen ja ripottele murut tomaattikastikkeen päälle. Lisää lehtikaali, tomaatti, chorizo ja juusto. Paista pizzaa uunissa, kunnes pohja on kullanruskea ja juusto sulanut.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.