4 vinkkiä, kuinka pitää vauva lämpimänä - Äitiyden Ihme
 

4 vinkkiä, kuinka pitää vauva lämpimänä

4 vinkkiä, kuinka pitää vauva lämpimänä

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Olet vihdoin päässyt kauan odottamasi pienen lapsesi kanssa kotiin. Tämä on ilon ja monien muiden tunteiden aikaa. Saatat kuitenkin myös olla huolissasi siitä, miten vauvasta tulee huolehtia ja kuinka hänen hyvinvointinsa varmistetaan. Näin on etenkin tähän aikaan vuodesta, talven lähestyessä. Saatat pohtia keinoja, kuinka pitää vauva lämpimänä.

Tämän artikkelin vinkit auttavat sinua ja lastasi selviytymään tästä jäisen kylmästä vuodenajasta. Ne varmistavat, että vauvalle ei tule kylmä, mutta että hän ei myöskään paahdu turhien vilttikerrosten alla. Näillä keinoilla talvesta tulee mukava, lämmin ja huoleton.

“Äidiksi tuleminen tarkoittaa vahvuuden löytämistä, jota et tiennyt omistavasi, sekä pelkojen ilmenemistä, joiden olemassaolosta et ollut tietoinen.”

– Tuntematon

Huolehdi, että lapsesi pysyy lämpimänä tänä talvena

4 vinkkiä, kuinka pitää vauva lämpimänä

Saatat miettiä, miksi on niin tärkeää, että vauva ei tunne lainkaan kylmyyttä. Ensinnäkin on tärkeää huomioida, että vastasyntyneen sisäinen termostaatti ei toimi vielä kunnolla. Tämä vaikeuttaa ruumiinlämmön säätelyä, ja lapsen kehon lämpötila voi vaihdella paljonkin.

Siksi vanhempien on tärkeää pitää huolta, ettei lapsella ole liian kylmä tai liian kuuma. Vauva on helpommin kylmissään, sillä hänelle ei vielä ole kertynyt suojaavaa rasvavarastoa. On myös muita tekijöitä, jotka vaikuttavat lapsen kylmyysherkkyyteen.

Esimerkiksi vauvan iho on hyvin ohut ja herkkä. Kehon koon ja painon suhdeluku on paljon korkempi kuin aikuisten, millä on vaikutusta alakehon lämpötilan ylläpitämiseen.

On myös hyvä muistaa, että vauva syö vielä todella vähän. Tästä syystä on epätodennäköistä, että ruoka tuottaisi lämpöä lapselle.

4 vinkkiä, kuinka pitää vauva lämpimänä

Ainoa tapa pitää vauva lämpimänä ei ole pitää tätä sisätiloissa tai peittää häntä peittokerroksella ulos lähdettäessä. Seuraavaksi esittelemme neljä neuvoa, joiden avulla varmistat, että lapsella ei ole kylmä edes talvipakkasilla.

“Ruokin sinua, pidän sinusta huolta, suojelen sinua. Mutta hymyillessäsi teet vuokseni paljon enemmän kuin minä sinun.”

– Tuntematon

Moni tuore vanhempi pohtii, kuinka pitää vauva lämpimänä
  • On tärkeää tietää, kuinka mitata vauvan lämpöTämä ei tarkoita kuumemittari kädessä elämistä lapsen ensimmäisten elinkuukausien ajan. Koskettamalla oikeaa kehon osaa, saat tietää, onko vauvalla kylmä tai kuuma. Niska, käsivarret, sääret ja rinta ovat paras lämpömittari. Lämpöä ei kannata tunnustella käsistä tai jaloista, sillä kypsymättömän verenkierron vuoksi vauvan jalat ja kädet tuntuvat aina viileiltä.
  • Vaatteiden kerrostaminen on ratkaisu kaikkiin ongelmiin, sillä vaatevalinnoilla on suuri merkitys vastasyntyneen ensimmäisten kuukausien aikana. Kyse ei ole ainoastaan paksujen vaatteiden pukemisesta, vaan erilaisten vaatteiden kerrostamisesta oikeaoppisesti. Hyvä muistisääntö on, että vauvalle puetaan yksi vaatekerros enemmän kuin itselle. Tällä tavoin voit riisua lapselta yhden vaatekerroksen, mikäli hänelle tulee liian kuuma. Muista myös pukea vauvalle päähine suojaamaan tämän päätä.
  • Ei ole mitään parempaa kuin lämmin, rentouttava kylpy. Neonatologit suosittelevat kylpyveden lämpötilaksi noin 36ºC, joka on lämpötila, johon vauva on tottunut äidin kohdussa. Varmista, että lapsen vaatteet ovat valmiina puettaviksi kylvyn jälkeen ja että kylpyhuone ei ole liian viileä, jotta vauva ei altistu äkilliselle lämmönvaihtelulle. Kylvyn tulisi kestää 3-5 minuuttia, minkä jälkeen vauva tulee kuivata huolellisesti ja pukea nopeasti.
  • Pidä huolta, että kodin lämpötila on sopiva. Sisäilman lämpötilan tulisi olla vähintään 23 astetta niissä tiloissa, joissa vauva viettää eniten aikaa. Jos kotonanne on sähkölämmitys, älä aseta lapsen sänkyä patterin viereen, sillä se voi vaikuttaa tämän terveyteen. On tärkeää pitää huolta, että huone, jossa lapsi nukkuu on hyvin ilmastoitu ja tuuletettu.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.