Lapsen ensimmäinen kuume ja sen hoito - Äitiyden ihme
 

Lapsen ensimmäinen kuume

Kuume tulee olemaan lapselle tuttu kumppani hänen ensimmäisten elinvuosiensa aikana. Tämän vuoksi on tärkeä perehtyä aiheeseen ja tietää, mitä kuume tarkoittaa, ja kuinka sitä hoidetaan.
Lapsen ensimmäinen kuume

Viimeisin päivitys: 28 syyskuuta, 2018

Ei ole juuri mitään ahdistavampaa kuin se, että oma vauva kärsii korkeasta kuumeesta. Lapsen e nsimmäinen kuume on hankala tilanne kohdattavaksi, ja vielä pelottavampaa on, kun lapsen ruumiinlämpö kohoaa 40 asteeseen. Se saa mielemme täyttymään epävarmuuksista ja huolista, eikä jätä tilaa paljolle muulle.

Lapsesi ensimmäinen kuume

Lapsen ensimmäinen kuume

On luonnollista ja täysin ymmärrettävää, että lapsen ensimmäinen kuume on vanhemmille vaikea hetki, ja vanhempi jännittyy niin emotionaalisesti kuin fyysisestikin joutuessaan tälläiseen stressaavaan tilanteeseen. Pienokaisen kuumeen laskemiseksi juoksemme erilaisten apukeinojen, kuten lääketieteellisten ohjeiden, perässä.

Sekä vauvojen että vanhempien lapsien kuumeoireilu alkaa usein normaalista poikkeavalla käytöksellä. Heidän pienet silmänsä saattavat alkaa punoittaa ja näyttää väsyneiltä, mikä saa meidät epäilemään jonkin olevan vialla.

On tärkeää olla tietoinen näistä merkeistä, sillä vauva ei voi puhua ja kertoa meille, miltä hänestä tuntuuHiukan vanhempikaan lapsi ei välttämättä osaa kertoa olostaan muuta kuin sen, että hänestä ei tunnu hyvältä.

Tämän takia vanhempien on niin tärkeää pysyä aina valppaina. Vaikka kuume on yleinen ja yleensä vaaraton vaiva, siihen on aina kiinnitettävä asianmukaista huomiota. Alta löydät ohjeita lapsen ensimmäisen korkean kuumeen hoitamiseen.

Lapsesi ensimmäinen kuume

Kuinka toimia, kun lapsella on kuumetta

Kevyt lämmön nousu tai kuume kertoo, että lapsen kehossa ei ole kaikki kunnossa. Se, että kuume on matala tai korkea ei vielä välttämättä kerro paljoakaan, sillä esimerkiksi bronkioliittiin ei liity suurta lämmön nousua, kun taas angiina yleensä nostattaa kuumeen.

Äiteinä meillä on kuudes aistimme tukenamme. Se auttaa meitä huomaamaan, milloin lapsemme on tavallista kärttyisämpi, väsyneempi tai apaattisempi. On myös tärkeää mitata lapsen ruumiinlämpö toimivaa lämpömittaria käyttäen.

Seuraava kysymys kuuluu, kuinka tiedämme lapsen lämpötilan perusteella, onko hänellä kuumetta vai ei? Lastenlääkärit ovat listanneet yleiset suuntaviivat kuumeen tunnistamiseksi tapauksissa, joissa ruumiinlämpö mitataan kainalosta:

  • Kuumeen rajana voidaan pitää 37,5 astetta. Tälläinen ruumiinlämpö ei ole suuri huolenaihe, jos lapsi on yli kolme kuukautta vanha.
  • 38-39 asteen lämpötila luokitellaan kohtalaiseksi kuumeeksi. Jos lapsesi lämpötila on näissä lukemissa, sinun tulisi ottaa empimättä yhteyttä lääkäriin, jotta kuumeen syy ja sitä kautta hoito saadaan selvitettyä.
  • Yli 39 astetta pidetään korkeana kuumeena, joka vaatii välitöntä hoitoa.

Jos päätät mitata lapsen ruumiinlämmön suun tai peräaukon kautta, tulee sinun tietää, että ruumiinlämpö on näissä paikoissa korkeampi kuin kainalossa. Jos käytät infrapunamittaria, sinun on seurattava valmistajan ohjeita tarkoin. Perinteisten kuumemittarien tapauksessa lämpötilojen muuntaminen mittauspaikasta riippuen menee seuraavasti:

Peräaukon lämpötila 0,5°C > Suun lämpötila 0,5°C > Kainalon lämpötila

Lapsesi ensimmäinen kuume

Alle 3 kuukauden ikäisten vauvojen kuume

Vastasyntyneiden ja alle kolmen kuukauden ikäisten vauvojen tapauksessa kuume on hoidettava eri tavalla kuin isompien lapsien lämmönnousu. Pienen vauvan kuumeillessa, vanhempien on oltava erityisen tarkkoina ja tiedettävä, kuinka lapsen kuumetta tulee tulkita. Pieni vauva ei vielä pysty täysin säätelemään ruumiinlämpöään. On otettava huomioon lapsen vaatteet, hänen saamansa rokotteet, sekä se, kenen sylissä lapsi on ollut.

Jos vauvan kuume ei laske alle 37,5 asteen, vaikka kaikki ulkoiset vaikuttavat tekijät on otettu huomioon, tulee lapsi viedä lääkärin tarkistettavaksi, jotta kuumeen aiheuttaja selviää ja lapsi saa tarvittaessa sopivaa hoitoa.

Lapsen ensimmäinen kuume

Miten lapsen kuume saadaan laskemaan?

Jos lapsen ruumiinlämpö ei ole erityisen korkea – yli 37,5°C – aloita lapsen vaatteiden vähentämisellä. Lapselle tulee myös antaa vettä ja lämmintä ruokaa. Älä halaa tai kanniskele lasta liikaa tässä vaiheessa. Tämä auttaa häntä säätelemään ruumiinlämpöään.

Jos lapsella on kuumetta 38 astetta, voit antaa hänelle kylvyn, jossa veden lämpötila on kaksi astetta lapsen ruumiinlämpöä matalampi. Jos tämä ei ole mahdollista, kostuta lapsen niska, rintakehä ja nivuset haaleaan veteen kastetulla liinalla tai pesusienellä.

Tässä vaiheessa on myös sopivaa antaa lapselle kuumetta laskevaa lääkettä, jota lastenlääkärisi suosittelee tällaisiin hetkiin. Lääkettä annettaessa tulee aina noudattaa lääkärin antamia ohjeita.

Jos kuume jatkuu kaikista näistä toimista huolimatta, ota yhteyttä lääkäriisi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • de Liria, R; Méndez Hernández, M. Fiebre sin foco. Protocolos diagnóstico-terapéuticos de la AEP: Infectología pediátrica. 37- 45. [Documento en línea].
  • Gómez Ayala A-E. La fiebre en la edad pediátrica. Pautas de actuación. Offarm. 2008;27(1):53-57.
  • González Requejo Á, Saavedra Lozano J. Niño febril: fiebre sin foco, fiebre prolongada, fiebre en el niño viajero. Tratamiento antitérmico. En: AEPap ed. Curso de Actualización Pediatría 2008. Madrid: Exlibris Ediciones; 2008. p. 347-59.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.