Miksi vastasyntyneen iho hilseilee? - Äitiyden Ihme
 

Miksi vastasyntyneen iho hilseilee?

On hyvin yleistä, että vastasyntyneen iho hilseilee ensimmäisten elinviikkojen aikana. Älä huolestu, jos näin tapahtuu myös oman lapsesi kohdalla, mutta ota huomioon muutamia suosituksia.
Miksi vastasyntyneen iho hilseilee?

Viimeisin päivitys: 07 kesäkuuta, 2019

Pienen vauvan iho on todella herkkä ja haavoittuvainen, ja se muuttuu paljon lapsen ensimmäisten elinviikkojen aikana. Tämän prosessin aikana on normaalia, että vastasyntyneen iho hilseilee, eikä vanhempien tarvitse olla tästä huolissaan.

Vastasyntyneen iho voi hilseillä mistä kohtaa kehoa tahansa, mutta yleisintä hilseily on käsissä, jalkapohjissa ja nilkoissa. Iho hilseilee, koska sen ulkokerros uusiutuu kaksi-kolme viikkoa syntymän jälkeen.

Myös ihon hilseilyn määrä voi vaihdella, ollen pitkälti riippuvainen siitä, onko vauva syntynyt ennenaikaisesti. On normaalia, että vauvan iho on hieman kuiva syntymän jälkeen, ja kuivuus häviää itsekseen ajan kuluessa. Yleisesti ottaen tämä ei vaadi erityistä hoitoa. Joissakin tapauksissa hilseily kuitenkin johtuu hoitoa vaativasta iho-ongelmasta.

Miksi vastasyntyneen iho hilseilee?

Jos vauvasi iho vaikuttaa todella kuivalta tai se alkaa kuoriutua muutamien viikkojen kuluttua syntymästä, tämän aiheuttajien tunteminen voi helpottaa murehtimistasi. Syitä vastasyntyneen ihon hilseilyyn ovat esimerkiksi:

1. Tavallinen iktyoosi

Geneettinen vaiva nimeltä iktyoosi voi aiheuttaa sen, että vauvan iho kuoriutuu ja on kuiva. Tämä iho-ongelma aiheuttaa ihon hilseilyä, kutinaa ja irtoamista.

Lastenlääkäri voi antaa iktyoosi- diagnoosin vauvalle perheenne hoitohistorian ja vauvalle suoritetun fyysisen tutkimuksen perusteella. Tutkimus saattaa sisältää veri- tai ihonäytteenoton.

Iktyoosin hoitoon ei ole olemassa parannuskeinoa, mutta ihon kosteuttaminen voiteilla helpottaa ihon kuivuutta ja parantaa vauvan ihon kuntoa.

2. Ekseema

Joissakin tapauksissa kuiva iho ja ihon kuoriutuminen voi johtua ekseemasta tai atooppisesta ihottumasta. Ekseema voi aiheuttaa kuivia, punaisia ja kutiavia läikkiä vauvan iholle.

On täysin normaalia, että vastasyntyneen iho hilseilee

Ekseema ei välttämättä ilmesty syntymän jälkeisinä viikkoina, vaan voi ilmaantua myöhemmin lapsuudessa. Sen varsinainen aiheuttaja on edelleen tuntematon, mutta tutkijoiden mukaan sen syntymiseen voi vaikuttaa monet tekijät, esimerkiksi ihoa ärsyttäville aineille, kuten shampoille ja pyykinpesuaineille altistuminen.

Kuinka vähentää vastasyntyneen ihon hilseilyä?

Jos hilseily aiheuttaa pienokaisellesi epämukavuutta, tärkeintä on yrittää helpottaa hänen oloaan. Tämän lisäksi äidin ja isän antama rakkaus ja erityishuomio auttavat kaikista parhaiten.

Seuraavaksi tarjoamme joitakin vinkkejä, joiden avulla vastasyntyneen ihon hilseilyä voi yrittää vähentää.

1. Lämpimät kylvyt

Kuuma vesi kuivattaa kaikenikäisten ihmisten ihoa, niin myös vastasyntyneen. Jos vauvasi iho hilseilee, älä käytä hänen kylvyissään kuumaa vettä. 

Lämmintä vettä sisältävät kylvyt ovat ihanteellisia vastasyntyneen herkälle iholle. Muista aina noudattaa vastasyntyneen hygieniaa koskevia suosituksia.

Ihon hilseilyn määrä saattaa vaihdella. Tämä riippuu siitä, onko lapsi syntynyt ennenaikaisesti, ajallaan vai yli lasketun ajan.

2. Vauvoille tarkoitettu pesuneste

Hoitaaksesi ja ehkäistäksesi hilseilevää ihoa, käytä vauvan iholle ainoastaan vauvoille tarkoitettua saippuaa. Saippua, jota itse käytät on todennäköisesti liian voimakasta vastasyntyneen herkälle iholle.

3. Ilmankostuttimen käyttö

Kun käytät kotonasi ilmankostutinta, voi sillä olla suuri vaikutus lapsesi ihoon. Ilmankostuttaja lisää ilmaan kosteutta, joka auttaa hilseilevän ihon hoidossa ja ehkäisemisessä.

Sen hyödyntäminen on hyvin yksinkertaista: sijoita ilmankostutin huoneeseen, jossa vauva viettää eniten aikaa. Anna sen olla käynnissä aina, kun ilma tuntuu liian kuivalta.

4. Kylpyajan rajoittaminen

Kylvyllä voi olla haitallinen vaikutus vauvan ihoon. Jos vauva viettää kylvyssä liian kauan aikaa, voi se aiheuttaa vauvan ihon luonnollisten öljyjen häviämisen ja altistaa vauvan ihon hilseilylle. Tämän takia kylpyaikaa tulisikin lyhentää, ja tulet näkemään eron vauvasi ihossa pian.

Liian pitkä aika kylvyssä voi kuivattaa vauvan ihoa.

5. Vauvan nesteytettynä pitäminen

Kehon nestetasapainon ylläpitäminen on hyvin tärkeää. Anna vauvalle säännöllisesti rintamaitoa tai maidonkorviketta. Ruokkiminen ja nesteyttäminen tuo kosteuden takaisin myös vauvan iholle.

On tärkeää muistaa, että vastasyntyneen hilseilevä iho on hyvin normaali ilmiö, joten siitä ei kannata murehtia turhia. Kun tiedostat sen mahdolliset aiheuttajat ja artikkelissa esittelmämme neuvot, tiedät miksi vastasyntyneen iho hilseilee ja miten hilseilevää ihoa voi hoitaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Guimaraes Proenca, N. (1990). Psoriase na crianca. Anais Brasileiros de Dermatología.
  • Ribes C, Moraga L. Recién nacido: lesiones cutáneas benignas transitorias
  • Verbov J. Common skin conditions in the newborn. Semin Neonatol 2000; 5: 303-10.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.