Mistä tietää, että vauvalla on kylmä? - Äitiyden Ihme
 

Mistä tietää, että vauvalla on kylmä?

Yksi yleisistä, etenkin uusia vanhempia koskettavista, huolista on oppia tunnistamaan, koska vauvalla on kylmä tai kuuma. Pienen lapsen keho ei vielä pysty itse säätelemään lämpötilaansa, joten on vanhempien tehtävä varmistaa lapsen miellyttävä olo.
Mistä tietää, että vauvalla on kylmä?

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 17 kesäkuuta, 2019

On tavallista nähdä pieni vauva käärittynä useampaan vaate- tai peittokerrokseen. Tämä johtuu siitä, että pienen lapsen keho ei vielä kykene vastaamaan lämmönsäätelystään, jolloin on vanhempien tehtävä huolehtia lapsen pysyvän lämpimänä. Moni – etenkin uusi – vanhempi miettiikin, mistä tietää, että vauvalla on kylmä.

Tämäkin on taito, jonka vanhemmat oppivat tavallisesti ajan kanssa lapseen tutustumalla, mutta seuraavaksi kerromme muutamista merkeistä, jotka viittaavat siihen, että vauva tarvitsee enemmän tai vähemmän vaatteita.

Mistä tietää, että vauvalla on kylmä?

Ensimmäisten elinkuukausien aikana lapsen ruumiinlämpö voi vaihdella, sillä hänen verenkiertonsa ei vielä toimi täydellisesti. Tämä tarkoittaa, ettei vauvan keho kykene vielä hallitsemaan lämmönsäätelyä. Vanhemmat huomaavatkin usein pienen lapsen käsien ja jalkojen olevan kylmät.

Mistä tietää, että vauvalla on kylmä?

Vauvan kehossa on kolme kohtaa – vatsa, jalat ja niska – jotka auttavat lapsen ruumiinlämmön määrittämisessä. Näiden kehon alueiden koskettaminen kertoo paljon siitä, onko vauvalla kylmä tai kuuma.

Selviä merkkejä epämukavasta olosta ovat punertavat posket ja itkuisuus. Joillain lapsilla nenä ja huulet alkavat nopeasti sinertää kylmyyden johdosta. Tämä voi myös olla merkki hengitysvaikeuksista.

Vinkkejä tuoreille vanhemmille

On tavallista, että uudet vanhemmat ylisuojelevat vauvaa pelätessään tämän olevan kylmissään. Tämä kuitenkin voi tehdä lapsen entistä haavoittuvaisemmaksi kylmää vastaan. Jotta lapsi ei kärsi kylmyydestä tai epämukavasta olosta, kannattaa muistaa alla esitetyt vinkit.

Peitä lapsi peitolla

Yksi tapa tarkistaa, onko vauvalla kuuma, on kääriä hänet peittoon. Jos lapsi liikkuu runsaasti tai yrittää siirtää peittoa päältään, hänellä on todennäköisesti epämukava olo. Mikäli vauva pysyy tyytyväisenä paikoillaan, hän luultavasti nauttii peiton tarjoamasta lämmöstä.

Muista kerrospukeutuminen

Suosittelemme pukemaan lapsen kerroksittain, pukien alimmaiseksi hyvin kevyet ja pehmeät vaatteet ja päälle tarvittavat kerrokset lämpimämpiä tekstiilejä. Usea ohuempi vaatekerros lämmittää yhtä paksua kerrosta tehokkaammin, minkä lisäksi kerroksia on helppo riisua, jos lapsella tulee kuuma.

Pienen lapsen vaatteiden on hyvä olla valmistettu luonnonkuiduista, mielellään puuvillasta. Luonnolliset materiaalit hengittävät ja tuntuvat pehmeältä iholla.

Peitä lapsen kädet, jalat ja pää

Vauvan keho menettää tyypillisesti hyvin nopeasti lämpöä. Tämän vuoksi lapsen kädet, jalat ja pää voidaan peittää pehmeillä puuvilla-asusteilla. Pipon, sukkien ja lapasten tulisi antaa ihon hengittää myös kylminä vuodenaikoina.

Mistä tietää, että vauvalla on kylmä?

Säädä huoneenlämpöä

Pienet lapset ovat herkkiä lämpötilan muutoksille. Kotona huoneenlämpö kannattaa pitää noin 22-24 asteessa, ja on varmistettava, ettei lapsi oleile vetoisassa paikassa.

Yhteenvetona sanottakoon, että jos vauvalla on kylmä, vanhemmat voivat helpottaa lapsen oloa monin tavoin. Vanhempien on hyvä muistaa, että vauvan kehon lämmönsäätely ja verenkierto eivät ole vielä täysin kehittyneet, mikä johtaa siihen, että tietyt kohdat lapsen kehosta tuntuvat kylmiltä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Smith, J. Alcock, G. and Usher, K. (2013) Temperature measurement in the preterm and term neonate: A review of the literature.  Neonatal Network , 32 (1): 16-25.
  • Smales, O R and R Kime. “Thermoregulation in babies immediately after birth”Archives of disease in childhood vol. 53,1 (1978): 58-61.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.