Mistä lapsen yökastelu johtuu?

3.10.2019

Jotkut lapset osaavat käydä päivällä potalla tai vessassa, mutta yöaikaan heille sattuu vahinkoja. Nopeasti ajateltuna yökastelu kuulostaa yksinkertaiselta ilmiöltä, mutta vanhemmat, jotka joutuvat vaihtamaan lapsen märät petivaatteet kuiviin yö toisensa jälkeen, saattavat olla toista mieltä. Tilanne on usein turhautta ja huolestuttava vanhempien näkökulmasta, mutta on erittäin tärkeää ottaa huomioon myös lapsen tunteet.

Vanhemmat voivat ymmärrettävästi ihmetellä, miksi lapsi, joka hallitsee virtsarakkonsa toimintaa päivisin, ei pysty kontrolloimaan sitä öisin. Etenkin, jos yökastelu jatkuu pitkään, vanhemmat voivat huolestua. Tässä artikkelissa kerromme, miksi lapsilla sattuu vahinkoja yöaikaan, ja miten vanhemmat voivat auttaa lasta selviämään tilanteesta.

Mistä lapsen yökastelu johtuu?

Lapsen ollessa vielä pienempi, vanhemmat ajattelevat tämän ilmiön johtuvan siitä, että virtsarakon toiminta ei ole vielä kehittynyt kunnolla. Aikaa kuitenkin kuluu, ja sama ongelma vaivaa edelleenkin. On myös monia tapauksia, joissa lapsi ennen kasteli sänkynsä yöaikaan, mutta onnistui saamaan tilanteen hallintaan.

Joillakin yökastelu voi jatkua jopa nuoruusikään asti, ja silloin se on jo todellinen ongelma.

Lapsen yökastelu ei johdu siitä, että lapsi tekisi sitä huvikseen, ärsyttääkseen vanhempiaan tai ollakseen laiska. Kyseessä ei myöskään ole henkinen tai oppimiseen liittyvä ongelma. Suurimmassa osassa tapauksia se johtuu jostain fysiologisesta tai psykologisesta tekijästä.

Asiantuntijat listaavat joitakin syitä, miksi vanhempi lapsi saattaa yhä kastella sänkynsä yöaikaan:

  • Lapsi ei herää, vaikka hänen virtsarakkonsa on täynnä.
  • Vanhemman lapsen virtsarakkoon kerääntyy enemmän virtsaa kuin pienemmän lapsen virtsarakkoon.
  • Joidenkin lasten virtsarakon kapasiteetti on pienempi kuin toisten.
  • Lapsi käy läpi jotain vaihetta, joka vaikuttaa lapsen emotionaaliseen tilaan. Tällaisia vaiheita voi olla esimerkiksi sisaruksen syntymä, ero vanhemmista tai sukulaisen kuolema.

Voi olla monia syitä, mistä lapsen yökastelu johtuu, ja on tärkeää löytää tämän ilmiön aiheuttaja, jotta tilanne voidaan ratkaista.

Yökastelun seuraukset

Lapsen yökastelu voi johtua fysiologisista tai psykologisista tekijöistä

Sängyn kasteleminen on todellinen ongelma lapselle. Lapsi tuntee suurta häpeää, sillä hän tietää, ettei hänen ikäisensä enää kuuluisi tehdä niin. Jos toiset lapset saisivat tietää asiasta, lapsi saattaisi joutua pilkan kohteeksi, eikä hän haluaisi enää mennä yökylään ystäviensä luokse.

Lapsi tuntee myös syyllisyyttä, kun hän näkee vanhempiensa vaihtavan hänen lakanoitaan, siistivät hänet ja vaihtavat tälle puhtaat vaatteet joka kerta, kun lapsi laskee alleen.

Tämän tuloksena lapsen itsetunto kokee kovan kolhun. Myös muita psykologisia seurauksia saattaa ilmetä, kuten surullisuutta, ahdistusta ja pelkoa. Tällaisessa tilanteessa vanhempien tehtävä on tarjota lapselle rauhaa ja ymmärrystä, eikä moittia lasta ja käskeä häntä korjaamaan tilanne itse.

Mitä vanhemmat voivat tehdä, jos lapsi kastelee sänkynsä?

Vanhempien kannattaa puuttua lapsen yökasteluun mahdollisimman pian

  • Älä moiti tai rankaise lasta siitä, että hän on kastellut sänkynsä, sillä lapsi ei tee sitä tahallaan.
  • Ole hyvin tarkka, mitä sanot lapselle, jotta hänelle ei synny emotioonalista vahinkoa.
  • Motivoidaksesi lastasi, muistuta lapselle, että yöllä ei pissata ja kannusta lasta tähän jatkossakin.
  • Kun lapsella on tarve pissata päiväsaikaan, pyydä lasta pidättelemään vielä hetken, jotta lapsi oppii tuntemaan, miltä tuntuu täysinäinen virtsarakko. Tällä tavoin lapsi oppii tunnistamaan ajankohdan, milloin hänen tulee mennä vessaan.
  • Kun lapsi menee vessaan, pyydä lasta katkaisemaan virtsasuihku muutamaksi sekunniksi. Tällä tavoin lapsi oppii kontrolloimaan sulkijalihaksiaan.
  • Kun lapsi herää kuivasta sängystä, laittakaa lapsen kanssa tarra kalenteriin. Jos lapsi saa esimerkiksi kerättyä  kolme tarraa kolmena perättäisenä päivänä, lupaa hänelle jokin yllätys. Kun kolme päivää menee sujuvasti, kasvata määrää muutamalla päivällä, joista lapsi saa jälleen palkinnon.

Lapsen yökasteluun on olemassa ratkaisuja. Yksikään aikuinen ei kastele sänkyään, ellei hänellä ole jokin sairaus. Sinun tulee olla hyvin kärsivällinen, ja välttää vihastumista ja turhautumista, sillä nämä tunteet saattavat vain vahingoittaa lasta.

Jos seuraat edellä mainittuja neuvoja, ongelma tulee kyllä ratkeamaan. Jos näin ei kuitenkaan käy, voit aina kääntyä asiantuntijan puoleen, joka auttaa sinua ja ratkaisemaan ongelman ikihyviksi.